Calculii renali, de la simptome la tratament

1 calculi renali jpg jpeg

Numite ┼či pietre la rinichi, calculii renali sunt rezultatul unor depuneri microscopice din urin─â, care se cristalizeaz─â ├«n timp, eliminarea lor fiind adesea ├«nso┼úit─â de dureri insuportabile.

Calculii renali se pot forma ├«n urma unor infec┼úii cronice, a unor deregl─âri hormonale, atunci c├ónd bem prea pu┼úine lichide sau avem o diet─â prea bogat─â ├«n proteine, calciu sau oxala┼úi, substan┼úe care se g─âsesc ├«n legumele cu frunze verzi, ├«n spanac ┼či ├«n cafea. Dar excesul de calciu ├«n s├ónge poate fi determinat ┼či de osteoporoz─â, hipertiroidism, nivelul crescut al vitaminei D sau de prezen┼úa ├«n exces a acidului uric, la persoanele care sufer─â de gut─â.

B─ârba┼úii sunt de trei ori mai predispu┼či dec├ót femeile s─â fac─â litiaz─â renal─â (afec┼úiunea cauzat─â de formarea calculilor).

C├ónd ura┼úii de calciu sau fosfat se concentreaz─â ├«n rinichi, apar aceste pietre. Ele variaz─â ca dimensiuni, de la particule mici p├ón─â la forma┼úiuni mai mari, care pot ajunge ┼či la un diametru de 50 de mm. Formarea pietrelor mari dureaz─â ani, dar cele mici se pot forma ├«n mai pu┼úin de o lun─â.

Sunt însoţiţi de durere

  • Calculii renali pot da durere ascu┼úit─â, recurent─â. C├ónd migreaz─â spre vezic─â sau uretere, pietrele produc deseori o durere cumplit─â, care ├«ncepe ├«n spate ┼či iradiaz─â spre abdomen, de unde coboar─â ├«n scrot sau ├«n vulv─â. Durerea cre┼čte treptat ┼či devine apoi extrem de intens─â, pentru un timp scurt. Apoi intensitatea ei scade, dar revine, dup─â c├óteva minute;
  • Uneori, pot ap─ârea dificult─â┼úi la urinare ┼či s├ónge ├«n urin─â;
  • Febr─â survine ├«n cazul unei infec┼úii secundare;

Exist─â ├«ns─â ┼či cazuri ├«n care nu apare niciun simptom, iar calculii renali r─âm├ón mult─â vreme neobserva┼úi, chiar dac─â au deja dimensiuni mari. Pe de alt─â parte, o piatr─â mic─â poate produce o durere sever─â, dac─â p─âr─âse┼čte rinichiul ┼či lezeaz─â tractul urinar, ├«n drumul s─âu spre vezic─â.

În ce constă tratamentul

Medicul nefrolog sau urolog recomand─â analize de urin─â, va indica medicamente care calmeaz─â durerea ┼či, probabil, o radiografie. De asemenea, va ├«ncerca s─â trateze infec┼úia sau orice alt─â cauz─â care a dus la formarea calculilor.  

├Än cazul pietrelor mici, problema se rezolv─â de la sine. Ele sunt eliminate prin urin─â, sub form─â de nisip fin. Pietrele mai mari pot fi sf─âr├ómate printr-un tratament cu unde de ┼čoc, numit litotri┼úie, sau sunt ├«ndep─ârtate chirurgical.

CASETA

Sfatul specialistului:

Dr. Gheorghe Niţă

medic primar urologie 

Litiaza renal─â este, prin defini┼úie, o patologie care poate recidiva ├«n timp. De aceea, dup─â diagnostic, un pacient cu litiaz─â trebuie urm─ârit aproape toat─â via┼úa, pentru c─â exist─â riscul s─â formeze din nou calculi. Din echipa mea face parte ┼či un medic nefrolog - ┼či urm─ârim astfel ├«mpreun─â pacien┼úii. Calculii de mici dimensiuni (de regul─â p├ón─â ├«n 5 mm) se elimin─â spontan. Problemele apar la calculii mai mari. ├Än astfel de situa┼úii, sunt posibile dou─â alternative de tratament:

  • litotri┼úia extracorporeal─â (cu ultrasunete, numit─â ┼či ESWL) sau 
  • ureteroscopia flexibil─â

Recomandarea unuia sau a celuilalt depinde de localizarea calculului (dac─â este ├«n bazinet sau ├«n calicele inferior), de duritatea lui (care poate fi apreciat─â ├«n urma unui examen CT) sau de preferin┼úa pacientului (fiecare dintre proceduri are avantaje ┼či dezavantaje). Recomandarea mea este s─â nu neglija┼úi pe termen lung un calcul de dimensiuni mari. Dimensiunile lui se vor m─âri ┼či, ├«n timp, poate chiar distruge rinichiul.

CIFR─é

1 persoan─â din 10 se confrunt─â, la un moment dat, cu durerile cumplite pe care le provoac─â eliminarea unei pietre la rinichi.