Ce greşeli să eviţi când porţi mască

1 masca jpg jpeg

Utilizarea măştilor de protecţie este una dintre principalele metode prin care putem preveni infecţia cu noul coronavirus. Însă este important să o porţi şi corespunzător pentru a te proteja atât de tine, cât şi pe cei din jur.

De voie, de nevoie, în ultimii 2 ani măştile de protecţie au devenit parte din accesoriile noastre zilnice. Le purtăm la interior, la exterior, la muncă din dorinţa de a ne proteja atât pe noi, cât şi pe cei din jur. Însă, din grabă, neatenţie sau pur şi simplu pentru că nu ştim, putem face greşeli care să compromită rolul măştilor.

Alegi măşti închise la culoare

Motivul estetic ar trebui să fie ultimul luat în calcul atunci când alegem masca. Cele negre au tendinţa să absorbe mai multă lumină şi să se încălzească mai repede, ceea ce favorizează înmulţirea bacteriilor. Alege în schimb măşti deschise la culoare, cum ar fi bej, bleu sau roz.

Nu te speli pe mâini

Mâinile sunt una dintre cele mai importante surse de transmitere a virusurilor. Atingem mânerele, barele de susţinere, banii sau cumpărăturile. Toate acestea, la rândul lor, au fost atinse de alte persoane. Apoi ducem mâna la mască fie pentru a o fixa mai bine, fie pentru a o pune sau chiar da jos. Şi astfel riscul de transmitere a virusurilor creşte, chiar şi atunci când punem o mască nouă. Recomandat este să te dezinfectezi pe mâini înainte să atingi masca sau, şi mai bine, să te speli cu apă şi săpun.

Nu o porţi corect

Principalele puncte de acces în organism ale virusului SARS-CoV-2, şi nu numai, sunt gura, nasul şi ochii, dacă te freci la ochi cu mâinile murdare. Te poţi proteja prin purtarea corectă a măştii. Aceasta trebuie să acopere nasul şi gura, împiedicând astfel inhalarea particulelor ce conţin virusuri sau bacterii.

Îţi atingi faţa

Fie pentru a aranja masca sau pentru a da o şuviţă de păr de pe faţă, avem obiceiul involuntar de a ne atinge faţa pe parcursul zilei. Însă degetele pot purta nenumăraţi germeni şi virusuri, care contaminează masca şi, bineînţeles, ajung cu uşurinţă în zona gurii sau a nasului, crescând riscul de infectare. Dacă simţi nevoia să atingi faţa, trebuie să dezinfectezi mai întâi mâinile, dai masca jos, trăgând de elasticile laterale, şi apoi te dezinfectezi din nou înainte să o aşezi din nou pe faţă.

Laşi masca sub bărbie

Eşti într-o zonă cu puţini oameni în jur şi te simţi în siguranţă să tragi de mască şi să o aşezi sub bărbie câteva minute. Mare greşeală! Pe gât se pot aşeza vaporii de la respiraţia unei alte persoane sau cei rezultaţi în urma tusei sau a strănutului dacă ai vorbit au ai trecut pe lângă o persoană care era infectată atât cu noul coronavirus sau cu o răceală. Atunci când laşi masca sub bărbie, ea se poate contamina pe partea interioară, iar virusurile vor ajunge cu uşurinţă în zona gurii şi a nasului. Schimbă masca dacă ai aşezat-o sub bărbie sau dacă ai scos-o şi ai pus-o pe o suprafaţă neigienică.

Nu o schimbi des

Te numeri printre persoanele care folosesc aceeaşi mască mai multe zile la rând? Măştile medicinale sunt de unică folosinţă, aşadar ar trebui schimbate zilnic sau chiar mai des dacă le porţi mai multe ore pe zi. De exemplu, măştile chirurgicale trebuie schimbate la 3-4 ore, în timp ce cele FFP, la fiecare 8 ore. Măştile din materiale, refolosibile, trebuie schimbate la 4 ore.

Apuci masca de pe partea din faţă

Partea frontală a măştii are rolul de a filtra agenţii patogeni şi a-i împiedica să ajungă pe faţă. Atunci când îndepărtezi masca, punând mâna pe ea, nu faci decât să îţi contaminezi mâna şi astfel cresc şansele să atingi mai apoi faţa cu degetele murdare. În afara faptului că trebuie să te speli pe mâini înainte de a arunca masca, apuc-o mereu de elasticele laterale şi arunc-o la un coş de gunoi etanş.

Citeşte şi: Cum foloseşti corect masca împotriva COVID-19? Medicul Tudor Ciuhodaru a făcut un ghid de utilizare  

INFO

Pliaza masca după forma nasului. Aerul nu trebuie să circule pe lângă ea.