Care sunt alimentele care dăunează danturii

1 dantura jpg jpeg

Câte bunici şi mame ai auzit strigând aşa în copilărie după copii şi nepoţi? Probabil că destule. Şi pe bună dreptate se îngrijorau, deoarece ronţăitul de bomboane sau consumul excesiv de ciocolată este cel care, în timp, provoacă carii şi, uneori, chiar fracturi dentare. Dar oare numai dulciurile ne pot afecta sănătatea danturii?

Cu toţii ne dorim un zâmbet frumos şi sănătos, iar pentru asta trebuie să avem în vedere că o dantură sănătoasă are nevoie de îngrijiri speciale. E important să avem grijă ce mâncăm, deoarece alimentaţia influenţează direct dantura în viaţa de zi cu zi.

Cum ne ajută funcţia de autocurăţare?

„Pentru a stimula funcţia de autocurăţare a dinţilor avem nevoie de o alimentaţie bazată pe multe fructe, legume şi alte componente neprocesate. Funcţia de autocurăţare a dinţilor se activează atât direct, cât şi prin cantitatea crescută de salivă produsă. Ce rol are saliva? Saliva are rol de spălare a dinţilor, dar asta nu înseamnă să uităm de periajul pe dinţi de minim 2 ori pe zi - dimineaţa şi seara.”, ne sfătuieşte dr. Lorelei Nassar.

Ai grijă la alimentele mai puţin prietenoase cu dinţii tăi!

Şi totuşi, putem consuma orice aliment cu uşurinţă şi fără vreun efect advers asupra sănătăţii dinţilor? Ei bine, lucrurile nu stau chiar aşa. Există şi o listă a alimentelor care sunt mai puţin prietenoase cu dinţii noştri şi care, în timp, pot crea un anumit disconfort dentar.

Alimentele moi şi lipicioase – aluat, biscuiţi, etc. - nu sunt potrivite pentru dinţii noştri, deoarece rămân aderente pe dinţi mult timp. Acest lucru duce la formarea de placă bacteriană şi carii, acumulându-se microbi şi toxine microbiene.

Ceaiul şi cafeaua consumate în exces produc pete pe dinţi, care sugerează o stare de neglijenţă şi un aspect îmbătrânit prematur.

În schimb, specialiştii în domeniu recomandă consumul de legume şi fructe bogate în vitamina C. Cu toate acestea, anumite fructe cum ar fi grapefruitul şi lămâia trebuie consumate cu moderaţie. De ce? Întrucât sunt foarte acide şi pot distruge smalţul dinţilor. Dacă nu poţi renunţa totuşi la ele, atunci urmează sfatul medicilor dentişti şi clăteşte-ţi gura cu apă după consumul acestora.

De asemenea, consumul de bomboane, jeleuri, acadele trebuie moderat spun medicii stomatologi, dat fiind faptul că acestea au multe zaharuri în compoziţie, şi afectează sănătatea dinţilor. Iar de aici este doar un pas până la apariţia şi dezvoltarea cariilor.

În rândul alimentelor mai puţin prietenoase cu dinţii se află şi fructele confiate care sunt bogate în zahăr şi ajută la hrănirea bacteriilor nocive din cavitatea bucală. De cele mai multe ori fructele rămân între dinţi şi favorizează dezvoltarea cariilor. Ca o alternativă ar fi consumul de fructe proaspete şi mai puţin varianta confiată.

Tot în lista alimentelor mai puţin prietenoase cu dinţii există anumite legume cum ar fi sfecla roşie/condimente pigmentate care, consumate în mod excesiv, pot duce în timp la colorarea dinţilor. Ai mare grijă să te speli imediat după ce consumi astfel de alimente, pentru a evita pătarea danturii.

Totodată, pe lângă alimentele solide, este important să nu uităm nici băuturile carbogazoase care, pe lângă cantitatea mare de zahăr, mai conţin şi acid. Astfel că dublăm efectul negativ asupra dinţilor.

Un alt lucru de care ar trebui să ţinem cont în mod general este alternarea alimentelor reci/ fierbinţi, astfel încât să nu se creeze acel şoc termic care poate să sensibilizeze dinţii.

Şi dacă unele dintre aceste avertismente îţi erau cunoscute, te-ai gândit că şi alimentele care conţin amidon reprezintă un pericol pentru dantura ta? Ei bine, „consumul excesiv al alimentelor ce conţin amidon (chipsuri, covrigei, biscuit), alimente care deşi nu sunt dulci, poate fi unul problematic. Aceste alimente se pot lipi de dinţi şi de aici ne confruntăm cu apariţia cariilor.”, adaugă specialistul.

Concluzia? O dantură sănătoasă şi frumoasă ţine de efortul fiecărei persoane de a avea o igienă orală corespunzătoare şi de evitarea unor alimente care pot în timp să provoace probleme dentare.

Citeste si: Ce alimente pătează dinţii şi ce soluţii există pentru un alb strălucitor?