Ce este ┼či cum se manifest─â pecinginea. Boala este foarte contagioas─â

1 pecingine jpg jpeg

Numit─â ┼či tricofi┼úie sau tinea, pecinginea este o infec┼úie fungic─â care se manifest─â la nivelul corpului, a scalpului sau a unghiilor. Boala se poate manifesta la orice v├órst─â, mai ales la persoanele cu imunitate sc─âzut─â.

Pecinginea este o boal─â cutanat─â infec┼úioas─â, ┼či, prin urmare, foarte contagioas─â. Afec┼úiunea apare at├ót la oameni, c├ót ┼či la animale, ┼či se manifest─â ini┼úial sub forma unor pete ro┼čii pe piele, care, mai apoi, se pot r─âsp├óndi ┼či c─âtre alte zone ale corpului.

Cum recuno┼čti boala

Exist─â mai multe tipuri de pecingine, ├«n func┼úie de tipul de infec┼úie fungic─â ┼či de localizare. Tinea capitis se manifest─â la nivelul scalpului ┼či este cauzat─â de ciupercile Trichophyton ┼či Microsporum. Tinea corporis sunt petele ro┼čiatice de la nivelul bra┼úelor ┼či a picioarelor, ├«n timp ce Tinea unguium este infec┼úia micotic─â de la nivelul unghiilor. Tinea pedis sau piciorul atletului apare la nivelul labei piciorului, mai ales la persoanele care obi┼čnuiesc s─â mearg─â desc─âl┼úate ├«n zone umede, cum sunt piscinele, du┼čurile sau vestiarele. O form─â de picingine ├«nt├ólnit─â ├«n special la b─ârba┼úi ┼či la adolescen┼úi este Tinea cruris, care se manifest─â ├«n zona inghinal─â.

Cum se prezint─â leziunile specifice

Afec┼úiunea poate fi recunoscut─â cu u┼čurin┼ú─â, deoarece pe piele apare leziuni inelare, circulare, ro┼čii, cu un centru mai deschis la culoare ┼či cu marginile care ies ├«n relief. De cele mai multe ori, sunt ├«nso┼úite de o senza┼úie accentuat─â de m├ónc─ârime, iar dac─â nu sunt tratate, leziunile cresc ├«n diametru. Totodat─â, pot dezvolta la suprafa┼ú─â cruste fine sau pot avea pe margini mici vezicule. ÔÇ×La nivelul scalpului, apar zone circulare unde p─ârul cade sau r─âm├óne foarte scurt, cu scuame (coji┼úe) ├«n suprafa┼ú─â ┼či cu senza┼úie de m├ónc─ârime. ├Än cazuri mai rare, acestea pot deveni ┼či inflamatorii, forma clinic─â numit─â Kerion, corpul declan┼č├ónd un r─âspuns inflamator ├«mpotriva fungilor, av├ónd un aspect umed, cu secre┼úie purulent─âÔÇŁ, explic─â dr. Anastasia Coman.

Se transmite u┼čor

Infec┼úia fungic─â se transmite prin contact direct, piele pe piele, cu persoane infectate, prin folosirea de obiecte ├«n comun, cum ar fi prosoapele, periile de p─âr, lenjeria de pat sau ├«nc─âl┼ú─âmintea. Un mediu cald ┼či cu umiditate crescut─â accentueaz─â riscul infect─ârii, precum ┼či prezen┼úa unui animal de companie cu infec┼úie fungic─â. De asemenea, ├«nc─âl┼ú─âmintea sintetic─â, ce nu las─â s─â respire pielea, poate fi un factor favorizant pentru dezvoltarea ciupercii de la nivelul piciorului.

Citeste si: Ce trebuie să faci dacă ai unghii încarnate

Diagnosticare în cabinetul dermatologic

├Än ceea ce prive┼čte diagnosticarea, ├«n cele mai multe cazuri este suficient─â examinarea aspectului clinic al leziunii. ├Än anumite cazuri, este necesar─â utilizarea l─âmpii Wood, iar pentru analize aprofundate se poate realiza examen micologic microscopic direct din piele, firul de p─âr sau unghie pentru a identifica prezen┼úa fungilor.

Sfatul specialistului

Dr. Anastasia Coman

Medic specialist dermato-venerologie, Centrul Medical Pro Clinic, Galaţi

Tratamentul se hot─âr─â┼čte ├«n func┼úie de v├órsta pacientului ┼či extensia afec┼úiunii. ├Än cazuri limitate, se pot folosi terapii antimicotice locale. ├Än cazuri mai avansate ├«ns─â, se recoman─â combinarea tratamentului local cu antimicotice orale. Un pas important ├«n tratarea pecinginii este reprezentat de tratamentul preventiv. Este important s─â se ┼úin─â cont de c├óteva sfaturi de baz─â pentru a nu repeta boala. Se recomand─â evitarea ├«mprumut─ârii de prosoape ┼či obiecte de igien─â personal─â, inclusiv perie/piept─ân c─âtre alte persoane ┼či sp─âlarea la temperaturi ├«nalte a celor deja infectate. Trebuie evitat contactul cu animale sau persoane infectate cu fungi. Totodat─â, sunt recomandate doar haine ┼či ├«nc─âl┼ú─âminte din materiale c├ót mai naturale ┼či care las─â pielea s─â respire.

INFO

Pecinginea apare des ┼či la agricultori, dac─â ace┼čtia lucreaz─â solul infectat cu sporii ciupercilor.