Când este nevoie de scoaterea aluniţelor. Sfatul medicului

1 shutterstock 613097849 jpg jpeg

Exist─â ideea gre┼čit─â potrivit c─âreia ÔÇ×nu trebuie umblat la aluni┼úeÔÇť. Sunt situa┼úii c├ónd ├«ndep─ârtarea lor este necesar─â, pentru c─â au risc de transformare ├«n cancer de piele. De asemenea, un alt motiv pentru care dorim s─â le scoatem este cel de ordin estetic.

Nevii pigmentari sau melanocitari, cunoscu┼úi popular ca aluni┼úe, sunt leziuni benigne care apar ├«n urma prolifer─ârii celulelor cu pigment numite melanocite. Aluni┼úele pot s─â apar─â de la na┼čtere (nevi congenitali) sau pe parcursul vie┼úii. Orice persoan─â trebuie s─â ├«┼či urm─âreasc─â periodic aluni┼úele, iar ├«n cazul ├«n care observ─â modific─âri suspecte trebuie s─â se prezinte la medic, pentru c─â exist─â riscul ca acestea s─â se transforme ├«n melanom, tip de cancer de piele agresiv. Astfel, ├«n cazul ├«n care remarci c─â o aluni┼ú─â ├«┼či schimb─â culoarea sau dimensiunea, c├ónd aceasta ├«┼či modific─â aspectul (cre┼čte ├«n dimensiune, are mai multe culori, este asimetric─â, are contur neregulat), c├ónd apar ulcera┼úii, dureri sau s├ónger─âri, consultul la medic nu trebuie am├ónat. De asemenea, aluni┼úele pot fi ├«ndep─ârtate din motive estetice sau cosmetice. 

Cum are loc examinarea

Medicul dermatolog examineaz─â aluni┼úele prin dermatoscopie. Aceasta se face cu ajutorul unui instrument (dermatoscop) asem─ân─âtor unei lupe ┼či prev─âzut cu o surs─â de lumin─â, prin care imaginile sunt m─ârite astfel ├«nc├ót structura leziunii este analizat─â mai bine. Medicul observ─â dac─â exist─â suspiciuni de malignitate, caz ├«n care recomand─â excizia chirurgical─â cu anestezie local─â. Proba prelevat─â se va trimite la examenul histopatologic, care arat─â dac─â este vorba despre o leziune benign─â sau malign─â, cum este cazul melanomului, form─â agresiv─â de cancer de piele. Dac─â se constat─â c─â aluni┼úele au un caracter malign, este nevoie de analize suplimentare, precum ┼či de ├«nceperea imediat─â a tratamentului.

C├ónd nu exist─â suspiciuni de malignitate, dar totu┼či aluni┼úele sunt asimetrice, se recomand─â reexaminarea clinic─â ┼či dermatoscopic─â din 6 ├«n 6 luni. ├Än clinicile private, imaginile sunt fotografiate ┼či stocate, iar dac─â apar modific─âri fa┼ú─â de ultima examinare, se recomand─â preventiv rezec┼úia chirurgical─â. 

Atenţie la agresarea repetată!

Este posibil ca aluni┼úele s─â se afle ├«n locuri nepotrivite ÔÇô la nivelul sutienului, al curelei, pe pielea capului -, iar acest lucru poate duce la atingerea, implicit la agresarea lor frecvent─â. C├ónd o aluni┼ú─â este traumatizat─â brutal, medicul poate recomanda ├«ndep─ârtarea ei. Chiar ┼či ├«n cazul traumatismelor minore, exist─â riscul de malignizare, de aceea, excizia preventiv─â este indicat─â.   

Este preferat─â excizia chirurgical─â clasic─â

Excizia aluni┼úelor este o interven┼úie minor─â, f─âr─â riscuri majore. Exist─â mai multe metode, iar medicul o va alege ├«n func┼úie de criterii precum m─ârimea ┼či caracterul malign. Metoda frecvent─â este excizia chirurgical─â: aluni┼úa este ├«ndep─ârtat─â cu bisturiul, men┼úin├óndu-se o mic─â por┼úiune de siguran┼ú─â (2 mm). Interven┼úia se face cu anestezie local─â (injec┼úie). Este metoda preferat─â ├«n cazul aluni┼úelor suspecte, care necesit─â biopsie, sau a celor mari. De la caz la caz, se folosesc fire de sutur─â sau resorbabile (care se topesc). 

Pentru aluni┼úele proeminente nepigmentare se poate alege metoda de tip ÔÇ×shaveÔÇť, prin care acestea sunt ├«ndep─ârtate printr-o t─âietur─â tangen┼úial─â cu pielea, baza fiind cauterizat─â.    

Îngrijirea pielii după excizie

Pentru a preveni riscul de infec┼úie sau de apari┼úie a unei cicatrici inestetice, trebuie urmate unele m─âsuri. ├Än primele ore dup─â ├«ndep─ârtarea aluni┼úei, plaga este acoperit─â cu un pansament sau bandaj steril, dup─â care, ├«n func┼úie de recomand─ârile medicului, se las─â descoperit─â. ├Än perioada recuper─ârii, leziunea nu trebuie atins─â sau frecat─â ┼či sunt interzise expunerea la soare ┼či ├«notul, pentru c─â vindecarea va fi ├«nt├órziat─â. Medicul poate recomanda aplicarea local─â a unor creme cu antibiotic sau reparatoare. 

Dr. Oana Mihaela Mihalcea

medic specialist dermatologie-venerologie, Centrul Oncologic Sanador

Indiferent c─â ne na┼čtem cu ele sau c─â apar de-a lungul timpului, majoritatea dintre noi avem cel pu┼úin c├óteva aluni┼úe (nevi melanocitari). Apari┼úia lor este determinat─â de o combina┼úie de factori genetici la care se adaug─â expunerea cumulativ─â a razelor ultraviolete. Aluni┼úele se pot reg─âsi absolut oriunde la nivelul corpului. Ele pot ├«mbr─âca o serie de forme, culori, aspecte ┼či structuri ┼či unele dintre ele tind s─â creasc─â destul de mult ├«n dimensiune sau s─â ├«┼či modifice aspectul ini┼úial. ├Ändep─ârtarea aluni┼úelor de la nivelul pielii se ├«ncadreaz─â ├«n sfera de ÔÇ×mic─â chirurgieÔÇť, extrem de frecvent─â ├«n practica medical─â, ├«nso┼úit─â de o recuperare rapid─â care nu interac┼úioneaz─â cu activitatea de zi cu zi a pacientului. De┼či fac parte din categoria unor structuri cutanate benigne, excizia aluni┼úelor este recomandat─â ├«n urm─âtoarele situa┼úii:

* ├«n cazul ├«n care la nivelul unei aluni┼úe se observ─â de c─âtre pacient sau medicul dermatolog orice fel de modificare ├«n ceea ce prive┼čte forma, culoarea sau dimensiunea acesteia, pentru a exclude transformarea ei ├«ntr-o forma┼úiune cutanate malign─â, respectiv cancer de piele (melanom). ├Än Rom├ónia, ├«n ultimii 25 de ani conform OMS, inciden┼úa melanomului a crescut de aproximativ 4 ori. Melanomul reprezint─â cea mai agresiv─â form─â de cancer cutanat, fiind asociat─â cu un grad ridicat de mortalitate, iar depistarea precoce a acestuia este esen┼úial─â pentru supravie┼úuire.

* ├«n cazul ├«n care discut─âm despre o aluni┼ú─â care este permanent supus─â unor traumatisme zilnice constante (haine, alte circumstan┼úe ÔÇô piept─ânat, tuns, b─ârbierit), pentru a diminua disconfortul local posibil/iritarea/ ruperea/s├óngerarea acesteia.

* din ra┼úiuni cosmetice, ├«n scopul ├«mbun─ât─â┼úirii stimei de sine ┼či implicit calit─â┼úii vie┼úii pacientului, ├«n cazul ├«n care discut─âm despre o aluni┼ú─â cu dimensiuni crescute sau aspect inestetic situat─â ├«n zone vizibile ale corpului precum fa┼úa.

Dac─â se observ─â orice schimbare sau leziune care cre┼čte la nivelul pielii, este neregulat─â, m─ân├ónc─â, ustur─â sau s├óngereaz─â, indicat ar fi s─â se contacteze medicul curant dermatolog pentru un control clinic ┼či dermatoscopic de specialitate.