Când este nevoie de biopsia osoasă şi în ce constă

1 cancer jpg jpeg

Când se suspectează existenţa unei tumori, se recomandă biopsia, pentru un diagnostic precis. Află în ce constă biopsia osoasă!

Investigaţia implică prelevarea unei probe de ţesut osos şi examinarea la microscop de către un expert în identificarea modificărilor în ţesutul corporal, cauzate de boală. Chiar dacă biopsia este un test asociat des cu tumorile, asta nu înseamnă că toate anomaliile conduc la diagnostic de cancer. Prelevarea de ţesut osos poate fi indicată şi în alte afecţiuni, infecţii sau boli ale oaselor.  

Mostra de os poate fi colectată fie prin introducerea unui ac prin piele şi apoi direct în os, fie printr-o incizie, adică o tăietură a pielii, pentru a expune zona osului respectiv – biopsie deschisă. 

Când este indicată  

Biopsia este recomandată când diagnosticul prezumtiv face referire la o posibilă tumoră malignă, de asemenea, când există suspiciunea de tumoră, dar nu se ştie dacă este benignă ori malignă şi este neceesară încadrarea cu exactitate a ţesutului cu anomalii. 

Este bine să ştii că atunci când există indicii de tumoră benignă, nu este nevoie de biopsie, se trece direct la intervenţia chirurgicală. 

De câte tipuri este

Există 3 variante pentru a efectua biopsia. Prima se realizează folosind un ac fin, care însă nu permite colectarea tuturor informaţiilor pentru diagnostic. Se mai poate face biopsie cu ajutorul unui trocar – instrument chirurgical în formă de tub ascuţit –, dar aceasta este de preferat când este vorba despre tumori în părţile moi. Al treilea tip, biopsia deschisă, constă într-o mini-intervenţie chirurgicală.  

Cum se efectuează  

În funcţie de rezultatele investigaţiilor imagistice, specialistul decide asupra celui mai bun loc pentru biopsie. Zona care va fi supusă biopsiei se curăţă, apoi se aplică anestezic local sau injectabil. Cu ajutorul acului se prelevează proba de ţesut. Trebuie să ştii că, de obicei, în timpul procedurii se resimte presiune locală. Medicul îţi poate spune să îţi ţii respiraţia în timp ce acul este introdus sau să rămâi nemişcat. 

Este necesar să nu conduci vehiculele şi utilaje o zi sau două după. Nu este indicat să faci efort cel puţin 2 zile şi nici băi sau duşuri fierbinţi, cel puţin 12 ore. 

Bine de ştiut! Biopsia este importantă pentru diagnosticul unei tumori osoase şi, de asemenea, ajută la stabilirea tratamentului.