Ce supliment foarte cunoscut nu ar trebui luat cu lapte?

Știai că nu este întotdeauna sigur să îți iei suplimentele alimentare cu lapte? Specialiștii au observat interacțiuni care constau în reducerea eficacității produsului, așa cum raportează Asociația Medicilor Americani.

În acesta situație este și un supliment foarte pupular, cel cu fier.

Fierul poate fi găsit într-o varietate de surse alimentare, totuși mulți dintre noi nu reușesc să obțină din dietă acest mineralul esențial. Fierul sprijină sănătatea țesuturilor, metabolismul muscular și transportul oxigenului prin fluxul nostru sanguin.

În unele cazuri, medicul poate recomanda suplimentarea pentru a crește nivelul de fier din organism și, în aceste cazuri este bine să nu iei suplimentul cu fier împreună cu un pahar de lapte.

Laptele poate reduce absorbția fierului

„Dacă iei un supliment de fier sau mănânci alimente bogate în fier și bei lapte în același timp, asta ar putea reduce absorbția”, a declarat dr Amar Kelkar, hematolog reprezentant al Societății Americane de Hematologie. Această relație dintre consumul de lapte și absorbția redusă a fierului a fost analizată într-un studiu din 2009, publicat în Childhood Obesity and Nutrition.

Cercetătorii au subliniat că laptele de vacă, care conține niveluri scăzute de fier, poate interfera cu toate cele trei etape implicate în procesarea de către organism a mineralului: consum, absorbție și excreție.

Conținutul ridicat de cazeină al laptelui, proteina responsabilă pentru culoarea sa albă poate fi parțial de vină. De vină pot fi și nivelurile reduse de vitamina C din laptele de vacă care apar ca urmare a pasteurizării. În caz contrar, această vitamină ar stimula absorbția.

Lapte_shutterstock 1205276761 jpg

Când iei suplimente cu fier, nu bea lapte, cu cel puțin două ore înainte. Foto: Shutterstock

Laptele conține, de asemenea, cantități mari de fosfor, un mineral care a fost, de asemenea, asociat cu împiedicarea absorbției fierului. Dar fosforul nu este singurul mineral din lapte care poate juca un rol în obstrucția absorbției fierului.

Deși este excelent pentru a ne forma dinții și oasele, calciul din laptele de vacă pare să interfereze și cu absorbția fierului, a spus dr. Kelkar. Acest lucru a fost precizat și într-un fragment din cartea sa, „Nutrienți în produse lactate și implicațiile lor asupra sănătății și bolilor”, carte în care a fost explorată relația opusă între consumul alimentar de fier și suplimentarea cu calciu. Cercetările arată că suplimentele de calciu pot avea un impact negativ asupra absorbției fierului nonhem și hem.

Fie că ne luăm fierul din alimentele pe care le consumăm sau din suplimente, ar fi bine să nu-l asociem cu lapte. Acest lucru nu înseamnă însă că băutura trebuie eliminată complet din dieta noastră. Cei care iau suplimente de fier vor trebui, în schimb, să evalueze timpul dintre consumul de lapte de vaca și consumul de suplimente. Mai exact, MedlinePlus afirmă că pacienții vor trebui să amâne să ia suplimente de fier timp de două ore sau mai mult după ce au savurat un pahar de lapte.

Sursa: Health Digest