Ce rol au medicamentele diuretice. Atenţie la efectele adverse!

1 medicamente jpg jpeg

Diureticele sunt cunoscute şi ca medicamente care te ajută să elimini apa în exces din organism. Rolul lor este de a stimula funcţia rinichilor, contribuind astfel la eliminarea apei prin urină.

Există 3 tipuri de medicamente diuretice. Efectul cel mai intens îl au cele de ansă, utilizate ca medicament în caz de urgenţă, urmate de diureticele tiazidice, cu efect moderat. Diureticele cu efect asupra potasemiei ajută la eliminarea apei din organism, fără însă a influenţa nivelul de potasiu, o importantă substanţă nutritivă.

Cum acţionează 

Retenţia de apă apare atunci când se pierde echilibrul între cantitatea de apă, sare şi electroliţi în organism. Diureticele au rolul de a restabili acest echilibru prin creşterea cantitaţii de sodiu din rinichi, ceea ce stimulează producţia de urină. Fiecare rinichi este format din peste 1 milion de nefroni, mici filtre care îndepărtează substanţele nocive. În funcţie de tipul de diuretic utilizat, nefronii sunt stimulaţi să producă mai multă urină.

Recomandate hipertensivilor

În cele mai multe cazuri, diureticele sunt prescrise de medicii cardiologi, ca parte din tratamentul hipertensiunii arteriale, fiind medicamente de prima linie. Aceste medicamente reduc cantitatea de fluide din vasele de sânge, ceea ce contribuie la scăderea tensiunii arteriale. Diureticele pot fi recomandate de specialişti şi pentru alte afecţiuni cardiovasculare, cum ar fi insuficienţa cardiacă, având rolul de a împiedica inima să pompeze sânge în exces în organism. În caz contrar, există riscul acumulării de fluide în organism, cunoscut şi sub numele de edem.

Ce indicaţii mai au

Şi în cazul unor afecţiuni oftalmologice, cum este glaucomul, pot fi prescrise diuretice uşoare. Acestea au rolul de a reduce cantitatea de fluide care se acumulează în ochi, scăzând astfel presiunea acumulată.  Alte afecţiuni pentru care sunt prescrise diureticele sunt afecţiunile renale, cum ar fi pietrele la rinichi, în cazul cărora diureticele contribuie la împiedicarea formării de noi calculi, sau insuficienţa renală, în acest caz având rolul de a împiedica acumularea de potasiu în rinichi. Diureticele sunt parte din tratamentul cirozei hepatice şi edemului pulmonar. Totodată, ajută la echilibrarea nivelurilor de calciu sau de potasiu în organism şi scad presiunea intracraniană.

Ce efecte adverse au

În general, specialiştii recomandă 1-2 medicamente diuretice pe zi, iar doza trebuie respectată, în caz contrar putând apărea efecte adverse. Printre cele mai comune se numără deshidrarea, care poate fi recunoscută după senzaţia de gură uscată, crampe musculare, senzaţia de slăbiciune şi scăderea nevoii de a urina. Ameţelile şi durerile de stomac sunt alte simptome care indică o doză prea mare de substanţe cu rol diuretic în organism. Tratamentul cu diuretice trebuie să fie însoţit şi de o schimbare a obiceiurilor alimentare, mai exact, trebuie evitate alimentele sărate şi redus aportul de sare adăugat în preparate. Persoanele în vârstă sunt cele mai predispuse la efecte adverse cauzate de diuretice. Printre acestea se numără durerile de cap, oboseala, nivelul crescut de zahăr în sânge şi iritaţii ale pielii.

Citeşte şi: De ce creşte acidul uric şi ce efecte are  

INFO

Cafeaua acţionează ca un diuretic natural, având efect moderat.