Așa ameliorezi mâncărimea în zona intimă
Mâncărimea vaginală poate fi inconfortabilă și chiar supărătoare, dar este o problemă comună cu care se confruntă multe femei la un moment dat în viață.
Foto: Shutterstock
Este important să știi că există modalități eficiente de a aborda nu numai mâncărimea în sine, ci și cauzele care o declanșează. În cele mai multe situații, mâncărimea vaginală nu trebuie să te sperie, dar există câteva simptome la care ar trebui să fii atentă.
Ce cauzează de obicei mâncărimi vaginale?
Mai mulți factori diferiți pot duce la mâncărime vaginală (sau o agravează). Iată cele mai comune cauze:
Infecții bacteriene: vaginoza bacteriană poate duce la mâncărime, un miros neobișnuit și scurgeri.
Reacții alergice: Uneori, poate apărea iritația din cauza unei reacții alergice la anumite săpunuri, detergenți sau produse din latex.
Modificări hormonale: fluctuațiile hormonale în timpul sarcinii, menopauzei sau ciclului menstrual pot contribui la mâncărimi vaginale.
Infecții fungice: sunt unul dintre cei mai frecventi vinovați de mâncărimea vaginală. În plus, pot crea roșeață și o scurgere albă groasă. Din fericire, majoritatea durează doar o săptămână și se pot limpezi de la sine.
Infecții cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia sau gonoreea, pot provoca mâncărime și arsuri și necesită tratament recomandat de medic.
În plus, afecțiuni inflamatorii ale pielii, cum ar fi psoriazisul și eczema, pot duce la mâncărime.
Din fericire, puoți face mai multe lucruri pentru a calma mâncărimile vaginale.
Obiceiuri de stil de viață
Menținețe o igiena adecvată, iar când faci baie, este important speli întotdeauna zona vaginală exterioară, vizibilă, vulva, cu săpun fără parfum și apă caldă.
Dar nu trebuie să „speli” interiorul vaginului, deoarece acesta se va curăța singur, spune dr. Victoria Scott, medic uroginecolog din California de Sud. Evită dușurile, deoarece pot perturba echilibrul natural al florei vaginale.
Poartă țesături respirabile
Alege lenjerie de corp din bumbac și haine mai largi pentru a permite circulația aerului, ceea ce poate ajuta la prevenirea și atenuarea mâncărimii.
Folosește creme din farmacie
Cremele antifungice fără prescripție medicală, cum ar fi clotrimazolul sau hidrocortizonul, pot ameliora anumite tipuri de mâncărime. „Dacă ai mai avut o infecție cu fungi și ești destul de sigură că ai iarăși, poți încerca o cremă antifungică” spune dr. Scott. „Există, de asemenea, creme care conține steroizi în doză mică sau ingrediente calmante pe care le poți încerca pentru o atenuare temporară.”
Păstrează hidratarea
Bea suficientă apă pe tot parcursul zilei, asta ajută corpul să mențină un echilibru natural de umiditate, reducând uscăciunea care poate duce la mâncărime.
Evitați iritanții ori de câte ori este posibil și ferește-te de produsele care pot conține alergeni cunoscuți, cum ar fi produsele parfumate de igienă feminină, dușurile și anumiți detergenți de rufe.
Iată și câteva remedii naturale de încercat pentru a ușura mâncărimea fără intervenție medicală:
Aloe vera: Proprietățile calmante ale aloe vera pot ajuta la atenuarea mâncărimii. Aplică o cantitate mică de gel pur de aloe vera pe zona afectată.
Ulei de arbore de ceai: se paote aplica ceai diluat pentru a ajuta la calmarea mâncărimii.
Baie cu bicarbonat de sodiu: Înmuierea într-o baie caldă cu o ceașcă de bicarbonat de sodiu poate ajuta la reducerea mâncărimii și a disconfortului.
Ulei de nucă de cocos: aplicarea uleiului de cocos pe zona iritată poate hidrata și ameliora mâncărimea.
Iaurt: aplicarea iaurtului simplu, neîndulcit, cu culturi active vii în zona afectată, poate ajuta la restabilirea echilibrului natural al bacteriilor din vagin, în special în cazul infecțiilor cu fungi.
Iată câteva dintre cele mai bune și mai sănătoase strategii pentru a preveni mâncărimile vaginale.
Purtarea lenjeriei de corp din bumbac previne acumularea și transpirația și promovează circulația aerului.
Evită spray-urile și șervețelele vaginale
Spray-urile vaginale, dușurile și șervețelele parfumate conțin adesea substanțe chimice dure și parfumuri care pot pretinde că curăță și împrospătează vaginul, dar de fapt perturbă echilibrul delicat al pH-ului vaginului.
Practică sexul sigur
Practicarea sexului sigur este vitală pentru prevenirea și evitarea mâncărimii și disconfortului.
Deși se pot gestiona adesea cazurile de mâncărime vaginală, există unele situații în care trebuie să mergi la medic.
Simptome persistente: Solicită sfatul medicului dacă mâncărimea continuă mai mult de câteva zile.
Miros neobișnuit sau scurgeri: Dacă observi un miros neobișnuit, neplăcut, o creștere a secreției vaginale sau modificări ale culorii scurgerii
Durere sau senzații de arsură: Experimentarea unei dureri severe sau a unei senzații de arsură împreună cu mâncărime poate indica o problemă de bază care necesită asistență medicală.
Infecțiile recurente pot ascunde cauze subiacente.
Sursa: Real Simple