Ai putea avea arterele înfundate dacă ai aceste simptome!

Când arterele coronare se îngustează ca urmare a formării plăcilor de aterom, apar manifestări precum durerile în piept şi respiraţia greoaie.

image

Dacă ai boală coronariană, fluxul sangvin redus către inimă poate provoca dureri în piept (angină) și dificultăți de respirație. O blocare completă a fluxului sangvin poate provoca un atac de cord. Foto: Shutterstock

Înfundarea arterelor este caracteristica bolii arteriale coronariene, numită şi cardiopatie ischemică sau boala cardiacă ischemică. Este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.

Manifestările bolii coronariene apar când inima nu primește suficient sânge bogat în oxigen. Arterele ajung să se îngusteze, adesea, de-a lungul a zeci de ani. Simptomele pot trece neobservate până când un blocaj semnificativ provoacă probleme sau apare un atac de cord. Respectarea unui stil de viață sănătos pentru inimă poate ajuta la prevenirea acestor situații.

Factori de risc

Fumatul, hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, diabetul, obezitatea şi antecedentele familiale de boli de inimă sunt factori care predispun la apariţia bolii coronariane. Şi apariția unei boli de rinichi crește riscul de boală coronariană, pe termen lung, la fel consumul de alcool, de alimente grase și sedentarismul. Stresul emoțional poate afecta arterele și poate agrava alți factori de risc pentru boala coronariană.

Dacă ai un risc ridicat, discută cu medicul de familie, iar acesta va recomanda teste pentru a verifica dacă există artere îngustate.  

Simptome pot apărea doar la efort

Manifestările bolii arteriale coronariene pot rămâne ascunse la începutul bolii sau apar numai când inima bate puternic, ca de exemplu, în timpul efortului fizic. Pe măsură ce arterele coronare continuă să se îngusteze, tot mai puțin sânge ajunge la inimă și simptomele pot deveni mai severe sau mai frecvente.

Dureri în piept

Este posibil să simți angina pectorală sau presiune ori senzația de apăsare în piept. Unii oameni spun că simt de parcă o greutate li s-a așezat pe piept. Durerea toracică apare, de obicei, pe partea mijlocie sau stângă a pieptului. Activitatea fizică şi emoțiile puternice pot declanșa angina pectorală. Durerea dispare în câteva minute după încheierea evenimentului declanșator. La unele persoane, în special la femei, durerea poate fi scurtă sau ascuțită și resimțită în gât, braț sau spate.

Dificultăți de respirație și oboseală

S-ar putea să simți că nu poţi respira și că eşti mereu obosit. Dacă inima nu poate pompa suficient sânge pentru a satisface nevoile corpului, s-ar putea să simți o oboseală neobișnuită.

Atac de cord

O arteră coronară complet blocată va provoca un atac de cord. Semnele și simptomele clasice ale unui atac de cord includ durere sau presiune zdrobitoare la nivelul pipetului, dureri de umăr sau braț, dificultăți de respirație și transpirație. Femeile pot avea simptome mai puțin tipice, cum ar fi dureri de gât sau de maxilar, greață și oboseală. Unele atacuri de cord nu provoacă semne sau simptome evidente.