Ce se întâmplă cu colesterolul tău când bei suc de portocale la micul dejun

Un mic dejun este mai bun cu un suc de portocale, iar conform experților de la Hartford HealthCare, sucul de portocale poate reduce riscul de boli cronice, poate reduce inflamația și te poate face mai puțin susceptibil la pietre la rinichi.

suc de portocale shutterstock 2291845195 jpg

Alege sucul cu pulpă care conține firbre și reglează nivelul de zahăr din sânge. Foto: Shutterstock. 

În plus, unii experți spun că un pahar de suc de portocale dimineața ar putea avea și beneficii pentru reducerea colesterolului rău

Efectele sucului de portocale asupra nivelului de colesterol

Sucul de portocale natural este bogat în vitamina C, fibre, potasiu, folat și multe altele. Un articol din 2023, publicat în Journal of Nutritional Science, subliniază că sucul de portocale la micului dejun nu are un impact semnificativ asupra colesterolului total sau asupra nivelului de colesterol HDL, dar poate scădea nivelurile de colesterol LDL, cunoscut și ca "colesterolul rău".

Studii relevante

O analiză sistematică și meta-analiză din 2023, care a implicat aproape 400 de participanți, a arătat că suplimentarea cu suc de portocale a avut un efect redus asupra nivelului de colesterol total sau HDL. Totuși, dozele zilnice de peste 500 de mililitri de suc de portocale au redus semnificativ nivelul de colesterol LDL, mai ales în studiile care au durat cel puțin opt săptămâni.

Un alt studiu din 2013, publicat în Lipids in Health and Disease, a examinat efectele pe termen lung ale consumului de suc de portocale asupra nivelurilor de colesterol ale angajaților unei fabrici de suc de portocale.

Studiul a relevat că angajații care beau două pahare de suc de portocale în fiecare zi, timp de un an sau mai mult, aveau niveluri mai scăzute de colesterol total și LDL comparativ cu cei care nu consumau deloc suc de portocale.

Alegerea produselor sănătoase

Pentru a te asigura că sucul de portocale îți aduce beneficii sănătății, dieteticianul Melissa Keeney recomandă să alegi suc cu pulpă. „Pulpa conține fibre, care reglează sistemul digestiv și mențin nivelurile de zahăr din sânge mai stabile,” explică ea. De asemenea, fii atent la produsele de suc de portocale care promovează un conținut caloric mai scăzut. Deși inițial acest lucru poate suna ca un beneficiu pentru sănătate, produsele care conțin cu 50% mai puține calorii au, de asemenea, un conținut nutrițional redus, datorită apei adăugate.

Ai grijă la zahăr

Sucul de portocale este bogat în zahăr natural de fructe, cunoscut sub numele de fructoză. Un studiu pe cobai de laborator din 2018, publicat în Cell Metabolism, sugerează că fructoza este descompusă predominant în intestinul subțire. Această procesare a fost inițial considerată a avea loc în ficat, dar nivelurile ridicate de fructoză pot fi o provocare pentru intestinul subțire, crescând riscul ca zahărul din fructe să ajungă în ficat, ceea ce poate fi dăunător pentru sănătatea ta.

Autorul studiului recomandă un consum atent al sucurilor de fructe și notează că a bea suc de portocale după micul dejun poate fi o alegere mai sănătoasă decât imediat după trezire.

În concluzie, sucul de portocale poate avea beneficii pentru sănătatea colesterolului tău, dar este important să fii atent la cantitatea consumată și la momentul consumului. Alege întotdeauna variantele naturale și cu pulpă pentru a te bucura de toate beneficiile sucului de portocale.

Sursa: Health Digest