Ce este coronavirusul? Afl─â ├«n timp real num─ârul cazurilor ┼či al deceselor

1 coronavirus1 jpg jpeg

Coronavirusurile produc infec┼úii considerate comune, care afecteaz─â nasul, sinusurile ┼či g├ótul, majoritatea f─âr─â s─â pun─â probleme speciale, ├«ns─â nu se ├«nt├ómpl─â la fel cu noul tip de coronavirus descoperit ├«n decembrie 2019 ├«n China: (2019-nCoV).

Un istoric de virusuri coronavirus periculoase exist─â deja: aproximativ 858 de persoane au murit din cauza Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), care a ap─ârut pentru prima dat─â ├«n 2012 ├«n Arabia Saudit─â ┼či apoi ├«n alte ┼ú─âri din Orientul Mijlociu, Africa, Asia ┼či Europa. ├Än aprilie 2014, primul american a fost spitalizat pentru MERS ├«n Indiana, iar un alt caz a fost raportat ├«n Florida. Am├óndoi tocmai se ├«ntorseser─â din Arabia Saudit─â. ├Än mai 2015, a existat un focar de MERS ├«n Coreea, care a fost cel mai mare focar ├«n afara Peninsulei Arabice. ├Än 2003, 774 de persoane au murit din cauza unui focar sever de Sindrom Respirator Acut (SARS). ├Äncep├ónd din 2015, nu au existat rapoarte suplimentare privind cazuri de SARS.

Cum se transmite?

Coronavirusurile au fost identificate pentru prima dat─â ├«n anii 1960, iar numele provine de la forma lor, care seaman cu o coroan─â. Unele coronavirusuri pot infecta at├ót animalele, c├ót ┼či oamenii.

Cele mai multe coronavirusuri se r─âsp├óndesc similar oric─ârui alt virus respirator: print use ┼či str─ânut, prin atingerea m├óinilor unei persoane infectate sau a fe┼úei, sau prin atingerea lucrurilor personale, sau a obiectelor contaminate (clan┼úe, butoane de lift, bare de sus┼úinere ale transportului ├«n comun). Se spune c─â o data ├«n via┼ú─â, oricine face o infec┼úie cu un coronavirus, cel mai probabil ├«n copil─ârie.

Ce simptome provoac─â un coronavirus?

Acesta provoac─â simptome de infec┼úie respiratorie superioar─â: nas ├«nfundat, tuse ┼či dureri ├«n g├ót, uneori, febr─â. ├Än cele mai multe cazuri, nu ve┼úi ┼čti dac─â ave┼úi un coronavirus sau un rinovirus. Testele de laborator l─âmuresc situa┼úia.

Dac─â o infec┼úie cu coronavirus se r─âsp├ónde┼čte la tractul respirator inferior (trahee ┼či pl─âm├óni), aceasta poate provoca pneumonie, ├«n special la persoanele ├«n v├órst─â, persoanele cu boli de inima, sau persoanele cu sisteme imunitare sl─âbite.

Ce trebuie să faceţi pentru a vă proteja?

Cercet─âtorii ├«ncearc─â ├«n momentul de fa┼ú─â s─â g─âseasc─â o metod─â de tratament ┼či de asemenea, s─â dezvolte un vaccine. Pentru a preveni o infec┼úie cu coronavirus, lua┼úi acela┼či m─âsuri pe care le-a┼úi lua pentru a evita o un virus gripal comun:

  • Sp─âla┼úi-v─â bine pe m├óini cu s─âpun ┼či ap─â cald─â sau cu un dezinfectant pentru m├óini pe baz─â de alcool.
  • ┼óine┼úi m├óinile ┼či degetele departe de ochi, nas ┼či gur─â.
  • Evita┼úi contactul cu persoanele care par infectate.

Chiar ┼či atunci c├ónd un coronavirus produce  MERS sau SARS nu este o amenin┼úare serioas─â pentru un adult s─ân─âtos care se prezint─â la medic de la primele simtome, spun speciali┼čtii.