Ce este medicina nucleară şi cum ajută în cancer

1 pic 1 3 jpg jpeg

Medicina nucleară este un domeniu relativ nou, ale cărui tehnologii permit diagnosticarea şi tratarea multor afecţiuni, prin utilizarea materialelor radioactive. Cu toate acestea, unele persoane sunt reticente din cauza cuvintelor “nuclear” şi “radiaţie”. Însă progresele din medicina nucleară fac posibilă diagnosticarea timpurie a multor boli, ceea ce permite iniţierea tratamentelor, cu eficacitate sporită.

Evaluările din domeniul medicinei nucleare sunt diferite de alte examinări radiologice prin aceea că implică utilizarea materialelor radioactive, cu ajutorul cărora medicii pot evalua funcţionarea ţesuturilor şi organelor.

“Este o reacţie naturală ca oamenii să fie alarmaţi atunci când se menţionează cuvântul “radioactiv”. Cu toate acestea, doza de materiale radioactive pe care o folosim este extrem de scăzută. Aşadar, efectele dăunătoare pe care aceste materiale le-ar putea avea asupra sănătăţii umane sunt considerate a fi la un grad neglijabil, aproape inexistent. Toate studiile noastre se află în limitele prevăzute de Agenţia Internaţională de Energie Atomică. Prin urmare, dozele radiaţiilor aplicate nu se află la un nivel periculos pentru sănătatea pacienţilor. De exemplu, cantitatea de materiale radioactive folosită pentru scintigrafia tiroidei este egală cu cantitatea la care este expus corpul atunci când persoana călătoreşte cu avionul timp de două ore sau stă la plajă la mare câteva ore”, afirmă Profesorul Erkan Vardareli, specialist în medicină nucleară, şeful Departamentului de Medicină Nucleară din cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii Acibadem, şi expert în cadrul spitalului ACIBADEM Altunizade.

Una dintre cele mai apreciate şi folosite investigaţii din medicina nucleară este PET-CT, care combină în aceeaşi explorare tomografia cu emisie de pozitroni cu computer tomografia. Experţii în medicină nucleară injectează pacienţilor substanţe marcate radioactiv, iar acestea pot oferi informaţii despre activitatea metabolică a tumorilor. Astfel, specialiştii pot afla informaţii despre stadiul multor tipuri de tumori maligne şi pot evalua eficacitatea terapiilor oncologice. În cazul în care pacienţii nu răspund la un anumit tratament, doctorii pot decide schimbarea terapiei.

“Pentru a evalua o tumoră prin PET-CT, folosim anumite substanţe marcate radioactiv care se injectează în corp. Folosim în special o moleculă de glucoză marcată cu fluor, F18-FDG, fluorodeoxyglucoză, care este o substanţă destinată investigaţiei oncologice. Această substanţă este foarte importantă pentru noi specialiştii în medicină nucleară, pentru că ne oferă informaţii despre metabolismul glucozei în ţesuturi. S-a constatat că ţesuturile tumorale, mai ales cele maligne, sunt mai active metabolic şi folosesc mai multă glucoză. Astfel, injectăm substanţa FDG, aşteptăm oră şi apoi scanăm corpul pacientului şi observăm zonele cu metabolism crescut al glucozei, care înseamnă prezenţa celulelor maligne”, descrie evaluarea PET-CT Profesorul Vardareli.

Scanarea PET-CT este recomandată pentru diagnosticarea şi evaluarea majorităţii tipurilor de afecţiuni maligne, însă specialiştii o aplică mai ales pentru tumorile şi metastazele de la nivelul capului şi gâtului, în cancerele de plămâni, de prostată, colorectal, esofagian, de stomac, de tiroidă, de pancreas şi pentru cancere localizate în sfera ginecologică.

Producerea substanţelor radiofarmaceutice se face în laboratorul propriu al spitalului ACIBADEM Altunizade, acolo unde au loc investigaţiile. Marcarea radioactivă a substanţelor folosite pentru scanările de tip PET-CT este strict reglementată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. În plus, acestea trebuie folosite repede pentru că au un timp de înjumătăţire scurt, chiar şi de 2 ore. Asta înseamnă că vizualizarea tumorilor şi metastazelor trebuie făcută în acest interval de timp.

“Astăzi, pe lângă FDG, putem folosi şi alte substanţe, precum galiu 68 PSMA pentru cancerul de prostată sau galiu 68-DOTATATE pentru tumorile neuroendocrine. Acestea nu se pot observa cu ajutorul FDG. Galiu-68 DOTA-TATE este un agent special folosit în evaluarea tumorilor neuroendocrine care pot apărea la nivelul pancreasului, la nivel gastrointestinal. Şi unele tumori care apar la copii precum neuroblastomul, retinoblastomul, blastomul neuroganglionar au afinitate pentru GA-68 DOTA-TATE, la fel şi tumori cerebrale de tipul meningioamelor. În plus, anumite tumori pulmonare precum carcinomul pulmonar cu celule mici răspund la acest radiofarmaceutic”, spune expertul ACIBADEM.

Aşadar, pe lângă diagnosticare, radiofarmaceuticele au aplicaţii şi în tratamentele diverselor tipuri de tumori.

“La ora aceasta, cu ajutorul luteţiului-177, putem trata afecţiuni precum carcinomul de prostată sau tumorile neuroendocrine. De asemenea, putem trata anumite leziuni metastatice osoase, leziuni metastatice osoase dureroase şi anumite leziuni în artrită. Dar cea mai frecventă utilizare este în carcinomul de prostată, a leziunilor metastatice de prostată, după intervenţia chirurgicală şi aplicarea tratamentelor hormonale şi chimioterapice. De asemenea, cu ajutorul luteţiului-177, putem oferi terapii şi pentru metastazele ganglionare, în terapii paliative, pentru a uşura durerea”, completează specialistul.

O altă investigaţie de medicină nucleară este densitometria care se foloseşte pentru măsurarea densităţii minerale a oaselor. În cazurile în care există pierderi de minerale din oase, această analiză poate identifica riscul de fractură osoasă şi poate evalua reacţia pacientului la tratamente.

Scintigrafia este termenul general folosit pentru procedurile de imagistică efectuate prin folosirea materialelor radioactive şi a camerelor gamma. Scintigrafia este aplicată în identificarea problemelor glandei tiroide, a ficatului, splinei, stomacului, intestinelor, rinichilor, vezicii biliare, inimii, plămânilor, vaselor de sânge şi oaselor.