Ce factori pot modifica temperatura corpului

1 shutterstock 1664640304 jpg jpeg

În ultima perioadă se vorbeşte din ce în ce mai des despre temperatura normală a organismului. Totuşi, este bine de ştiut că există factori precum vârsta, momentul zilei sau sexul persoanei, care pot modifica valorile temeraturii.

Abilitatea organismului de a-şi regla temperatura se modifîcă odată cu înaintarea în vârstă. Temperatura medie, în funcţie de vârstă este:

  • Bebeluşi şi copii: între 36,6 ˚C şi 37,2 ˚C
  • Adulţi: între 36,1˚C şi 37, 2 ˚C
  • Adulţi peste 65 de ani: 36,2 ˚C

În general, persoanele mai în vârstă îşi conservă mai greu temperatura, un motiv fiind şi încetinirea metabolismului, ceea ce duce la o valoare mai scăzută. În cazul copiilor, lucrurile stau exact invers. Din cauza metabolismului mai crescut, temperatura corpului este mai ridicată.

Cum poate varia

Printre factorii care influenţează temperatura corpului se numără momentul zilei, exerciţiile fizice, stresul şi anumite medicamente. Astfel, temperatura corporală suferă diverse fluctuaţii pe parcursul zilei. Acest fenomen se numeste variaţie diurnă. Dimineaţa, temperatura corpului este mai scăzută din cauza activităţii metabolice reduse din timpul nopţii, însă creşte pe parcursul zilei odată cu intensificarea metabolismului. Pe parcursul celor 24 de ore ale unei zile se poate observa o oscilaţie fiziologică a temperaturii, cu o diferenţă de până la 0,5° C. Totodată, în timpul exerciţiilor fizice, muşchii eliberează o cantitate mare de căldură, ceea ce duce la creşterea temperaturii. Stresul este o altă cauză, mai exact în timpul perioadelor de stres, organismul eliberează cantităţi mari de cortizol şi adrenalină. Aceşti hormoni au efect direct asupra ficatului, unul dintre organele cu cea mai mare activitate metabolică, ceea ce duce în final la creşterea temperaturii corpului. Şi, nu în ultimul rând, unele medicamente, cum sunt antibioticele, antihipertensivele, anticonvulsivantele sau antihistaminicele pot să genereze fluctuaţii ale temperaturii.

Creşte uşor după mese

S-a observat că la 20-30 de minute după masă, există o uşoară creştere a temperaturii organismului. Acest lucru se datorează creşterii ratei metabolice pentru a facilita digestia. De asemenea, există anumite alimente care pot creşte temperatura, unele dintre acestea fiind alimentele picante. Şi cantitatea de apă consumată zilnic influenţează temperatura. Mai exact, dacă bem prea puţină apă, deshidratare organismului cauzează hipertemie, adică o temperatură mai ridicată decât cea normală, aceasta fiind răspunsul organismului la încercarea de a-şi regla temperatura.

Cum se măsoară

Temperatura corpului poate fi măsurată oral, punând termometrul sub limbă, rectal, temperatura luată astfel fiind cea mai exactă, şi axilar. Totuşi, în funcţie de locul de unde este luată, ea poate să varieze. Astfel, temperatura axilară este cu 0.3˚C -0.6 ˚C grade mai mică decât cea măsurată oral, iar temperatura rectală este cu 0.3˚C -0.6 ˚C grade mai mare decât cea măsurată oral.

Bine de ştiut!

Deşi, în general, temperatura este constantă în cazul adulţilor, ea variază de la femei şi bărbaţi. Motivul este faptul că ea este influenţată de hormoni şi poate fluctua în timpul ciclului menstrual.

Caseta specialistului

Dr. Adriana Dragu, medic specialist medicină internă

Magdeburg, Germania

Febra este definită ca o temperatură a corpului mai mare de 38 °C. Dacă măsurăm o temperatură mai mare de 41,5 °C vorbim despre hiperpirexie. Temperatura corpului este reglată de sistemul nervos central. Substanţele care determină creşterea temperaturii corpului sunt numite substanţe pirogene. Pacienţii cu febră prezintă frisoane şi au senzaţia de frig. Există multe cauze care provoacă apariţia febrei. Infecţiile virale şi bacterienere prezintă aproape 50% din cazurile de febră. Acestea sunt urmate de bolile autoimune şi malignoame. Există şi medicamente care pot provoca o creştere a temperaturii corpului (antiepileptice, salicilaţi, litiu, amfetamine etc.). De asemenea, în cazul unei embolii pulmonare, tromboze, hipertireoidism, colagenoze sau după o operaţie, pot fi înregistrate temperaturi ridicate.