Boala care este a treia cauză de deces din lume. În jur de 1 milion de români o au

1 tuse cronica jpg jpeg

Pe 17 noiembrie este Ziua Mondial─â de Lupt─â ├Ämpotriva Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC). Cu aceast─â ocazie, dar ┼či pentru c─â noiembrie este Luna S─ân─ât─â┼úii Pl─âm├ónilor, Societatea Rom├ón─â de Pneumologie atrage aten┼úia c─â BPOC este ├«n prezent a treia cauz─â de deces la nivel global.

Tema din acest an, ÔÇ×S─ân─âtatea pl─âm├ónilor ÔÇô Mai important─â ca niciodat─âÔÇŁ subliniaz─â c─â povara BPOC persist─â ┼či ├«n timpul pandemiei de COVID ┼či c─â nu exist─â un moment mai bun pentru a ne concentra asupra s─ân─ât─â┼úii pl─âm├ónilor no┼čtri.

P─âstrarea pl─âm├ónilor s─ân─âto┼či include evitarea ┼úig─ârilor, a polu─ârii aerului sau a expunerilor profesionale, men┼úinerea unui stil de via┼ú─â activ, vaccinarea antipneumococic─â, antigripal─â ┼či anti-COVID, respectarea program─ârilor medicale ┼či administrarea corect─â a medicamentelor.

Peste 300 de milioane de oameni din ├«ntreaga lume sufer─â de aceast─â boal─â, iar un milion dintre ei sunt rom├óni. Din p─âcate, mai mult de jum─âtate dintre oamenii care sufer─â de BPOC nu ┼čtiu c─â sunt bolnavi, pentru c─â simptomele timpurii pot fi u┼čor confundate cu efectele fumatului excesiv sau cu cele ale ├«naint─ârii ├«n v├órst─â (tuse, produc┼úie cronic─â de sput─â, senza┼úie de sufocare, oboseal─â).

ÔÇ×Pandemia a creat provoc─âri la care a trebuit s─â ne adaptam din mers, iar ├«n acest sens, Societatea Rom├ón─â de Pneumologie vine ├«n sprijinul pacien┼úilor rom├óni pun├ónd la dispozi┼úie un site, www.casapneumologilor.ro, cu acces at├ót pentru medici, c├ót ┼či pentru pacien┼úi. Totodat─â, avem un TEL VERDE 021 9904, unde pacien┼úii pot suna ca s─â se programeze la consulta┼úii la pneumologii rom├óni.ÔÇŁ spune prof. dr. Roxana Maria Neme┼č, pre┼čedinta Societ─â┼úii Rom├óne de Pneumologie.

ÔÇ×Principalul factor de risc pentru BPOC ┼či pentru cancerul pulmonar este fumatul. Principalul element infaust este diagnosticul tardiv al acestor afec┼úiuni, din cauza lipsei unor simptome specifice. O persoan─â care are BPOC ┼či fumeaz─â mult are de 6 ori mai mare riscul s─â fac─â ┼či cancer pulmonar. Pacien┼úii mari fum─âtori cu BPOC trebuie evalua┼úi periodic pentru o depistare timpurie a cancerului pulmonar, ceea ce ar duce la cre┼čterea speran┼úei de via┼ú─â a acestor pacien┼úi." spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, pre┼čedinta Sec┼úiunii de Cancer Pulmonar a Societ─â┼úii Rom├óne de Pneumologie.

ÔÇ×S─ârb─âtorim Ziua BPOC pentru a doua oar─â ├«n peisajul ├«nnegurat de pandemia de COVID 19. Sigur c─â multe lucruri le-am reg├óndit ├«n acest context, de la asisten┼úa la distan┼ú─â a acestor pacien┼úi, p├ón─â la medica┼úiile de fond ┼či riscul de infec┼úie, de spitalizare, de exacerbare sau de prognostic infaust. Suntem siguri c─â ├«n timp vom putea dep─â┼či ├«mpreun─â toate aceste bariere ┼či c─â aceast─â categorie de pacien┼úi cronici va reveni ├«ncet, ├«ncet la acel regim normal de consulta┼úii ┼či asisten┼ú─â medical─â care s─â acopere principalele deficien┼úe constatate ├«n trecut: subdiagnostic, depistare precoce, complian┼ú─â sc─âzut─â la terapie.ÔÇŁ spune prof. dr. Florin Mih─âl┼úan, ex-pre┼čedinte al Sec┼úiunii de Somnologie a Societ─â┼úii Rom├óne de Pneumologie.

ÔÇ×Studiile desf─â┼čurate p├ón─â ├«n prezent la nivel mondial au demonstrat c─â pacien┼úii fum─âtori cu BPOC, odat─â infecta┼úi cu virusul sars CoV 2 au dezvoltat forme mai severe de boal─â, cu o spitalizare mai lung─â ┼či cu un risc de deces mai crescut. Astfel, recomandarea de a renun┼úa la fumat, care nu trebuie niciodat─â omis─â la pacientul cu BPOC, cap─ât─â o noua dimensiune ┼či un plus de greutate ├«n aceast─â perioad─â.ÔÇŁ spune dr. Monica Marc, medic primar pneumolog, pre┼čedinta Sec┼úiunii de Tabacologie a Societ─â┼úii Rom├óne de Pneumologie.

ÔÇ×BPOC-ul reprezint─â una dintre cele mai importante cauze de morbiditate ┼či mortalitate la nivel mondial, fiind o patologie complex─â pulmonar─â, dar ┼či cu manifest─âri la nivelul ├«ntregului organism, mai ales ├«n stadiile avansate de boal─â. Identificarea precoce a acestei boli ┼či instituirea tratamentului ├«nc─â din fazele incipiente duce la sc─âderea ritmului de progresie a bolii ┼či cre┼čterea calit─â┼úii vie┼úii pacien┼úilor. Beneficiile managementului corect ┼či continuu al acestei patologii se reg─âsesc ┼či la nivel economic ┼či social, iar exacerb─ârile BPOC-ului ├«n special, prin complexitatea lor, reprezint─â o povar─â pentru sistemele de s─ân─âtate.ÔÇŁ spune prof. dr. Doina Todea, pre┼čedinta Sec┼úiunii de fiziologie respiratorie a Societ─â┼úii Rom├óne de Pneumologie.

ÔÇ×BPOC ├«nseamn─â mai mult dec├ót o boal─â. ├Änseamn─â ani pierdu┼úi din via┼ú─â, deces prematur, dizabilitate func┼úional─â. ├Änseamn─â intern─âri repetate ├«n spital  ┼či ├«n formele severe s─â r─âm├ói dependent de concentratorul de oxigen. ├Änseamn─â lupta pentru fiecare gur─â de oxigen. Doar lupt├ónd ├«mpreun─â al─âturi de pacien┼úi, dar ┼či de factorii deciden┼úi putem s─â mai u┼čur─âm din povara acestei boli.ÔÇŁ spune prof. dr. Cristian Oancea, secretar general al Societ─â┼úii Rom├óne de Pneumologie.

Pneumologii reamintesc faptul c─â spirometria r─âm├óne cea mai important─â metod─â de diagnosticare ┼či investigare a func┼úiei pulmonare, recomandat─â nu doar persoanelor aflate la risc, ci ┼či tuturor celor care vor s─â aib─â grij─â de s─ân─âtatea pl─âm├ónilor lor.

 

S─ân─âtatea pl─âm├ónilor ┼či BPOC-ul: 8 pa┼či de urmat

Mul┼úi pacien┼úi devin mai sedentari dup─â un diagnostic de BPOC. O via┼ú─â activ─â cre┼čte calitatea vie┼úii ┼či scade at├ót spitaliz─ârile, c├ót ┼či mortalitatea.

2. Nu uita s─â iei tratamentul!

Pacien┼úii cu BPOC trebuie s─â-┼či ia tratamentul ├«n mod corect.

3. Ai grijă la alimentaţie!

Men┼úinerea unei greut─â┼úi corporale normale este important─â la pacien┼úii cu BPOC. Suplimentarea nutri┼úional─â la pacien┼úii malnutri┼úi poate provoca cre┼čterea ├«n greutate ┼či poate aduce ├«mbun─ât─â┼úiri.

4. Nu uita sa mergi la control cu regularitate!

P─âstreaz─â leg─âtura cu medicul curant ┼či mergi periodic la control pentru o evaluare a tratamentului.

5. Vaccineaz─â-te!

Vaccin─ârile pot reduce bolile grave ┼či decesele ├«n BPOC, fie c─â vorbim despre COVID-19 sau despre alte infec┼úii respiratorii. ├Än plus, s-a demonstrat c─â vaccin─ârile reduc exacerb─ârile.

6. Realibitarea pulmonar─â.

Reabilitarea pulmonar─â ajut─â la ├«mbun─ât─â┼úirea simptomelor ┼či calit─â┼úii vie┼úii, dar ┼či la men┼úinerea unei implic─âri fizice ┼či emo┼úionale a pacien┼úilor ├«n activit─â┼úile de zi cu zi. ├Än zonele ├«n care programele de reabilitare pulmonar─â nu sunt disponibile, pacien┼úii pot apela la plimb─âri pe jos sau pe biciclet─â sta┼úionar─â.

7. Redu expunerea la substanţe toxice!

Fumul de tutun, poluan┼úii aerului din interior ┼či exterior, precum ┼či substan┼úele toxice sunt to┼úi factori de risc pentru BPOC.

8. Încearcă să reduci riscul de COVID!

Pacien┼úii cu BPOC trebuie s─â fie stric┼úi ├«n adoptarea m─âsurilor de prevenire a infec┼úiei cu COVID-19. Distan┼úarea social─â, purtarea m─â┼čtii de protec┼úie, sp─âlatul pe m├óini ┼či vaccinarea sunt extrem de importante.

Alegerea ┼či declararea lunii noiembrie ca ÔÇ×Luna s─ân─ât─â┼úii pl─âm├ónilorÔÇŁ nu este deloc ├«nt├ómpl─âtoare, deoarece este ┼či Luna de Lupt─â ├Ämpotriva Cancerului Pulmonar, la care se adaug─â ┼či alte trei date importante: Ziua Mondial─â a Pneumoniei (12 noiembrie), Ziua Mondial─â a BPOC (17 noiembrie) ┼či Ziua Na┼úional─â f─âr─â Tutun (18 noiembrie).

Cite┼čte ┼či: Care sunt motivele care duc la cronicizarea tusei  

Surse:

https://goldcopd.org/wp-content/uploads/2021/10/World-COPD-Day-Infographic.pdf

https://goldcopd.org/wp-content/uploads/2021/10/Newsletter-World-COPD-Day-2021_v2.pdf

https://goldcopd.org/wp-content/uploads/2020/12/GOLD-2021-POCKET-GUIDE-v2.0-14Dec20_WMV.pdf