Ce se întâmplă ciudat cu tensiunea arterială când dormi dezbrăcat

Somnul nud vine cu o mulțime de beneficii: prezice o  probabilitate crescută de intimitate cu partenerul, este asociat cu prevenirea supraîncălzirii, generarea de grăsime brună și cu beneficii asupra metabolismului, mai bune decât un somn obișnuit.

image

Somnul nud aduce beneficii sănătății. Foto: Shutterstock

Contactul piele pe piele cu partenerul de cuplu ar putea crește nivelul de oxitocină și poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Cercetări mai vechi legate de îmbrățișarea partenerului și eliberarea de oxitocină rezultată au ajuns la concluzii similare. Oxitocina, denumită uneori „hormonul iubirii”, este eliberată de creier atunci când te simți aproape de cineva, cum ar fi atunci când îl îmbrățișezi, faci sex cu el sau chiar te îndrăgostești de el. Potrivit unui studiu din 2020 publicat în jurnalul „Frontiers in Psychology”, oxitocina declanșează eliberarea peptidei natriuretice atriale (ANP), un hormon cardiac despre care se crede că are un efect sistemic de scădere a tensiunii arteriale. Interesant este că există și alte lucruri surprinzătoare care se întâmplă cu sănătatea inimii tale când începi să dormi gol.

Dormitul gol promovează producția de grăsime brună, tipul de grăsime asociat cu stimularea sănătății metabolice. Avem două tipuri de grăsime în corpul nostru: grăsime albă și grăsime maro. În timp ce grăsimea albă are de-a face cu stocarea excesului de energie (care poate duce la depozitare în exces și, prin urmare, la obezitate), grăsimea brună este tipul de grăsime care arde caloriile în timp ce încearcă să mențină temperatura corpului.

Temperaturile scăzute declanșează producția de grăsime brună. Mai multă grăsime brună înseamnă, de asemenea, un risc redus de diabet și obezitate, două afecțiuni cunoscute, legate de bolile de inimă.

În plus, deoarece dormitul gol înseamnă mai mult confort, calitatea generală a somnului s-ar putea îmbunătăți. Somnul de calitate, obținerea orelor de somn recomandate și somnul netulburat pe tot parcursul nopții se asociază cu un nivel mai bun al tensiunii arteriale și cu sănătatea inimii, de asemenea.

Insomnia și calitatea slabă a somnului pot crește hormonul de stres, cortizolul din corp. De asemenea, poate perturba hormonii de foame și de sațietate, promovând supraalimentarea și ducând la oboseală care te împiedică să fii activ. Toate aceste efecte domino ale lipsei de somn pot face ravagii asupra sănătății inimii tale.

Cum se face?

Nu, nu doar vedetele dorm goale. Dar, pentru cei care dorm nud pentru prima dată, totul poate fi destul de bizar. Cearșafurile și fețele de pernă confortabile sunt o necesitate, la fel și spălarea lor o dată pe săptămână. Dușul înainte de culcare poate ajuta, de asemenea.

Contează și să ai o pătură calduroasă cu care să te acoperi în caz că devine prea frig. În cele din urmă, dormitul nud este o alegere foarte personală, iar unora s-ar putea să nu le placă niciodată. Dacă vrei să beneficiezi de scăderea tensiunii arteriale și nu vrei să dormi goal, poți încerca să porți haine puține și să te ghemuiești aproape de celălalt. Eliberarea de oxitocină nu necesită goliciunea completă.

Sursa: Health Digest