Ce se ├«nt├ómpl─â, de fapt, cu vederea dup─â 40 de ani? Trebuie s─â ┼čtii asta!

1 ochi obositi jpg jpeg

Cu trecerea timpului, structurile de la nivelul ochilor ├«ncep s─â-┼či piard─â din flexibilitate, nemaiput├óndu-se adapta la fel de u┼čor. ├Än ce m─âsur─â poate fi prevenit ori stopat acest proces? Specialistul nostru ne-a explicat.

Organismul uman este ├«ntr-un proces continuu de schimbare, care permite celulelor ├«n ÔÇ×prag de pensionareÔÇŁ s─â s─â fie ├«nlocuite cu noi celule, mai apte ┼či mai puse pe treab─â. Pe m─âsur─â ce ├«mb─âtr├ónim, noile celule se formeaz─â mai greu ┼či sunt din ce ├«n ce mai sensibile.

Acela┼či lucru se ├«nt├ómpl─â ┼či la nivelul ochilor: cristalinul devine mai rigid, iar mu┼čchii ciliari (care controleaz─â bombarea cristalinului) nu se mai contract─â ┼či nu se mai relaxeaz─â la fel de bine.

Explica┼úia nu ├«i mul┼úume┼čte total pe speciali┼čtii oftalmologi, care ├«nc─â mai caut─â noi cauze ale sl─âbirii vederii cu v├órsta, denumit─â medical presbiopie. G─âsirea a noi factori declan┼čatori ar ├«nsemna depistarea unui tratament pe viitor.

Revenind la prezent, cu informa┼úiile de p├ón─â acum ┼čtim c─â, dup─â v├órsta de 40 de ani, acuitatea vizual─â scade treptat cu aproximativ 1,5 dioptrii la fiecare patru ani. Dup─â 48 de ani, scade cu 0,5 dioptrii la aceea┼či perioad─â de timp.

Hipermetropii dezvolt─â tulburarea mai devreme

Sl─âbirea vederii este influen┼úat─â ┼či de istoricul ÔÇ×nostru medicalÔÇŁ. De exemplu, persoanele cu hipermetropie au risc mai mare de a dezvolta presbiopie chiar mai devreme de 40 de ani! ÔÇ× Persoanele care nu au purtat ochelari de distan┼ú─â ├«ncep s─â aib─â primele semnele de pesbiopie dup─â 41 sau 42 ani, ├«n special cei care desf─â┼čoar─â activit─â┼úi care implic─â munc─â sus┼úinut─â la aproapeÔÇŁ, explic─â medicul oftalmolog Lumini┼úa Teodorescu.

Ar trebui s─â te ├«ngrijoreze faptul c─â nu mai po┼úi focaliza la fel de bine atunci c├ónd ├«┼úi mu┼úi privirea. ┼ói-e imposibil s─â cite┼čti imediat dup─â ce te-ai uitat la televizor? Sau po┼úi citi, dar nu mai distingi literele mici? ┼×i acestea sunt semne de ├«ngijorare.

Ochelarii corecteaz─â, dar nu trateaz─â

Ca ┼či ├«n cazul viciilor de refrac┼úie (miopie, hipermetropie, astigmatism), nici pentru presbiopie nu exist─â tratament medicamentos. Pentru corectarea abilit─â┼úii de focalizare a ochiului, se apeleaz─â la ochelari de vedere sau la lentile de contact. Exist─â dou─â variante:

Plusuri ┼či minusuri ale lentilelor pentru presbiopie

"Lentilele monofocale (ochelarii pentru aproape) sunt necesare persoanelor care nu au nevoie de corec┼úie optic─â (ochelari) pentru distan┼ú─â. Exist─â ├«ns─â dezavantaje: ele corecteaz─â doar vederea pentru aproape, nu corecteaz─â  distan┼úa intermediar─â, la ridicarea ochilor pentru a privi la distan┼ú─â se percepe marginea superioar─â a ramelor ochelarilor, iar trecerea este brusc─â ┼či uneori obositoare.

Lentilele bifocale (cu pastil─â) sunt din ce ├«n ce mai rar folosite. Erau indicate pacien┼úilor care au nevoie de corec┼úie optic─â diferit─â (dioptrii diferite) pentru distan┼ú─â ┼či pentru aproape. Dezavantajul acestui tip de lentile este c─â marginea superioar─â a pastilei este perceput─â ca o deformare a imaginilor situate intermediar, ├«ntre distan┼ú─â ┼či aproape.

Lentilele progresive evit─â aceste probleme prin cre┼čterea progresiv─â a dioptriei. Ele cuprind spectrul a trei dioptrii (distan┼ú─â-intermediar-aproape) ┼či vedere clar─â ├«n mod continuu la orice distan┼ú─â, f─âr─â linii de separare vizibile, f─âr─â discontinuit─â┼úi la schimbarea direc┼úiei privirii. Aceste lentile sunt mult mai practice ┼či usor de utilizat ├«nlocuind trei perechi de ochelari cu lentile monofocale (distan┼ú─â-intermediar-aproape)", explic─â dr. Lumini┼úa Teodorescu, medic primar oftalmolog.

Cite┼čte ┼či: Medic: c├ót de des ar trebui s─â mergem la oftalmolog dup─â 40 de ani