Acestea sunt medicamentele care îți pot provoca depresie

Deși pot fi foarte neplăcute, anumite efecte secundare ale medicamentelor sunt mai ușor de gestionat decât altele. Unele pot apărea în timp ce luați un medicament, în timp ce altele tind să apară dacă încetați să luați medicamentul prea brusc.

Ambele scenarii se pot întâmpla în ceea ce privește depresia, care este un efect secundar cunoscut al câtorva medicamente folosite de foarte mulți oameni.

medicamente jpg

Nu întrerupe tratamentul medicamentos fără știința medicului. Foto: Shutterstock

Depresia este o cauză principală de dizabilitate la nivel mondial și contribuie major la povara globală a bolii, spune Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Persoana afectată are o suferință emoțională puternică, și ajunge să funcționeze prost la locul de muncă, la școală și în familie iar în cel mai rău caz, depresia poate duce la sinucidere. Din acest motiv este importantă conștientizarea „surselor” de depresie, scrie MSN.

Corticosteroizii

„Aceste antiinflamatoare steroidiene sunt prescrise în mod obișnuit pentru controlul inflamației în afecțiuni precum artrita reumatoidă, guta și lupusul”, explică Kashmira Govind, farmacistă la Institutul Farr, pentru MSN. Cu toate acestea, notează ea, „aceste medicamente pot provoca depresie prin scăderea nivelului de serotonină din organism”.

Depresia poate apărea și la persoanele care încetează brusc să folosească medicamentul în loc să scoată medicamentul într-o manieră controlată, mai spue farmacista.

Beta-blocantele

Ajută la scăderea tensiunii arteriale mari, pot fi prescrise și pentru tremor, aritmii și migrene, spune Govind. „Pentru hipertensiune arterială, funcționează prin încetinirea ritmului cardiac, scăzând astfel tensiunea arterială”, explică ea, adăugând că „nu există un răspuns clar cu privire la motivul pentru care pot provoca depresie, dar este adesea raportat acest efect advers de către pacienți”.

Depresia este un efect secundar mai puțin frecvent al luării de beta-blocante, spune Clinica Mayo, care menționează, de asemenea, dificultăți de somn și dificultăți de respirație ca posibile simptome ale medicamentului. Efectele secundare frecvente includ mâinile sau picioarele reci, oboseala și creșterea în greutate.

Anticonvulsivantele

„Sunt folosite pentru a trata convulsii și, de asemenea, alte afecțiuni precum tulburările de dispoziție și durerea neuropatică”, explică Govind. „Aceștia funcționează prin blocarea fluxului anumitor neurotransmițători în creier, blocând astfel mesajele care provoacă convulsii sau blocând producerea convulsiilor”.

Govind spune că toate medicamentele cu efect depresor asupra sistemului nervos central (SNC) pot provoca depresie. „Există tratamente alternative pentru convulsii care pot fi folosite și care nu impactează în acest mod (deprimă) SNC în mod direct.”

Medicamentele pentru Parkinson

Unele medicamente pentru Parkinson, cum ar fi Levodopa, sunt descompuse în dopamină atunci când medicamentul ajunge la creier, explică Govind. „Levodopa menține nivelurile de dopamină din creier la niveluri optime pentru a preveni simptomele motorii” cauzate de boala Parkinson”, spune ea, dar „cercetările arată că expunerea pe termen lung la dopamină poate provoca depresie”.

Antibiotice

Durerea abdominală, greața și alte tipuri de disconfort gastro-intenstinal sunt simptome comune atunci când iei antibiotice. Dar depresia este un efect secundar mai puțin cunoscut al acestor medicamente.

„Antibioticele ucid bacteriile, inclusiv bacteriile „bune” din intestine, iar intervenția lor în mediul bacteriilor intestinale s-a dovedit că provoacă depresie”, raportează Health.com, care notează, de asemenea, că levofloxacina și ciprofloxacina au fost legate în mod specific de depresie. „Ambele aparțin familiei de antibiotice cunoscute sub numele de fluorochinolone și sunt prescrise pentru infecții bacteriene”.

Sfatul oferit de farmacistă este ca, în cazul în care suferi de depresie, să consulți întotdeauna medicul înainte de a lua decizia de a întrerupe tratamentul.

Citește și Iată ce probleme de sănătate se pot agrava toamna