Ce se depistează cu ajutorul ecografiei de părţi moi

1 shutterstock 536840995 jpg jpeg

Este simpl─â, neinvaziv─â ┼či nedureroas─â, nu folose┼čte radia┼úii ┼či o po┼úi repeta de c├óte ori este nevoie, pentru c─â nu pune ├«n pericol s─ân─âtatea. Ecografia de p─âr┼úi moi este considerat─â o investiga┼úie sigur─â, de aceea este recomandat─â inclusiv sugarilor.

Acest tip de investiga┼úie este utlizat─â pentru analizarea structurilor superficiale, a ┼úesutului celular subcutanat, de la nivelul ├«ntregului schelet, a tegumentului, a mu┼čchilor ┼či a ┼úesutului ganglionar limfatic. De asemenea, ecografia de p─âr┼úi moi evalueaz─â glandele salivare parotide ┼či submaxilare, ajut├ónd la depistarea unor boli autoimune, inflama┼úii, tumori, calculi.  

Confirm─â cicatrizarea post-operatorie

Este necesar un consult clinic prealabil pentru ca medicul s─â indice ecografia pentru p─âr┼úi moi, o investiga┼úie adjuvant─â pentru diagnosticarea multor afec┼úiuni. Este vorba despre boli endocrinologice, dermatologice, sindromul de tunel carpian, inflama┼úii ale tendoanelor (tendinite), inflama┼úia bursei (mic sac cu fluid care c─âptu┼če┼čte ┼či lubrifiaz─â articula┼úiile, oasele, tendoanele, ligamentele), afec┼úiuni cauzate de afectarea sistemului muscular sau din sfera ORL.

De asemenea, investiga┼úia aduce date legate de cicatrizarea post-operatorie, de existen┼úa unor corpi str─âini, iar, ├«n cazul nou-n─âscu┼úilor ┼či sugarilor, se folose┼čte pentru eviden┼úierea displaziei luxate de ┼čold.

Localizeaz─â tumorile

Cu ajutorul ecografiei de p─âr┼úi moi se pot depista diverse leziuni, fie benigne, fie maligne, chisturi, rupturi musculare, colec┼úii intraarticulare, modific─âri ale m├óinii cauzate de poliartrita reumatoid─â. Ecografia este una dintre investiga┼úiile imagistice care localizeaz─â cu precizie tumoarea de p─âr┼úi moi, arat─â dac─â aceasta a invadat ┼úesuturile vecine, dac─â a afectat ┼či ├«n ce mod organele vitale din apropiere, precum ┼či metastazele ├«n ganglionii limfatici.

Info

├Än func┼úie de complexitatea ┼či m─ârimea zonei care este analizat─â, pre┼úul unei ecografii de p─âr┼úi moi variaz─â ├«ntre 70 ┼či 150 de lei.