Analizele ┼či testele de screening care trebuie f─âcute anual

1 2 jpg jpeg

Nu am├óna┼úi evaluarea anual─â a s─ân─ât─â┼úii, dac─â nu a┼úi reu┼čit s─â o face┼úi deja ├«n 2019. Este sfatul tuturor medicilor c─âtre orice persoan─â precupat─â de men┼úinerea unei st─âri de bine pe termen lung. Test─ârile anuale sunt o bun─â ocazie pentru a evalua starea diverselor organe ┼či sisteme din organism.

Programele actuale de analize ┼či investiga┼úii, disponibile ┼či ├«n clinici mari precum Onco Card din Bra┼čov sunt concepute astfel ├«nc├ót s─â ┼úin─â cont de v├órst─â, sex ┼či factorii de risc pentru diverse boli precum mo┼čtenirea genetic─â, fumatul sau excesul ponderal.

ÔÇťPentru femeile cu v├órsta ├«ntre 20 la 30 de ani, pachetul de screening include o consulta┼úie de medicin─â intern─â, o consulta┼úie ginecologic─â, ├«n care este inclus─â o ecografie transvaginal─â, cu efectuarea examenului Papanicolau, o ecografie abdominal─â, una tiroidian─â ┼či una de s├ón, al─âturi de un pachet de baz─â de analize de s├ónge. Dac─â avem suspiciuni ├«n privin┼úa unei posibile probleme de s─ân─âtate, continu─âm cu alte teste ┼či investiga┼úii. Apoi, ├«n intervalul de v├órst─â 30-40 de ani, se pot ad─âuga, pe l├óng─â investiga┼úiile recomandate ├«n intervalul 20-30 de ani, markerii tumorali, cei hepatici. La grupa de v├órst─â 40-50 de ani, se adaug─â un consult cardiologic, un EKG, mamografia ┼či consultul gastroenterologic. Dac─â este necesar, se pot face mai departe colonoscopia sau endoscopia, la indica┼úia medicului specialist. Dup─â v├órsta de 50 de ani, colonoscopia devine obligatorie. Pe l├óng─â aceste investiga┼úii, se pot face consultul dermatologic, radiografia toracic─â sau testul pentru HPVÔÇŁ, descrie tabloul testelor ┼či investiga┼úiilor recomandate femeilor dr. Delia Grecu, medic specialist medicin─â intern─â ├«n cadrul Spitalului Onco Card.

La ora actual─â, medicina pune accent deosebit pe preven┼úie ┼či depistare precoce. Iar pachetele de teste anuale sus┼úin aceste principii pentru c─â pot pune ├«n eviden┼ú─â boli grave la debut, cu ┼čanse maxime de vindecare.

, completează specialistul recomandările în privinţa bărbaţilor.

Testele ┼či analizele trebuie f─âcute ┼či dup─â 60 de ani, mai ales c─â ├«naintarea ├«n v├órst─â este asociat─â cu un risc crescut de cancer, boli cardiovasculare ┼či diabet. ├Än momentul ├«n care anumite teste au valori modificate, medicii pot recomanda investiga┼úii suplimentare.

ÔÇťDatorit─â acestor pachete de preven┼úie, am ajuns s─â depist─âm ┼či cancere la debut, chiar ├«n lipsa unor simptome. Cu c├ót stadiul este mai mic, cu at├ót mai bune sunt ┼čansele de supravie┼úuire pe termen lung. ├Än stadiul 1, 2, putem avea o speran┼ú─â de via┼ú─â la 5 ani de chiar 95 la sut─â ├«n multe din cancere. Din analizele propuse ├«n pachetele de screening, hemoleucograma ne poate orienta spre o eventual─â anemie sau chiar o leucemie, dac─â exist─â valori modificate ale leucocitelor. Modificarea transaminazelor ne poate orienta c─âtre o posibil─â afec┼úiune hepatic─â. Ureea ┼či creatinina modificate ne pot orienta c─âtre o posibil─â afec┼úiune renal─â. Testul hemocult pozitiv, acea s├óngerare neobservabil─â cu ochiul liber prezent─â ├«n scaun, corelat cu tulbur─ârile de tranzit intestinal, poate semnala o suferin┼ú─â digestiv─â care trebuie investigat─â ┼či diagnosticat─â printr-o colonoscopie virtual─â, de exemplu. ├Än plus, prezen┼úa Helicobacter Pylori ├«n scaun trebuie urmat─â de tratament pentru c─â, ├«n timp, infec┼úia e un factor de risc pentru cancerul gastricÔÇŁ, avertizeaz─â medicul Delia Grecu.

Exist─â anumite categorii de persoane care ar trebui s─â fie mult mai atente la starea lor de s─ân─âtate. Astfel, excesul ponderal, fumatul, sedentarismul, dietele bogate ├«n gr─âsimi ┼či carbohidra┼úi, bolile cardiovasculare ┼či cancerele la rudele de gradul 1 ar trebui s─â fie tot at├ótea motive pentru a respecta programele de teste ┼či investiga┼úii. ├Äns─â ┼či anumite simptome trebuie s─â aduc─â urgent pacien┼úii la medicul.

ÔÇťSc─âderea inexplicabil─â ├«n greutate, lipsa apetitului, o stare de oboseal─â nejustificat─â, o s├óngerare la orice nivel sunt simptome care nu trebuie neglijate ┼či trebuie semnalate medicului. S├óngerarea, ├«n general, sperie ┼či aduce pacien┼úii la doctor. O subfebr─â persistent─â, o febr─â care nu trece ar trebui s─â ne atrag─â aten┼úia c─â este ceva ├«n neregul─â ├«n organism. O modificare de tranzit intestinal, perioadele de constipa┼úie care alterneaz─â cu cele de diaree, modific─ârile aluni┼úelor, orice leziune nou ap─ârut─â pe piele, care nu se vindec─â, sunt tot at├ótea motive pentru a veni la medic, ├«n afara programelor de screening. ├Än Onco Card, echipele medicale diagnosticheaz─â cazuri de cancer, chiar dac─â simptomele semnalate de pacien┼úi nu sunt ├«ntotdeauna foarte alarmante. De aceea, eu recomand ca oricare dintre simptomele men┼úionate s─â fie investigate suplimentar printr-un set de analize ┼či prin alte teste precum ecografia, radiografia, tomografia sau rezonan┼úa magnetic─â, set de investiga┼úii care s─â ne arate originea acelor simptomeÔÇŁ, afirm─â specialista.

La ora actual─â, multe dintre cancere se trateaz─â cu succes dac─â sunt depistate ├«n stadiu incipient. De asemenea, succesul terapiei este dictat ┼či de abordarea cazurilor ├«n cadrul comisiilor oncologice, cum este cea din cadrul Spitalului Onco Card din Bra┼čov. Evaluarea medicului de medicin─â intern─â, ├«n cadrul pachetelor de teste ┼či analize anuale, este un prim pas c─âtre diagnostic─ârile la timp ale bolilor maligne. Un rol important ├«l are colonoscopia.

, explic─â medicul Delia Grecu.

├Än contextul cre┼čterii num─ârului de pacien┼úi cu afec┼úiuni maligne, medicii recomand─â renun┼úarea la obiceiurile nocive precum fumatul sau excesul de alcool, factori de risc pentru cancere. De asemenea, orice tuse persist─â, care nu trece ├«n 2-3 s─âpt─âm├óni, trebuie investigat─â la medic. Dieta echilibrat─â, mi┼čcarea f─âcut─â constant, evitarea fumatului, a excesului de alcool ┼či prevenirea infec┼úiilor cum sunt cele cu HPV, Helicobacter pylori sau hepatite sunt tot at├ótea metode pentru a reduce substan┼úial riscul de cancer.

ÔÇťA┼č sf─âtui pe oricine s─â aib─â un stil de via┼ú─â c├ót mai s─ân─âtos, s─â consume fructe, legume, fibre, s─â se hidrateze corect, s─â fac─â minimum 30 de minute de mi┼čcare pe zi, s─â evite alcoolul, s─â renun┼úe la fumat, s─â-┼či men┼úin─â greutatea optim─â, s─â se odihneasc─â. Toate acestea ├«mpreun─â, al─âturi de respectarea programului de analize ┼či investiga┼úii anuale, sunt de ajutor pentru a avea o via┼ú─â s─ân─âtoas─â ┼či a depista cancerele ├«ntr-o form─â incipient─âÔÇŁ, concluzioneaz─â medicul Delia Grecu.