Ecografie sau mamografie? Amândouă!

1 2 jpg jpeg

Ecografia (sau ultrasonografia mamară, cum mai este denumită, deoarece se realizează cu ajutorul ultrasunetelor) este recomandată femeilor indiferent de vârsta acestora, pentru scanarea de rutină a sânilor.

Mamografia, în schimb, fiind iradiantă, este indicată femeilor după 40 de ani sau celor care au probleme de sănătate, pentru investigări suplimentare.

Primul lucru pe care l-am aflat de la medicul specialist ├«n endocrinologie Adrian Com─ânici: at├ót mamografia, c├ót ┼či ultrasonografia sunt doar o etap─â, prin care se trage un semnal de alarm─â, nu se pune diagnosticul precis de cancer la s├ón!

├Än urma efectu─ârii acestor investiga┼úii, dac─â medicul are o anumit─â suspiciune legat─â de leziunile ┼či nodulii identifica┼úi, te va trimite la specialistul oncolog.

Confirmarea diagnosticului de cancer la sân poate fi obţinută doar după o analiză în laboratorul de anatomie patologică.

Până la 40 de ani: ecografie

Ultrasonografia sau ecografia se realizeaz─â cu ajutorul ultrasunetelor, f─âr─â s─â produc─â durere.

Pentru c─â ÔÇ×vedeÔÇŁ forma┼úiunile tumorale chiar ┼či atunci c├ónd s├ónul este mai dens, este potrivit─â femeilor de v├órste mai mici.

Ecograful 4D depisteaz─â ┼či elasticitatea ┼úesutului mamar

1 jpg jpeg

├Än prezent, ├«n Rom├ónia exist─â ultrasonografe foarte performante, denumite generic 4D, care analizeaz─â s├ónul pe sec┼úiuni tomografice ┼či care ofer─â o imagine foarte precis─â.

Astfel, medicul este asigurat c─â nu va trece cu vederea nicio forma┼úiune neobi┼čnuit─â la nivelul s├ónului.

De ce 4D? Astfel de ultrasonografe ob┼úin imagini 3D ┼či le redau ├«n timp real - timpul este a patra dimensiune.

Astfel de ultrasonografe moderne, care se g─âsesc ├«n dou─â clinici din Rom├ónia, ├«n Bucure┼čti ┼či ├«n Craiova, reduc mult timpul de scanare.

Dac─â la un ecograf obi┼čnuit, 2D, scanarea se efectueaz─â ├«n 40-45 de minute, la un ultrasonograf 4D se poate realiza ├«n 5-10 minute.

1 jpg jpeg

ÔÇ×Un ultrasonograf performant ofer─â informa┼úii precise despre localizarea tumorii ┼či num─ârul nodulilorÔÇŁ, explic─â medicul Adrian Com─ânici, de la Clinica Mirmed Aslan, Bucure┼čti, centrul unde se g─âse┼čte unul dintre cele dou─â ultrasonografe 4D.

La finalul investiga┼úiei, pacienta prime┼čte o poz─â ori un CD cu imaginile scanate.

Dup─â 40 de ani: mamografie

Spre deosebire de ultrasonografie, mamografia ÔÇ×vedeÔÇŁ ┼či microcalcifierile de la nivelul s├ónului.

Aceste formaţiuni pot sugera prezenţa unui cancer, în funcţie de dispunerea lor la nivelul sânului.

Ecograful 4D ÔÇ×vedeÔÇŁ s├ónul ├«n ad├óncime

1 jpg jpeg

Dezavantajul mamografiei: iradiaz─â ┼či produce un disconfort, deoarece s├ónii sunt presa┼úi pentru ob┼úinerea imaginilor.

Este bine s─â nu faci investiga┼úia ├«naintea, ├«n timpul ┼či imediat dup─â ciclul menstrual c├ónd s├ónii sunt mai sensibili.

ÔÇ×Trebuie ┼čtiut c─â ultrasonografia nu exclude mamografia, cele dou─â investiga┼úii se completeaz─â.

De aceea, ├«n situa┼úiile ├«n care medicul observ─â ceva neobi┼čnuit ├«n timpul ecografiei, p├ón─â la un consult la medicul oncolog, va recomanda o mamografieÔÇŁ, precizeaz─â dr. Adrian Com─ânici.

Cui te adresezi?

Patologia s├ónului ÔÇ×apar┼úineÔÇŁ mai multor discipline. Pentru o ultrasonografie sau o mamografie, la recomandarea medicului de familie po┼úi merge la ginecolog, endocrinolog (s├ónul este o gland─â endocrin─â), ┼či ├«n ultim─â faz─â, la medicul oncolog.

Doctor Click! S─ân─âtate v─â sf─âtuie┼čte

Dr. Adrian Com─ânici, Medic specialist endocrinologie Clinica Mirmed Aslan; Bucure┼čti; Tel. 021.311.00.23

2 jpg jpeg

Ultrasonograful 4D cre┼čte viteza de examinare ┼či calitatea imaginilor, put├ónd scana s├ónul ├«n ├«ntreg volumul lui.

Aparatul face secţiuni tomografice, analizând sânul de la nivelul pielii până la nivelul coastelor.

Nu exist─â segmente ratate cu acest aparat, riscul de eroare fiind doar al medicului.

Leziunile sunt identificate mult mai u┼čor, din trei planuri.

Cu acest aparat se pot face ┼či: examinare Doppler, elastografie (se analizeaz─â elasticitatea ┼úesutului mamar), precum ┼či ultrasonografie cu substan┼ú─â de contrast (cu ajutorul c─âreia se v─âd foarte bine ramifica┼úiile tumorii).

Incidenţa cancerului la sân este destul de scăzută la vârste mici. Dacă la 25 de ani, există un caz la 19.600, la 40 de ani, 1 la 215.

După 70 de ani, se estimează că o femeie din 14 are cancer la sân.

INFO: ┼×tiai c─â ultrasonografia mamar─â se recomand─â ├«n prima parte a ciclului, c├ónd nu sunt modific─âri ├«n structura s├ónului?