Hemocultura depistează infecţiile

2 jpg jpeg

Prin realizarea unei hemoculturi se poate afla exact ce agenţi patogeni din compoziţia sângelui stau la baza apariţiei infecţiei. Sângele n-ar trebui să conţină microorganisme ca bacteriile sau ciupercile. Odată ce acestea pătrund în sânge, sunt transportate cu rapiditate în corp, afectând organe vitale (inimă, plămâni, rinichi).

Testul ajută la stabilirea diagnosticului, relevând în 7 zile existenţa unui agent patogen care a dus la infecţii în corp. Este indicată de medicul curant când există o suspiciune de pneumonie, otită, infecţie biliară, boli transmisibile (febra tifoidă), endocardită (infecţiei a valvelor inimii) sau meningită. În funcţie de tipul bacteriei sau a ciupercii descoperite, se stabileşte tratamentul.

Antibioticele pot afecta rezultatele

Cu toate că recoltarea se face în mod asemănător analizelor de sânge uzuale, nu este nevoie de o pregătire specială. Totuşi, trebuie ţinut cont că prelevarea nu se poate efectua dacă s-a început deja administrarea unui tratament antibiotic.

Dacă acest lucru nu este posibil, recoltarea se poate face înaintea administrării dozei următoare, cu folosirea unor substanţe care inhibă antibioticul. În funcţie de recomandarea medicului, se poate întrerupe tratamentul, iar hemocultura se face după o zi de la luarea ultimei doze.

Ce efecte secundare pot apărea

În timpul recoltării celor 20 ml de sânge, se simt doar o înţepătură la introducerea acului şi o senzaţie de disconfort. Unele persoane mai sensibile pot avea stări de greaţă, durere, ameţeală, sângerări abundente cu formarea unei vânătăi (hematom). Cantitatea de sânge prelevată diferă în funcţie de greutatea persoanei. La copii, de pildă, se recoltează între 2 şi 10 ml la fiecare probă, iar 20 ml doar celor care au peste 36,5 kg.

Citeşte şi: Ce investigaţii medicale sunt necesare an de an

Info

Dacă suferi de o boală care influenţează procesul de coagulare a sângelui, anunţă medicul înainte de efectuarea hemoculturii!

Câte probe se recoltează

În situaţia în care se bănuieşte o infecţie bacteriană a valvelor inimii numită endocardită se iau 3 probe pe parcursul unei zilei, dar numai înainte de administrarea unui antibiotic. Când situaţia persoanei este critică şi are nevoie urgentă de antibiotic, hemoculturile se recoltează la distanţă de o oră între ele.

În general, sunt recomandate 3 seturi de hemoculturi de-a lungul a 24 de ore. Dacă nu se ştie cauza febrei, sunt necesare 2 seturi de hemoculturi prelevate din 2 puncte diferite urmate de alte 2 seturi după o zi sau o zi şi jumătate. Cel mai bun moment este atunci când temperatura este maximă sau după frison, când se aşteaptă o creştere a temperaturii corporale.