Investigaţii medicale care indică boli ale rinichilor

1 2 jpg jpeg

Analize care care semnaleaz─â problemele renale

O altă analiză de urină importantă este sumarul de urină. Cu ajutorul lui, se pune în evidenţă cantitatea prea mare de proteine în urină, ceea ce semnalează o problemă renală sau a căilor urinare.

Prezenţa corpilor cetonici sau a glucozei în urină semnalează diabetul, iar analiza sedimentului urinar poate detecta hematuria (prezenţa sângelui în urină).

Infecţia urinară, depistată după urocultură

Prin urocultur─â sunt cultiva┼úi ┼či identifica┼úi germenii care produc infec┼úii ale tractului urinar. Cistita (infec┼úie a vezicii urinare), nefrita ┼či pielonefrita sunt afec┼úiuni frecvent diagnosticate cu ajutorul uroculturii.

├Än cazul unui rezultat pozitiv, care arat─â prezen┼úa unei infec┼úii a c─âilor urinare sau a rinichilor, cantitatea de microbi este de cel pu┼úin 100.000 la un mililitru de urin─â. Identificarea germenilor este ├«nso┼úit─â ┼či de o testare a sensibilit─â┼úii lor la antibiotice (antibiogram─â).

Recoltarea probei pentru urocultur─â se face respect├ónd c├óteva sfaturi. Se recolteaz─â prima urin─â de diminea┼ú─â, dup─â igiena local─â cu ap─â ┼či s─âpun, ├«ntr-un recipient numit urocultor, care se procur─â de la farmacie sau de la cabinetul medical.

Cite┼čte ┼či: Analize pe care trebuie s─â le faci anual

Proba se ia nu din primul jet, întrucât poate fi contaminat cu bacteriile care există în partea inferioară a uretrei, ci din cel de mijloc. O cantitate de cel mult 30 ml de urină este suficientă.

Info

Pentru a nu influenţa rezultatul, recoltarea probei de urină pentru urocultură se face înainte de începerea unui tratament cu antibiotice.