Când să alegi telemedicina în favoarea medicinei clasice şi de ce

Pandemia a fost şi încă este o perioadă a schimbărilor pe mai multe planuri. Cu toţii am fost nevoiţi să ne adaptăm la noile condiţii de muncă şi socializare. Multe dintre obiceiurile care formau cândva o rutină bine stabilită au trebuit să fie restructurate.
Chiar dacă nu au fost schimbări pe care le-am planificat sau le-am dorit, multe s-au dovedit a fi benefice şi ne-au eficientizat modul în care operăm ca societate. Un bun exemplu îl reprezintă telemedicina, un instrument care s-a dovedit a fi cheie în menţinerea stării de sănătate, chiar şi în lipsa prezentării la clinică.
Cu siguranţă, în ultimii doi ani, te-ai aflat cel puţin o dată în situaţia în care ai avut nevoie de trimiterea pentru analizele tale anuale sau de un consult de specialitate şi te-ai gândit să îl amâni până la ameliorarea situaţiei epidemiologice.
Telemedicina este exact acel mijloc care îţi poate facilita accesul pentru ca tu să poţi să obţii informaţiile medicale necesare fără creşterea riscului de infectare din această perioadă.
Totuşi, este important să cunoşti atât care sunt beneficiile unor consultatii medicale online (telemedicina), cât şi care sunt limitele acestora şi când este cazul să apelezi la o consultaţie în clinică. În acest mod, poţi profita la maximum de avantajele telemedicinei fără să fii dezamăgit în cazul în care aceasta nu reprezintă varianta ideală.
Telemedicina - avantaje şi limitări
Telemedicina este instrumentul cheie care poate facilita accesul tău la serviciile de sănătate. Aceasta elimină bariera dintre medic şi pacient creată de distanţa fizică, fapt ce reprezintă avantajul principal al unei consultaţii online.
Este un mijloc excelent prin care poţi menţine legătura cu medicul tău sau poţi contacta un medic nou, fără a fi nevoit să te deplasezi în clinică. Nu numai că poţi salva timp, ci te poţi proteja pe tine în această perioadă pandemică.
În plus, în cazul în care suferi de o boală cronică ce necesită tratament continuu, vei putea avea controalele periodice în regim online, eficientizând astfel întreg procesul.
Modul în care a fost primită ideea de telemedicină va face din aceasta o tehnologie a viitorului, chiar şi când situaţia epidemiologică va fi depăşită. Pacienţii pot accesa mult mai uşor serviciile de sănătate şi vor fi motivaţi de uşurinţa prin care se realizează telemedicina să îşi realizeze controalele periodice la timp.
Totuşi, pe lângă toate aceste beneficii, este crucial să ştii şi când telemedicina s-ar putea să nu fie cea mai bună variantă pentru tine.
Astfel, în cazul în care afecţiunea de care suferi este nou instalată şi prezintă semne şi simptome complexe, cea mai bună variantă ar fi să te prezinţi în clinică. La fel funcţionează şi în cazul oricăror semne şi simptome ce necesită o evaluare amănunţită.
Medicina tradiţională - avantaje şi limitări
Medicina tradiţională se referă la medicina realizată în clinică, fără ajutorul consultaţiilor online, cu medicul şi pacientul aflaţi în proximitate.
Principalul avantaj al medicinei tradiţionale este posibilitatea evaluării complete, cu efectuarea unui examen clinic amănunţit şi exact. Acest aspect este util în special în cazul afecţiunilor complexe, cu semne şi simptome diverse sau pur şi simplu atunci când medicul consideră că are nevoie să evalueze pacientul în cabinet.
Atunci când suferi de o afecţiune des întâlnită (ex: răceală comună) sau de una cronică ce doar necesită emiterea unei noi reţete pentru tratament, medicina tradiţională poate fi uşor înlocuită cu telemedicina.
Este important să ştii care sunt atât avantajele, cât şi limitările telemedicinei. În acest mod, poţi profita de uşurinţa efectuării consultaţiilor online, iar starea ta de sănătate este menţinută într-un stadiu optim. De asemenea, este bine să fii deschis la ideea de telemedicină în favoarea medicinei tradiţionale pentru a salva atât timp, cât şi energie.
Sursa foto: Shutterstock