Pentru cine e vaccinul antigripal?

1 2 jpg jpeg

De┼či vaccinul poate fi f─âcut de oricine care dore┼čte s─â evite o eventual─â ├«mboln─âvire de grip─â, unele categorii sunt considerate cu risc crescut. V├órstincii de peste 65 de ani, bolnavii cronici indiferent de v├órst─â (afec┼úiuni cronice pulmonare, cardiovasculare, diabet), cei cu sistem imunologic deficitar sau persoanele institu┼úionalizate pot face cazuri severe de grip─â, iar riscul de deces este mai mare ├«n cazul lor.

Vaccinarea este recomandat─â ┼či femeilor ├«ns─ârcinate aflate ├«n ultimele dou─â trimestre din simplul motiv c─â sarcina, sc─âz├ónd considerabil imunitatea, poate duce la dezvoltarea unor forme severe de boal─â.

La fel, personalul medico-sanitar trebuie vaccinat petru a nu răspândi gripa propriilor pacienţi.

Copiii care merg la ┼čcoal─â ar trebui s─â fie vaccina┼úi, pentru a preveni o epidemie de grip─â. Dozele difer─â de la produc─âtor la produc─âtor, iar medicul este cel care decide care e doza potrivit─â. Copiilor sub doi ani li se administreaz─â o doz─â de 0,25 ml (├«n cazul vaccinului rom├ónesc). Cei afla┼úi la prima vaccinare vor primi vaccinul ├«n dou─â doze, la interval de trei s─âpt─âm├óni. La copiii de peste trei ani se face o doz─â unic─â de 0,5 ml.

Persoanele care sunt alergice la ou sau pene de g─âin─â nu se pot fi imunizate cu vaccinuri preparate prin cultivare pe ou de g─âin─â. Persoanele alergice la antibiotice pot ├«nt├ómpina probleme ├«n urma vacin─ârii cu seruri care con┼úin antibiotice. Pe prospectul vaccinului sunt specificate aceste lucruri, de aceea acesta trebuie citit cu grij─â de c─âtre medic. Mai mult, pacientul are responsabilitatea de a-i spune acestuia dac─â ┼či la ce este alergic ├«nainte de a face un vaccin. De aceea, vaccinarea se face de c─âtre medicul de familie.

Vaccinul d─â imunitate de un an, a┼čadar trebuie repetat la fiecare 12 luni. Asta ┼či pentru c─â formula vaccinului se schimb─â anual.