Ai picioarele umflate? Verifică-ţi inima!

1 2 jpg jpeg

Pielea albăstruie. Coloraţia albastră a pielii şi mucoaselor (cianoza) se vede cel mai bine la nivelul unghiilor, al buzelor, lobilor urechilor şi obrajilor. Ea sugerează faptul că nu ajunge suficient sânge oxigenat la nivelul celulelor.

Vânătăile (echimozele) care se formează foarte uşor, la traumatisme minore, sugerează existenţa unei fragilităţi vasculare care se poate datora fie lipsei de vitamina C, fie unor anomalii ale celulelor sângelui.

Rănile care nu se vindecă la nivelul gambelor şi labei piciorului pot sugera înfundarea arterelor membrelor inferioare, un deficit al circulaţiei venoase sau un diabet zaharat netratat.

Umflarea picioarelor sugerează o insuficienţă circulatorie, datorată fie insuficienţei inimii, fie afectării circulaţiei venoase. Iniţial, umflătura apare seara, la nivelul gleznelor, fiind însoţită de senzaţia de greutate. Ulterior se permanentizează şi se extinde la nivelul labei piciorului şi la nivelul gambei.

“Steluţele vasculare” sunt dilatări ale vaselor superficiale din piele. Dacă le apăsăm cu degetul, dispar pentru câteva secunde, pentru a reapărea ulterior. Apar frecvent în ciroza hepatică şi în afectarea circulaţiei venoase.

Erupţii cutanate. Prezenţa unei erupţii alcătuite din mici ridicături roşii ale pielii şi noduli la nivelul membrelor inferioare poate sugera prezenţa unei inflamaţii a vaselor din piele numită vasculită.

Prezenţa unui cordon roşiatic dureros la nivelul pielii poate sugera o tromboflebită, o inflamaţie a unei vene.

Reacţia anormală la frig (senzaţii de furnicături şi dureri în degete după expunerea la temperaturi scăzute pentru un interval scurt de timp) poate sugera prezenţa unor boli ale imunităţii organismului.

Alimentaţia sănătoasă previne bolile de inimă

Pentru a preveni apariţia bolilor cardiovasculare vă recomandăm exerciţiul moderat în aer liber şi alimentaţia sănătoasă, bogată în fructe şi legume, evitarea fumatului, a alimentaţiei bogate în grăsimi sau sare, evitarea stresului şi efectuarea consultului periodic la medicul de familie.

Mici umflături în jurul ochiului

Prezenţa unor mici umflături gălbui la nivelul pleoapei superioare sugerează prezenţa de lipide şi colesterol în cantitate mare în sânge şi alertează asupra riscului ridicat de infarct miocardic.