Transpirația, viitorul monitorizării sănătății?

O mulțime de reacții chimice au loc în corpul tău, producând energie, procesând deșeuri și menținându-te sănătos. Dacă există dezechilibre, se „văd” la nivelul acestor reacții, iar corpul oferă indicii observabile.

Până acum, pentru a vedea starea funcționării organismului, analiza sângelui a fost preferată, dar analizele invazive par să fie de domeniul trecutului. Analiza transpirației are potențialul de a înlocui acest tip de analize invazive.

image

Analiza transpirației ar putea fi „noua analiză de sânge” a viitorului. Foto: Shutterstock

Sarah Everts, autoarea cărții „The Joy of Sweat: The Strange Science of Perspiration” declară pentru WebMd că transpirația este mai ușor de accesat decât sângele și ar putea oferi o perspectivă foarte bună asupra sănătății noastre.

Transpirația este 99% apă, dar conține cantități mici de sodiu, glucoză, cortizol, amoniac, uree, etanol și proteine ​​mici. Poate conține, de asemenea, urme de substanțe chimice și toxine, cum ar fi metale grele și bisfenol A (BPA), dar numai dacă acestea sunt prezente în sânge.

În momentul de față există câteva moduri în care medicina folosește deja monitorizarea transpirației pentru a diagnistica și monitoriza boli, precizează Webmd.

Diagnosticul de fibroză chistică

Un nivel ridicat de clor în transpirație este un simptom al fibrozei chistice, o tulburare moștenită care îmbolnăvește copiii prin perturbarea funcției normale a celulelor din plămâni. La sfârșitul anilor 1950, testarea clorurii de transpirație a devenit parte din diagnosticarea sugarilor cu FC și este considerată standardul astăzi.

Dar aceasta implică lipirea unor sonde pe pielea sugarilor și declanșarea transpirației prin trimiterea unui puls electric ușor. Transpirația este colectată într-un tub de plastic și evaluată din punctul de vedere al nivelului de clorură.

Testarea clorurii de transpirație „se face în mod obișnuit, dar este stângace”, spune John Rogers, profesor la McCormick School of Engineering de la Northwestern University.

De aceea, el și echipa sa au dezvoltat autocolante de transpirație. Autocolantele își schimbă culoarea, au canale minuscule, supape și rezervoare care, atunci când sunt lipite de suprafața pielii, pot capta și stoca transpirația pe măsură ce aceasta iese, ușurând colectarea și analizarea. Într-un studiu recent, Rogers și echipa sa au arătat cât de bine a funcționat acest dispozitiv pentru diagnosticarea fibrozei chistice la copii.

„Viziunea noastră este să obținem un test de transpirație care poate fi trimis oamenilor prin poștă și făcut la domiciliu, ca test de screening disponibil pentru persoanele care ar putea să nu aibă acces la facilități medicale”, spune Rogers. „Nu ai avea nevoie de personal instruit sau de instrumentele costisitoare de birou și de laborator.”

Monitorizarea alcoolului

Există o legătură puternică între nivelul de alcool din sânge și cantitatea găsită în transpirație.

Începând din 2003, ceea ce este cunoscut sub numele de SCRAM CAM (care înseamnă SCRAM Continuous Alcohol Monitoring) au fost create pentru a ajuta poliția și instanțele la monitorizarea continuă a nivelului de alcool a infractorilor și a persoanelor cu risc ridicat de a produce violență. Aparatul este o brățară atașată de gleznă, care se comportă similar unui etilotest atașat de gleznă, căutând mereu alcool în transpirație.

Ce altceva ar putea fi monitorizat prin transpirație?

Cercetările arată că ar putea fi măsurat nivelul de stres, prin prezența cortizolului din transpirație. De asemenea, poate indica nivelul de lactat din corp. În mod normal, nivelul lactatului din sânge și din lichidul cefalorahidian este scăzut. Lactatul este produs în exces de către celulele musculare, celulele roșii din sange, creier și alte țesuturi, atunci când oxigenul este insuficient la nivel celular sau când principala cale de a produce energie in celulele organismului este intreruptă. Excesul de lactat poate duce la acidoză lactică. Dar foarte util este de monitorizat nivelul de lactat din traspirație, în cazul jucătorilor de performanță. Antrenorii ar ști exact când unul dintre jucători are nevei de o pauză de la antrenament, sau când trebuie să îlnocuiască un jucător aflat pe teren.

Citește și  Fă aceste lucruri zi de zi pentru a trăi cu bucurie!