Cancerul de prostată, diagnosticat imagistic prin rezonanţă magnetică

1 1452680101 ambulator spital sanador rmn 3t jpg jpeg

Cancerul de prostată se numără printre cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite la bărbaţi. Potrivit datelor estimate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în anul 2018 s-au înregistrat în România peste 6.000 de noi cazuri de cancer de prostată, reprezentând 13.4% din totalul cazurilor noi de cancer raportate în rândul bărbaţilor. Depistarea din timp a acestei afecţiuni creşte şansele ca tratamentul să aibă succes, iar pacientul să fie complet vindecat.

În prezent, cea mai completă investigaţie imagistică pentru diagnosticul cancerului de prostată este cea care combină achiziţia de imagini RMN anatomice şi funcţionale (IRM multiparametric).Investigaţia RMN nu iradiază, este nedureroasă şi permite diagnosticarea rapidă şi precisă a afecţiunii.

Cu ajutorul IRM multiparametric de prostată pot fi depistate imagistic leziunile prostatice înalt suspecte oncologic şi încadrate, în urma interpretării datelor, conform scorului PI-RADS (clasificarea leziunilor în funcţie de riscul de malignitate). Totodată, investigaţia permite selecţionarea cazurilor în care se impune biopsierea leziunilor. Drept rezultat, reduce numărul de biopsii şi reduce numărul de ace folosite, limitând complicaţiile ulterioare.

În baza informaţiilor obţinute, mediculpoate diferenţia între pacienţii care necesită tratament şi cei la care monitorizarea periodică este suficientă. În cazul acestora din urmă se va recurge la aşa-zisa urmărire activă, prin măsurarea periodică a valorilor serice ale antigenului specific prostatic (PSA) şi evaluarea imagistică IRM multiparametrică prostatică realizată, în principal, o dată pe an.

În cadrul Sanador, IRM multiparametric este realizată cu echipamentul RMN Siemens Magnetom Skyra 3 Tesla, cel mai puternic şi sofisticat scanner al corpului uman aprobat pentru uz clinic. Acest echipament oferă imagini de înaltă rezoluţie, timp de examinare mult redus şi diminuează la maximum nivelul de stres pentru pacient. Datorită puterii câmpului magnetic şi tehnologiilor avansate, investigarea prin rezonanţămagnetică 3T permite identificarea celor mai fine leziuni. Găseşti aici mai multe informaţii despre beneficiile examenului IRM multiparametric de prostată.