Ce să faci ca să ai dinţi sănătoşi şi la vârsta a treia

1 detartraj jpg jpeg

La orice vârstă este important să avem grijă de sănătatea danturii, iar acest lucru presupune igienă corectă şi vizite regulate la dentist. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, este posibil să ne confruntăm cu unele probleme pe care este bine să ştim cum le putem preveni şi trata.

Există ideea preconcepută că este normal să ne cadă dinţii la vârsta a treia. Dacă suntem grijulii cu igiena dentară şi cu controalele regulate la medicul stomatolog, acest lucru nu ar trebui să se întâmple. Spălatul pe dinţi de două ori pe zi şi vizitele la dentist măcar o dată pe an (ideal, la 6 luni) sunt măsuri esenţiale pentru a avea o dantură sănătoasă inclusiv la bătrâneţe.

„Este necesar să ne prezentăm la controale regulate periodice. Astfel vom surprinde orice problemă în fază incipientă şi o vom rezolva mai simplu şi mai ieftin”, afirmă medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor.

Ce putem face pentru a preveni retracţia gingivală

Una dintre problemele cu care ne putem confrunta, mai ales la vârsta a treia, este retracţia gingivală. Medicul stomatolog Sorina Stroe explică de ce apare această problemă şi cum poate fi combătută:

„Odată cu înaintarea în vârstă, ţesuturile moi încep să se resoarbă, să scadă în volum, şi astfel apar retracţiile gingivale, lăsând descoperite rădăcinile dentare. Acestea din urmă pot deveni sensibile la factori chimici, termici, mecanici, întrucât cementul (substanţa de înveliş a rădăcinii),  un ţesut moale, nu a fost proiectat pentru a trăi în mediu salivar. Este esenţial să întreţinem o bună igienă, nu numai prin periaj corect, ci şi prin folosirea mijloacelor auxiliare de igienă de tipul duşului bucal sau al periuţelor interdentare pentru a curăţa bine spaţiile mai mari devenite interdentare. Dacă nu procedăm astfel, ne vom expune la risc de carie şi boală parodontală”.

Senzaţie de gură uscată? Iată de ce apare!

O altă neplăcere cu care se pot confrunta persoanele în vârstă este xerostomia sau senzaţia de gură uscată. „Fluxul salivar scade în mod natural odată cu trecerea anilor. Peste asta se suprapun şi medicaţiile de diverse tipuri care, la rândul lor, contribuie la scăderea fluxului salivar şi predispun la xerostomie. Putem creşte cantitatea de salivă cu ajutorul unor produse specifice pe care vi le va recomanda medicul stomatolog”, explică dr. Sorina Stroe. Specialistul atrage atenţia şi asupra bruxismului sau scrâşnitul din dinţi: „Obiceiurile vicioase de tipul bruxismului au un impact negativ în timp (mai ales la vârsta a 3-a), când se diminuează înălţimea etajului inferior al feţei dacă nu corectăm acest obicei”.

Cum se întreţine corect proteza dentară

Persoanele care au proteză dentară trebuie să aibă grijă cu întreţinerea acesteia. Astfel, protezele trebuie curăţate şi îndepărtate constant, pentru a evita riscul de apariţie a infecţiilor.

„După fiecare masă, este recomandat să clătiţi cu apă proteza pentru a îndepărta resturile alimentare. Apoi, pe timpul nopţii, este bine ca proteza să fie îndepărtată. Acest lucru permite ţesuturilor din interiorul cavităţii orale să se recupereze. În tot acest timp, ţineţi proteza înmuiată în apă călduţă, iar periodic folosiţi produse speciale de curăţare a protezelor pentru a ţine departe bacteriile. Atunci când o reintroduceţi în cavitatea orală, aveţi grijă să clătiţi foarte bine proteza . În rest, o curăţaţi zilnic cu o periuţă cu peri moi, la fel cum aţi face cu proprii dinţi”, recomandă  medicul stomatolog Sorina Stroe.

Citeşte şi: Care sunt alimentele care dăunează danturii