Ce este boala parodontală?

1 clinica stomatologica elveto dent jpg jpeg

Încă din 2004, an în care a a fost înfiinţată, clinica stomatologică Elveto Dent oferă servicii stomatologice diverse, de cea mai bună calitate, între care şi tratament rapid pentru urgenţe stomatologice în Bucureşti. Toti pacienţii clinicii beneficiază de soluţii sigure, indiferent de problema stomatologică cu care se confruntă. Pentru susţinerea unui act medical de calitate superioară, în clinică se utilizează materiale şi instrumente de ultima generaţie. De asemenea, consumabilele utilizate sunt obligatoriu de unică folosinţă, iar procedurile pentru sterilizare se realizează la cele mai înalte standarde.

Din suita de servicii asigurate de Elveto Dent, nu lipsesc cele de paradontologie

Parodontologia este specialitatea care tratează problemele care afectează dinţii până la rădăcini şi necesită terapie parodontală specifică. Boala parodontală este o infecţie microbiană care atacă ţesuturile care susţin parodonţiul - termen ce defineşte ţesutul care înconjoară şi susţine dinţii. Soluţia pentru tratament constă în a se interveni cât mai devreme posibil.

Ce face un parodontolog?

În primul rând, parodontologul este un dentist care tratează problemele parodonţiului, adică toate ţesuturile de susţinere ale dintelui. Rolul acestuia este de a preveni, diagnostica şi trata bolile parodontale şi de a se ocupa de plasarea implanturilor dentare.

Cum se manifesta boala parodontală?

În cazul pacienţilor care se confruntă cu aceasta afecţiune, gingia, ţesuturile şi osul care susţine dinţii, sunt afectate şi uneori distruse. În practica medicală, în discuţie intră frecvent două tipuri de boli parodontale:

• gingivita care afectează numai gingia;

• parodontita (parodontoza) dacă sunt afectate alte ţesuturi şi, în special, osul alveolar.

Boala parodontală nu este întotdeauna vizibilă sau dureroasă în stadiile incipiente. Acesta este motivul pentru care Elveto-Dent.ro le recomandă pacienţilor săi să îşi viziteze dentistul în mod regulat, pentru ca o eventuală infecţie să poată fi diagnosticată cât mai curând posibil.

Ce se întâmplă în timpul unei consultaţii?

În timpul consultaţiei, medicul stomatolog de la Elveto Dent analizează istoricul medical şi dentar al pacientului. Parodontologul trebuie să cunoască istoricul medical al pacientului pentru a şti dacă acesta ia anumite medicamente sau dacă are afecţiuni care pot complica îngrijirea parodontală. Acesta este motivul pentru care pacientul trebuie să pună la dispoziţia parodontologului toate documentele pe care le deţine, cu privire la starea de sănătate.

Ulterior, parodontologul examinează gingiile şi dinţii pentru a constata dacă au o mobilitate anormală. Urmează să ia măsurători la nivelul gingiei, procedura realizată cu ajutorul unei sonde subţiri, pentru a determină dacă între dinte şi gingie şi-a făcut prezenţa un spaţiu sub forma unui buzunar - „buzunarul parodontal”. Radiografia care se va realiza ulterior are rolul de a oferi imaginea cu nivelul de os aflat sub gingii. În final, parodontologul îi va recomanda pacientului un tratament adecvat.

Tratament şi îngrijire

Boala parodontală necesită un tratament complet care variază de la îndepărtarea plăcii dentare şi a tartrului, la acţiuni indirecte care au ca scop eliminarea zonelor de retenţie. Pot fi necesare mai multe consultări şi intervenţii în funcţie de gravitatea problemei.