Ce este bine să faci înainte şi după vaccinarea anti-COVID-19

1 vaccin jpg jpeg

Somnul, o alimentaţie sănătoasă şi hidratarea sunt importante oricând, iar după vaccinarea anti-COVID-19 te ajută să îţi menţii starea de bine. Îţi spunem ce este bine să faci şi ce să eviţi înainte şi după ce ai primit serul.

Înainte de toate, este bine ca orice fel de întrebare ai legată de vaccin să o adresezi medicului de familie şi să te informezi din surse autorizate. Dacă ai avut în trecut orice fel de reacţie severă, anunţă medicul, aceasta fiind o contraindicaţie pentru serul anti-COVID-19.

Somnul şi hidratarea sunt importante

La fel ca în cazul administrării oricărui vaccin, este nevoie ca persoana care îl primeşte să fie într-o stare bună de sănătate. De aceea, dacă ai diverse simptome precum cele ale unei infecţii (febră, durere de gât), anunţă medicul; cel mai probabil, vei primi la o altă dată vaccinul. În ziua imunizării, este bine să fii odihnit (7-8 ore de somn) şi hidratat. Durerile de cap, un posibil efect advers al vaccinului, pot fi exacerbate dacă eşti deshidratat. În afară de apă, poţi bea şi ceaiuri sau sucuri naturale de fructe. De asemenea, ia cu tine o sticlă de apă.

Evită alcoolul

Nu este recomandat să consumi alcool înainte şi după ce te-ai vaccinat. Cu toate că un consum moderat nu a arătat că scade eficienţa serului, alcoolul poate întreţine o stare generală de rău, cu simptome precum letargia şi durerile de cap. În plus, excesul de alcool te poate împiedica să distingi efectele adverse, care se pot confunda cu starea de rău indusă de băutură. Totodată, alcoolul poate determina o reacţie inflamatoare în organsim, ceea ce nu este de dorit pentru sistemul imunitar după vaccinare. La acestea se adaugă şi faptul că alcoolul slăbeşte sistemul imunitar, mai ales dacă este consumat excesiv.

Ce este bine să mănânci

Se recomandă să nu te vaccinezi pe stomacul gol. În afara importanţei micului-dejun pentru sănătate, hrana te ajută şi să previi leşinul sau ameţeala după injectare. La prima masă a zilei, alege alimentele cât mai puţin procesate (omletă, iaurt, banane, nuci). Înainte şi după ce te vaccinezi este bine să eviţi alimentele de tip fast-food (pizza, hamburger) şi dulciurile. Optează pentru fructe şi legume; usturoiul, turmericul şi ghimbirul sunt recunoscute pentru beneficiile aduse imunităţii, deci le poţi include în meniu. Efecte benefice au şi avocadoul, somonul şi nucile, pentru că au calităţi antiinflamatoare. Chefirul şi iaurtul natural sunt, de asemenea, de privilegiat, pentru că sunt surse de probiotice, care susţin buna funcţionare a sistemului imunitar.

Pregăteşte-te pentru posibilele efecte adverse 

Este posibil ca după vaccinare să apară o umflătură în locul injecţiei, care poate fi reduse prin aplicarea unei comprese reci. Dacă ai febră, dureri la locul injectării sau de cap, poţi lua paracetamol sau ibuprofen (nu le lua preventiv, ci doar dacă apar aceste reacţii adverse). Bea multe lichide (apă, ceai, supă) în cazul în care ai o stare febrilă. Ia legătura cu medicul dacă observi o reacţie alergică, dacă ai un efect secundar care nu a dispărut după câteva zile sau dacă eşti îngrijorat de un efect neaşteptat.

Citeste si: COVID-19: cum îţi dai seama că ai avut boala fără să ştii

 SFAT

 Se recomandă evitarea alcoolului timp de 2 săptămâni de la vaccinare.