Care sunt obiceiurile zilnice ale regelui Charles, care l-au menținut sănătos timp de 74 de ani?

Poate că nu ai bucătari personali, menajere, medici și multe altele, dar nu înseamnă că nu poți duce un stil de viață regal pentru sănătatea ta.

La aproape 75 de ani, regele Carol al III-lea este cea mai în vârstă persoană care a urcat vreodată pe tronul britanic. De-a lungul deceniilor, în ochii publicului, în calitate de moștenitor și acum ca rege al Angliei, Charles a fost atent la sănătatea personală, publică și globală. El a fost unul dintre primii lideri mondiali care a cerut acțiuni privind schimbările climatice globale, vorbind la reuniuni precum COP21, COP26 și summitul G20 din 2021. De asemenea, el a conceput o comunitate ideală pentru o viață sănătoasă și chiar a scris câteva cărți despre bunăstare și climă.

Regele Charles  foto   Instagram jpg

Foto: Regele Chales a III-lea, Instagram, contul oficial al familiei regale britanice

Iată care sunt obiceiurile pe care sursele sugerează că Prințul Charles le-a practicat de ani de zile, pentr a-l ține sănătos, potrivit Reader’s Digest.

Se spune că regele Charles este atât de disciplinat încât unii observatori au speculat că se pot considera parte a tulburării obsesiv-compulsive (TOC). Nu toate ritualurile sale elegante de wellness sunt realizabile pentru noi, oamenii obișnuiți, dar toată lumea poate urma exemplul sau privind prioritizarea și respectarea unui stil de viață sănătos.

Construirea unor obiceiuri sănătoase pe care le puteți menține de-a lungul vieții este cheia pentru a trăi o viață lungă, fericită și sănătoasă, spune prof. dr. Kien Vuu, profesor asistent de științe medicale la UCLA și autorul cărții „Thrive State: Your Blueprint” care promovează sănătatea optimă, longevitatea și performanță maximă.

„Stilul de viață modern, care presupune să-ți urmărești visul fără să mai conteze alte lucruri, are de obicei drept consecințe lipsa de somn, muca grea și stressful, care duc la o sănătatea și vitalitate epuizate”, explică dr. Vuu, adăugând că toți putem primi câteva sfaturi regale de la Charles despre cum să fii sănătos din punct de vedere fizic și mental și să găsești un scop semnificativ în viață.

Micul dejun preferat al regelui: fructele și granola

Potrivit fostului său bucătar personal, Darin McGrady, Regele Charles mănâncă un mic dejun format din prune, granola și, uneori, un ou.

„Oamenii care mănâncă micul dejun au mai multe șanse să își satisfacă nevoile zilnice recomandate de nutrienți, compartiv cu cei care nu o fac, ceea ce ajută la protejarea funcțiilor lor fizice și cognitive”, spune dr. Sanam Hafeez, neuropsiholog și membru al facultății la Universitatea Columbia din New York City.

Activitățile în aer liber

Regele Charles a fost un pescar pasionat toată viața, după ce a învățat sportul de la tatăl său. Îi place atât de mult această activitate recreativă,  încât este cunoscut că își planifică vacanțele în jurul celor mai bune locuri de pescuit somon.

Activitățile în aer liber, cum ar fi pescuitul, sunt o modalitate excelentă de a vă relaxa, de a atenua stresul și de a face mișcare, spune dr. Vuu. (

Regele Charles acordă prioritate unui somn bun

Într-un interviu BBC, o fostă menajeră a povestit că regele este destul de riguros cu privire la obiceiurile sale de somn. Doarme într-un pat ortopedic, pe cearșafuri proaspăt spălate și călcate, în pijamale călcate. Deși acest lucru poate depăși standardele noastre,  dr. Vuu spune că acordarea unei atenții prioritare somnului de calitate este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru sănătate.

Gustarea preferată a regelui Charles, ouă poșate

Charles preferă ouăle poșate, potrivit lui McGrady. Dr. Hafeez spune că ouăle sunt o sursă excelentă de colină și proteine, făcându-le o gustare hrănitoare și sățioasă. În plus, ouăle la îndemână atunci când te grăbești.

Regele Charles este un pictor premiat

Unul dintre cele mai surprinzătoare lucruri despre noul Rege că pictează și se pricepe la asta, câștigând chiar și premii pentru peisajele sale în acuarelă. Dr. Hafeez spune că a avea preocupări ceative, cum ar fi pictura, este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a elimina stresul și a-ți păstra sănătatea cognitivă pe măsură ce îmbătrânești.

Vegan, 2 zile pe săptămână

Regele Charles mănâncă vegetarian două zile pe săptămână. Reducerea consumului de produse de origine animală este o modalitate excelentă de a-ți ajuta sănătatea și în același timp și mediul de viață, spune dr. Hafeez.

Faptul că Charles iubește plantele este cunoscut. „Vorbesc fericit cu plantele și copacii și le ascult.”, a spus Charles reporterilor. S-a demonstrat că a avea o legătură cu natura ajută la scăderea tensiunii arteriale, reduce stresul, stimulează starea de spirit și crește longevitatea, spune dr. Vuu.

Pasionat de munca sa

A avea o misiune în viață îți oferă un sentiment pozitiv ce constă în urmărirea scopului și un sentiment de importanță și valoare în lume. Oamenii care se simt pasionați de munca lor (voluntară sau plătită), trăiesc mai mult și sunt în general mai sănătoși, spune dr. Vuu.

Regele Charles iubește sportul

Sporturile individuale și de echipă au jucat un rol fundamental în viața regelui Charles încă de când se afla la internat. S-a raportat că a fost adesea hărțuit de ceilalți copii și a găsit alinare făcând sport, în special sporturi în aer liber. De-a lungul anilor, a jucat fotbal (fotbal american) și a fost un pasionat de sportul în aer liber.

Dr. Hafeez spune că sportul este o modalitate distractivă de a socializa și de a face mișcare.

Regele Charles a fost un jucător de polo ecvestru

A petrecut ani de zile jucând polo la nivel înalt până la vârsta de 45 de ani, când a fost aruncat de pe cal și a rămas inconștient. Deși acum face sport doar recreațional, a rămas o parte importantă a vieții lui. A avea hobby-uri, în special unul care te implică mental și fizic, este atât de important pentru sănătate și bunăstare, spune dr. Hafeez.

Face des controalele medicale

De-a lungul anilor, presa a raportat despre lista sa de probleme de sănătate absolut normale și ușor de rezolvat pentru că nu au fost lăsate să se agraveze, inclusiv extirparea unei leziuni de cancer de piele de pe față, repararea unei hernii și o intervenție chirurgicală la genunchi.

Deși nu ai un grup de medici regali la dispoziție, poți să îți faci controale preventive, spune dr. Hafeez.