Cancerul pulmonar reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate evitabilă prin prevenţie

1 2 jpg jpeg

Consilierul de stat la Administra┼úia Preziden┼úial─â Diana P─âun a declarat c─â lansarea Planului european de lupt─â ├«mpotriva cancerului, precum ┼či prioritizarea combaterii acestei afec┼úiuni reprezint─â o oportunitate pe care Rom├ónia trebuie s─â o valorifice, inclusiv din perspectiv─â financiar─â.

"Cancerul pulmonar reprezint─â cea mai frecvent─â cauz─â de deces ├«n ┼úara noastr─â, prin cancer rata mortalit─â┼úii cresc├ónd cu aproape 14% din anul 2000. Cancerul pulmonar reprezint─â una dintre principalele cauze de mortalitate evitabil─â prin preven┼úie, ├«n condi┼úiile ├«n care majoritatea programelor de s─ân─âtate despre care se vorbe┼čte at├ót de mult ├«n ultima vreme, inclusiv cel de cancer, pun accent pe componenta curativ─â ├«n detrimentul preven┼úiei. Screeningul pentru cancer nu este sistematic. Participarea este sc─âzut─â, iar rezultatele sunt pe m─âsur─â, de multe ori, boala fiind diagnosticat─â ├«n stadii avansate", a afirmat Diana P─âun.

Ea a subliniat c─â abordarea pacientului cu cancer trebuie s─â fie una integrat─â. Prin preven┼úie ┼či informarea asupra factorilor de risc se pot reduce inciden┼úa ┼či mortalitatea cancerului pulmonar, a ad─âugat consilierul de stat. "Informarea privind factorii de risc contribuie la con┼čtientizarea, ├«n primul r├ónd, ├«n r├óndul popula┼úiei, a importan┼úei adopt─ârii unui stil de via┼ú─â s─ân─âtos care s─â exclud─â comportamentele nocive", a spus Diana P─âun