Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci frecvent sfeclă roşie

Sfecla, datorită aromei ei, cu notă pământie nu este chiar pe placul tuturor, dar este o sursă bogată de vitamine, minerale și compuși vegetali esențiali. Aceasta aduce beneficii semnificative pentru sănătate, dar și câteva posibile efecte secundare.

Scade  tensiunea arterială

Nitrații naturali din sfeclă sunt transformați de organism în oxid nitric, un compus care relaxează vasele de sânge, reducând tensiunea arterială. Acest efect este important pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

sfecla rosie jpg

Sfecla roșie este o plantă apreciată pentru gust, dar și pentru efectul ei benefic asupra sănătății. Foto: Shutterstock. 

Reduce inflamația

Sfecla conține pigmenți numiți betalaini, cunoscuți pentru proprietățile lor antiinflamatorii. Consumul regulat poate reduce inflamația sistemică, asociată cu numeroase boli cronice.

Îmbunătățește digestia

Cu un conținut semnificativ de fibre (aproximativ 2 g per jumătate de cană de sfeclă fiartă), sfecla susține sănătatea digestivă și contribuie la menținerea unei flore intestinale echilibrate.

Susține funcția cerebrală

Nitrații din sfeclă îmbunătățesc circulația sângelui și oxigenarea creierului, protejând împotriva declinului cognitiv legat de vârstă. Studiile arată o creștere a fluxului sanguin către lobul frontal, responsabil de memorie și luarea deciziilor.

Întărește sistemul imunitar

Sfecla este bogată în antioxidanți și compuși care protejează celulele și stimulează răspunsul imunitar. Există dovezi că anumite componente din sfeclă pot avea proprietăți anticancerigene.

Previne bolile de inimă și accidentele vasculare

Prin îmbunătățirea circulației sanguine și reducerea tensiunii arteriale, sfecla contribuie la prevenirea evenimentelor cardiovasculare severe.

Crește rezistența fizică

Datorită nitraților care optimizează utilizarea oxigenului și funcționarea mitocondriilor, sfecla este populară printre sportivi pentru creșterea performanțelor fizice.

Valorile nutriționale

O porție de 85 g de sfeclă fiartă oferă:

  • Calorii: 37
  • Proteine: 1.4 g
  • Carbohidrați: 8.5 g
  • Fibre: 1.7 g
  • Potasiu: 259 mg
  • Folat: 68 mcg

Efecte secundare

Beeturia, este unul dintre efectele secundare ale consumului de sfeclă roșie și constă în faptul că urina sau scaunul pot deveni roz sau roșii, dar fără implicații medicale grave.

Riscul de pietre la rinichi crește pentru cei predispuși la a face pietre oxalate, de aceeea ei trebuie să limiteze consumul.

Culori diferite, efecte diferite

Sfecla roșie și cea violet: Conțin betacianine cu proprietăți antioxidante puternice.

Sfecla galbenă: Oferă betaxantine și pigmenți cu efecte similare.

Frunze de sfeclă: Bogate în luteină și zeaxantină sunt benefice pentru sănătatea ochilor.

Cum se poate consuma

Spal-o, curăț-o și taie-o felii sau cuburi. O poți consuma fiartă, coaptă, înăbușită sau crudă.

Peste sfeclă fiartă, adaugă suc de lămâie sau oțet, pentru a reduce scurgerea pigmentului.

Peste sfecla pe care dorești să o coci, stropește ulei de măsline și condimentează înainte de a o pune la cuptor.

Sfecla fiartă merge bine în salate, smoothie-uri, supe sau ca garnitură.

Sfecla crudă, poate fi rasă și adăugată în salate sau burgeri vegetarieni.

Se pot consuma și frunzele! Încearcă-le sotate cu ulei de măsline, usturoi și condimente.

Sursa: Very Well