VIDEO: Ecografie sau mamografie? Amândouă!

1 2 jpg jpeg

Ecografia (sau ultrasonografia mamară, cum mai este denumită, deoarece se realizează cu ajutorul ultrasunetelor) este recomandată femeilor indiferent de vârsta acestora, pentru scanarea de rutină a sânilor. Mamografia, în schimb, fiind iradiantă, este indicată femeilor după 40 de ani sau celor care au probleme de sănătate, pentru investigări suplimentare.

Primul lucru pe care l-am aflat de la medicul specialist ├«n endocrinologie Adrian Com─ânici: at├ót mamografia, c├ót ┼či ultrasonografia sunt doar o etap─â, prin care se trage un semnal de alarm─â, nu se pune diagnosticul precis de cancer la s├ón!

├Än urma efectu─ârii acestor investiga┼úii, dac─â medicul are o anumit─â suspiciune legat─â de leziunile ┼či nodulii identifica┼úi, te va trimite la specialistul oncolog . Confirmarea diagnosticului de cancer la s├ón poate fi ob┼úinu┼ú─â doar dup─â o analiz─â ├«n laboratorul de anatomie patologic─â.

Până la 40 de ani: ecografie

Ultrasonografia sau ecografia se realizeaz─â cu ajutorul ultrasunetelor, f─âr─â s─â produc─â durere. Pentru c─â ÔÇŁvedeÔÇŁ forma┼úiunile tumorale chiar ┼či atunci c├ónd s├ónul este mai dens, este potrivit─â femeilor de v├órste mai mici. ├Än prezent, ├«n Rom├ónia exist─â ultrasonografe foarte performante, denumite generic 4D, care analizeaz─â s├ónul pe sec┼úiuni tomografice ┼či care ofer─â o imagine foarte precis─â.

Astfel, medicul este asigurat c─â nu va trece cu vederea nicio forma┼úiune neobi┼čnuit─â la nivelul s├ónului. De ce 4D? Astfel de ultrasonografe ob┼úin imagini 3D ┼či le redau ├«n timp real - timpul este a patra dimensiune.

Astfel de ultrasonografe moderne, care se g─âsesc ├«n dou─â clinici din Rom├ónia, ├«n Bucure┼čti ┼či ├«n Craiova, reduc mult timpul de scanare. Dac─â la un ecograf obi┼čnuit, 2 D, scanarea se efectueaz─â ├«n 40-45 de minute, la un ultrasonograf 4D se poate realiza ├«n 5-10 minute.

,,Un ultrasonograf performant ofer─â informa┼úii precise despre localizarea tumorii ┼či num─ârul nodulilorÔÇŁ, explic─â medicul Adrian Com─ânici, de la Clinica Mirmed Aslan, Bucure┼čti, centrul unde se g─âse┼čte unul dintre cele dou─â ultrasonografe 4D. La finalul investiga┼úiei, pacienta prime┼čte o poz─â ori un CD cu imaginile scanate.

Dup─â 40 de ani: mamografie

Spre deosebire de ultrasonografie, mamografia ÔÇŁvedeÔÇŁ ┼či microcalcifierile de la nivelul s├ónului. Aceste forma┼úiuni pot sugera prezen┼úa unui cancer, ├«n func┼úie de dispunerea lor la nivelul s├ónului. Dezavantajul mamografiei: iradiaz─â ┼či produce un disconfort, deoarece s├ónii sunt presa┼úi pentru ob┼úinerea imaginilor.

Este bine s─â nu faci investiga┼úia ├«naintea, ├«n timpul ┼či imediat dup─â ciclul menstrual, c├ónd s├ónii sunt mai sensibili. ,,Trebuie ┼čtiut c─â ultrasonografia nu exclude mamografia, cele dou─â investigatii se completeaza. De aceea, ├«n situa┼úiile ├«n care medicul observ─â ceva neobi┼čnuit ├«n timpul ecografiei, p├ón─â la un consult la medicul oncolog, va recomanda o mamografieÔÇŁ, precizeaz─â dr. Adrian Com─ânici.

Cui te adresezi?

Patologia s├ónului ÔÇŁapar┼úineÔÇŁ mai multor discipline. De aceea, pentru o ultrasonografie sau o mamografie, la recomandarea medicului de familie poti merge la ginecolog, endocrinolog (s├ónul este o gland─â endocrin─â) , si ├«n ultim─â faz─â, la medicul oncolog.

Dr. Adrian Com─ânici, medic specialist endocrinologie, Clinica Mirmed Aslan, Bucure┼čti

Ultrasonograful 4D cre┼čte viteza de examinare ┼či calitatea imaginilor, put├ónd scana s├ónul ├«n ├«ntreg volumul lui. Aparatul face sec┼úiuni tomografice, analiz├ónd s├ónul de la nivelul pielii p├ón─â la nivelul costelor. Nu exist─â segmente ratate cu acest aparat, riscul de eroare fiind doar al medicului. Leziunile sunt identificate mult mai u┼čor, din trei planuri.

Cu acest aparat se pot face ┼či: examinare Doppler, elastografie (se analizeaz─â elasticitatea ┼úesutului mamar), precum ┼či ultrasonografie cu substan┼ú─â de contrast (cu ajutorul c─âreia se v─âd ramifica┼úiile tumorii foarte bine). Inciden┼úa cancerului la s├ón este destul de sc─âzut─â la v├órste mici. Dac─â la 25 de ani, exist─â un caz la 19.600, la 40 de ani, 1 la 215.

După 70 de ani, se estimează că o femeie din 14 are cancer la sân.