Ce beneficii pentru sănătate aduce dansul?

Există mai multe motive pentru care dansul este benefic sănătății. Ele pornesc de la faptul că este un bun exercițiu aerobic, dar contirbuie și la îmbunătățirea sănătății osoase, flexibilității și sănătății mintale.

„Dansul este antrenamentul suprem”, spune Julie Granger, antrenor și membru al Asociației Internaționale de Științe ale Sportului fondator și creator al Studioului Paris și Ballerina Body Training. Dansul nu numai că implică angajarea tuturor mușchilor, dar presupune și antrenarea inimii, toate acestea într-un mod distractiv, scrie EverydayHealth.com

Stilul de dans pe care îl practici va influența cât de intens este un antrenament, dar aproape orice stil de dans aduce beneficii „Și dacă dansați în club sâmbătă seara, veți obține beneficii”, spune Julie Granger.

image

Dansul ajută la menținerea sănătății și previne boli. Foto: Shutterstock

Stimulează sănătatea cardiovasculară

Ca și alte exerciții aerobice, dansul este excelent pentru îmbunătățirea funcției cardiovasculare. Un studiu publicat în 2016 în Jurnalul American de Medicină Preventivă a constatat că persoanele care s-au implicat în dansuri de intensitate moderată (definite în studiu ca dansuri care te fac să transpiri) au avut cu 46% mai puține riscuri de a dezvolta boli de inimă sau de a muri pe durata unei perioade de peste 10 ani de urmărire. În comparație, cei care merg pe jos la o intensitate moderată au avut cu 25% mai puține șanse de a suferi probleme de sănătate a inimii.

Studiul notează, de asemenea, aspectul social al dansului și relaxarea care vine odată cu el.

Dansul creează echilibru

Dansul necesită echilibru și ajută la construirea unei musculature centrale puternice, ceea ce ajută la promovarea unei poziții bune și la prevenirea leziunilor musculare și a durerilor de spate, potrivit Clinicii Mayo.

Julie Granger adaugă că acest lucru este valabil mai ales pentru balet. „În balet, îți antrenezi corpul să stea nemișcat, adesea pe un picior. Acest lucru te ajută să antrenezi mușchii din profunzime, pe care altfel nu i-ai lucra”, spune ea. De asemenea, îți angajezi abdomenul, „care este responsabil de o parte esențială a echilibrului”, notează ea.

Promovează flexibilitatea

Pe lângă creșterea forței, multe forme de dans întind membrele corpului, ceea ce îmbunătățește flexibilitatea, spune Elizabeth C Gardner, chirurg ortoped la Yale Medicine și profesor asociat la Yale School of Medicine din New Haven, Connecticut. „Puterea și flexibilitatea îmbunătățite contribuie la îmbunătățirea echilibrului, ceea ce poate ajuta la evitarea căderilor și la reducerea riscului de rănire în alte aspecte ale vieții”, explică ea.

Ajută la pierderea în greutate

Dansul este, de asemenea, o formă de exerciții aerobice și anaerobe, care arde calorii, spune dr. Gardner. „Mișcările de sărituri și de învârtire sunt un antrenament aerobic excelent, în timp ce menținerea în poziții de ghemuit și poziții de echilibru poate activa sistemul energetic anaerob”, explică ea.

În general, cu cât stilul de dans este mai dinamic, cu atât mai multe calorii și energie vor fi arse.

În funcție de stilul de dans și greutatea corporală, 30 de minute de dans pot arde între 90 și 252 de calorii, potrivit Școlii de Medicină Harvard. Acest tip de ardere de calorii de mare intensitate poate ajuta la susținerea pierderii în greutate dacă încercați să pierdeți kilograme. Dacă doriți să maximizați arderea caloriilor, Granger vă sugerează să urmați un curs de dans cardio, conceput pentru a elimina caloriile și pentru a îmbunătăți starea fizică.

Fortifică oasele

„Dansul poate ajuta la menținerea densității osoase”, spune Gardner. Unele cercetări sugerează pentru adulții în vârstă cu osteoporoză, dansul poate ajuta la inversarea unor daune ale acestei afecțiuni cronice. Alte cercetări la copii sugerează că cei care au făcut balet au avut un conținut de minerale osoase mai bun după o perioadă de trei ani, comparativ cu copiii care nu au făcut balet.

Ajută la prevenirea pierderii memoriei

„Există niște dovezi foarte bune că dansul social poate reduce riscul de declin cognitiv pe măsură ce îmbătrânim”, spune Carolyn Fredericks, , neurolog la Yale Medicine, citând un studiu publicat în New England Journal of Medicine, care a implicat 469 de persoane de peste 469 de persoane cu vârsta de 75 de ani. Dintre toate activitățile fizice, inclusiv mersul pe jos, mersul cu bicicleta, urcatul scărilor, înotul și cursurile de exerciții în grup, dansul a fost singura activitate asociată cu un risc mai scăzut de demență.

„Recomandăm întotdeauna ca adulții în vârstă să caute exerciții cardiovasculare și angajament social și provocări cognitive – dansul social le obține pe toate trei”, spune dr. Fredericks.

Este bun pentru sănătatea mintală

Cercetările arată că dansul poate ajuta la scăderea anxietății, la creșterea stimei de sine și la îmbunătățirea bunăstării psihologice. Și anumite tipuri de dans au fost chiar folosite ca tratament pentru depresie. Cercetările publicate în 2019 în Frontiers in Psychology au descoperit că terapia prin dans - definită de Asociația Americană de Terapie a Dansului ca utilizarea psihoterapeutică a mișcării pentru a promova integrarea emoțională, socială, cognitivă și fizică a individului, în scopul îmbunătățirii sănătății și bunăstării, a fost eficient în tratarea depresiei.

Facilitează conectarea socială

Conexiunea socială și interacțiunea este o parte cu adevărat importantă a sănătății mentale și fizice. Multe cercetări arată că sentimentul de singurătate sau de izolare socială poate avea nenumărate efecte negative asupra sănătății.

Citește și Efectele surprinzătoare ale sărutului