3 complicaţii ale hipertensiunii

1 2 jpg jpeg

Considerată principalul factor de risc al bolilor cardiovasculare, hipertensiunea arterială rămâne cauza celui mai ridicat număr de decese atât la nivel naţional, cât şi în lume, atenţionează specialiştii. Neţinută sub control, boala poate duce în timp la apariţia mai multor complicaţii, unele dintre ele severe.

„Depistarea complicaţiilor hipertensiunii arteriale şi monitorizarea evoluţiei acestora se face prin controale de specialitate periodice la medicul de familie, la cardiolog, la diabetolog, la oftalmolog, la medicină internă şi la neurolog“, explică medicul Călin Ciubotaru.

Se poate ajunge la insuficienţă cardiacă

Printre cele mai întâlnite complicaţii care pot apărea dacă hipertensiunea arterială nu este ţinută sub control sunt cele cardiace (miocardice).

În timp, pereţii inimii se pot îngroaşa, cavitatea se dilată, funcţiile inimii se deteriorează şi pot apărea insuficienţa cardiacă, dar şi angina pectorală (durere pectorală favorizată de efortul fizic sau de emoţiile puternice). Astfel, dimensiunea cordului ajunge să fie mai mare, fapt ce se observă în urma examenului fizic, dar şi a ecografiei cardiace. În astfel de cazuri, semnele care indică prezenţa infarctului miocardic, dar şi a ischemiei miocardice (lipsa de sânge şi de oxigen din muşchiul inimii) pot să apară mai târziu, de multe ori putând duce la deces.

Creşte riscul de accident vascular cerebral

Ştiai că probabiblitatea apariţiei accidentelor vasculare cerebrale este de 4 ori mai mare la persoanele acre nu ţin hipertensiunea sub control? Deşi, de multe ori, simptome precum durerea de cap din zona cefei (care apare, de regulă, dimineaţa), ameţeala şi vederea înceţoşată sunt puse pe seama creşterii sau scăderii tensiunii arteriale, ele pot semnala, de fapt, unele complicaţii ce apar la nivel cerebral.

De asemenea, netratarea corespunzătoare a hipertensiunii poate duce la apariţia infarctului cerebral şi a hemoragiei cerebrale.

Tensiunea arterială mare, asociată cu bolile de rinichi

Nivelul ridicat al tensiunii arteriale, pe o perioadă mai lungă de timp, poate favoriza apariţia modificărilor la nivelul rinichilor.

Dacă persoana nu face schimbări în stilul de viaţă şi nu urmează un tratament care să normalizeze nivelul tensiunii riscă să fie diagnosticată chiar şi cu insuficienţă renală cronică. Şi asta deoarece, în timp, tensiunea mărită poate provoca leziuni la vasele de sânge de la nivel renal. Astfel, se poate ajunge la dializă sau chiar la transplant renal.

Ce alte probleme mai pot apărea

- ateroscleroză - vasele de sânge se rigidizează în timp, iar pereţii acestora se subţiază;

- probleme oftalmologice (vasele sangvine de la nivelul ochilor se îngustează, ceea ce favorizează complicaţiile oculare şi chiar pierderea vederii);

- sindromul metabolic (asocierea dintre creşterea circumferinţei abdominale, a nivelului de colesterol „rău“ şi a insulinei);

- tulburări de memorie.

Ştiai că…

… atunci când hipertensiunea nu este ţinută sub control există riscul să apară probleme circulatorii la nivelul picioarelor?

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Călin Ciubotaru, medic de familie

Hipertensiunea arterială (HTA) necontrolată duce, în timp, la o uzură accelerată a întregului aparat cardiovascular, cu atât mai rapidă cu cât valorile tensiunii sunt mai mari şi cu cât sunt asociaţi şi alţi factori de risc (obezitate, sedentarism, fumat, stres, diabet zaharat, dislipidemie). Vasele sangvine afectate se îngustează progresiv şi ireversibil, devin rigide, putând apărea rupturi.

În funcţie de teritoriul vascular în care apar acestea, HTA induce cu o gamă variată de complicaţii, multe severe sau chiar cu risc vital: accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic, tulburări de vedere progresive, insuficienţă renală cronică, insuficienţă circulatorie cerebrală sau periferică. Prevenirea complicaţiilor este posibilă doar înainte de instalarea acestora, prin normalizarea valorilor tensiunii şi înlăturarea sau controlul factorilor de risc asociaţi.