Artrita reumatoidă: de la simptome la tratament

Artrita (sau poliartrita) reumatoidă apare ca rezultat al unei inflamaţii a membranei articulare, care cuprinde, în timp, şi cartilajul. Sistemul imunitar al organismului atacă propriile ţesuturi şi apoi masa osoasă din articulaţii, ajungând să producă leziuni ale oaselor înconjurătoare.
Cauza exactă a bolii nu este cunoscută încă. S-a constatat că predispoziţia la artrită reumatoidă se transmite ereditar, dar există şi factori externi, care favorizează debutul bolii.
Deşi poate să se declanşeze la orice vârstă, boala debutează cel mai des între 30 şi 50 de ani şi afectează mai frecvent femeile decât bărbaţii.
Durerile articulare, printre simptome
În prima fază a bolii, sunt afectate încheieturile mâinii, genunchii şi degetele de la mâini şi picioare. Articulaţiile se umflă, încep să doară (mai ales dimineaţa) şi devin anchilozate. Apare, de asemenea, meteosensibilitatea.
Deseori, afecţiunea este însoţită şi de: o stare generală de rău, oboseală, anemie, probleme circulatorii, probleme cu tendoanele şi glanda tiroidă sau leziuni ale ochilor.
În anumite perioade, boala se accentuează, după care urmează intervale de remisie, când durerile se diminuează.
Bine de ştiut
Cercetările au arătat că printre factorii care contribuie la declanşarea artritei reumatoide se numără stresul, fumatul, dar şi abuzul de grăsimi animale şi de zaharuri.
Citeşte şi: Sfaturi pentru combaterea durerilor de articulaţii
Se poate ţine sub control
Dacă suspectează că pacientul ar putea fi afectat de artrită reumatoidă, medicii recomandă analize de sânge, radiografii şi teste RMN, pentru a confirma diagnosticul. Pentru că este o boală cronică, deci nu poate fi vindecată complet, tratamentul urmăreşte alinarea durerilor prin reducerea inflamaţiilor şi evitarea complicaţiilor.
În general, terapia include medicamente antiinflamatoare, analgezice, fizioterapie şi exerciţii fizice. Folosite în perioada de debut a bolii, unele medicamente pot încetini evoluţia ei. Dacă articulaţiile se umflă brusc sau foarte tare, este necesară consultarea urgentă a unui medic reumatolog. În cazurile grave, când o articulaţie este afectată sever, poate fi necesară înlocuirea ei, printr-o intervenţie chirurgicală.
Cum alinăm durerile şi reducem anchiloza
Căldura ajută la reducerea durerii, iar compresele reci sunt utile în cazul articulaţiilor umflate.
Când articulaţiile sunt foarte inflamate, persoana afectată are nevoie de odihnă. Atunci când se simte mai bine, se recomandă exerciţiile de întărire a muşchilor din jurul articulaţiilor, având însă grijă ca acestea să nu fie suprasolicitate. Deosebit de eficient s-a dovedit a fi înotul, care ajută la întărirea articulaţiilor afectate, fără să le forţeze.
O dietă sănătoasă, cu multe fructe şi legume, nuci, seminţe şi cereale integrale, contribuie la reducerea inflamaţiei şi la întărirea sistemului imunitar.
Află ce dureri nu trebuie tratate acasă AICI
Sfatul specialistului

Dr. Ruxandra Teodorescu, medic primar reumatologie, Clinica Sanador
Poliartrita reumatoidă fiind o afecţiune cronică inflamatoare, necesită stabilirea precoce a diagnosticului şi iniţierea tratamentului adecvat. Este importantă diferenţierea de afecţiunile cronice degenerative (artroza), care beneficiază de cu totul alt tratament. Tratamentul poliartritei reumatoide este de durată şi necesită monitorizarea periodică a pacientului de către medicul curant.