Condimentul care ajută la scăderea glicemiei
Folosit de mii de ani în medicina tradițională, acest condiment celebru în plăcinta cu dovleac sau în vinul fiert, îți poate aduce beneficii și pentru sănătatea gingiilor și îți poate scădea tensiunea arterială, conform mai multor cercetări. Este vorba despre cuișoare!
Proprietățile antibacteriene ale cuișoarelor ajută la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, de aceea ele sunt cuișoare să fie foarte eficiente în controlul plăcii bacteriene și reducerea riscului de boală gingivală.

Uleiul de cuișoare este un antimicrobian natural care oprește creșterea bacteriilor și fungilor, potrivit studiilor. Foto: Shutterstock.
E suficient să folosești doar câteva picături. Nu ar trebui să adaugi mai mult de 10–15 picături la aproximativ 30 ml de apă, conform Asociației Naționale pentru Aromaterapie Holistică.
Cuișoarele folosite la gătit îți oferă minerale și nutrienți esențiali. Condimentul a fost asociat atât cu protejarea sănătății orale, cât și cu scăderea glicemiei. Trebuie să știi însă că uleiul de cuișoare poate fi iritant pentru unele persoane, mai ales pe piele.
Asta deoarece cuișoarele conțin eugenol, un compus de culoare galbenă care se găsește și în scorțișoară sau frunzele de dafin. Eugenolul îți poate influența capacitatea de coagulare a sângelui, potrivit Cleveland Clinic și unele studii spun că poate fi toxic dacă un adult consumă 10 mililitri de eugenol (conform Mount Sinai).
Totuși, eugenolul este în general sigur în cantitățile din alimentele care conțin cuișoare măcinate. Majoritatea rețetelor de plăcintă cu dovleac nu cer mai mult de o linguriță de cuișoare.
Eugenolul are capacitatea de a distruge fungii, rezultați din supradezvoltarea fungilor în gură. De asemenea, este responsabil pentru efectul de scădere a glicemiei.
După ce au luat 250 mg de extract de cuișoare zilnic, timp de 30 de zile, participanții la un studiu din 2019 au avut valori semnificativ mai mici ale glicemiei după mese.
Cuișoarele sunt pline de minerale esențiale. Condimentul conține calciu, care ajută la menținerea oaselor puternice, magneziu, care reglează glicemia și nivelul calciului, potasiu, care sprijină nervii și sănătatea inimii, și vitamina K, care ajută arterele să rămână sănătoase.
Conform unor studii pe animale, eugenolul ar putea îmbunătăți și masa osoasă.
În plus, cuișoarele sunt antioxidanți naturali, substanțe din alimente care protejează celulele și ADN-ul de deteriorare. Specialiștii spun că ai nevoie zilnic de o varietate de alimente bogate în antioxidanți, precum fructele de pădure și nucile: „antioxidanții sunt ca un scut în jurul celulelor tale, care le protejează de deteriorarea oxidativă”, a explicat nutriționista Julia Zumpano pentru Cleveland Clinic.
Sursa: The Independent


























