Tu ştii cum se transmite virusul HPV?

1 2 jpg jpeg

HPV este prescurtarea de la Human Papiloma Virus, care este un virus tot mai frecvent întâlnit dar şi foarte contagios.

De ce este importantă verificarea HPV-ului?

Consecinţa cea mai gravă a acestui virus este aceea că poate duce la apariţia cancerului de col uterin, care este al doilea tip de cancer ca frecvenţă din lume. Pe primul loc se află cancerul la sân.

Sunt peste 100 de tupini de HPV, dintre care doar 30-40 afectează zona genitală atât a femeilor cât şi a bărbaţilor. Acestea se împart în 2 mari categorii:

- HPV cu risc cancerigen scăzut - care poate provoca o serie de afecţiuni benigne sau diverse vegetaţii venerice,

- HPV cu risc cancerigen crescut - o infecţie persistentă care favorizează leziunile precanceroase sau cancerul de col uterin.

Info

Există 15 tipuri de HPV care pot determina apariţia cancerului de col uterin, dintre care cele mai frecvente sunt 16,18,31,45. Trebuie precizat faptul că tipurile 16 cît şi 18 sunt responsabile de aproximativ 70% din cancerele de col la nivel mondial.

Cum se transmite?

Infectia cu Human Papilloma Virus (HPV) este cea mai cunoscută infecţie virală cu transmitere exclusiv sexuală. Dobândirea acestei infecţii este strâns legată de comportamentul sexual. Cu cât numărul de parteneri sexuali este mai mare, cu atât riscul de a contacta infecţia este mai mare.

Din păcate, o altă cale de transmitere demonstrată, este cea verticală, de la mamă la făt.

Atenţie!

Virusul HPV se poate transmite chiar şi prin simplul contact genital dintre parteneri, fără a fi obligatorie penetrarea.

Cum se depistează?

În momentul în care testul Papanicolau este anormal, se recomandă efectuara testului HPV, care poate determina dacă există una sau mai multe tipuri de HPV cu risc cancerigen. În cazul în care avem celule cervical modificate, acestea poartă denumirea de celule scuamoase atipice, iar, dacă în urma efectuării testului se depistează o formă de HPV cu risc crescut cancerigen, se recomandă efectuarea unei colposcopii şi a unei biopsii cervicale.

Rezultatele testului HPV

În general rezultatele sunt disponibile în aproximativ 1-2 săptămâni după efectuarea testului.

Ca şi rezultat vom avea :

NORMAL - HPV nu este prezent

ANORMAL - HPV este prezent