Dezechilibrele organismului se ÔÇ×citescÔÇŁ ├«n s├ónge

2 jpg jpeg

Analizele de sânge sunt testele de primă intenţie când vine vorba de monitorizarea stării generale de sănătate. Numeroase dezechilibre în organism, anemia, infecţiile, inflamaţiile, deshidratarea sunt câteva dintre problemele care sunt puse în evidenţă de testele sangvine.

Este ideal ca hemoleucograma complet─â s─â se fac─â anual, nu doar atunci c├ónd apar diverse simptome. De asemenea, este recomandat─â pentru monitorizarea unor tratamente ┼či ├«nainte de opera┼úie.

Cum te preg─âte┼čti

Este important de ┼čtiut c─â analizele de s├ónge se fac diminea┼úa, pe nem├óncate. Printre factorii care influen┼úeaz─â acuratea┼úea rezultatelor sunt: perioada menstrual─â, virozele, gripa, diareea, urticaria. ┼×i unele tratamente pot modifica rezultatul analizelor, de aceea, trebuie ca medicul s─â ┼čtie de acestea. ├Än ziua precedent─â test─ârii, este indicat s─â nu se consme alimente grase, dulciuri ┼či alcool. Perioada de repaus alimentar de la ultima mas─â ┼či testare este bine s─â fie de 12 ore.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Cristian Bercu, medic specialist medicin─â de laborator, Sanador, Bucure┼čti

Organismul unei persoane adulte con┼úine aproximativ 5litri de s├ónge, din care plasma (componenta lichid─â) reprezint─â 3litri, iar componenta celular─â restul de 2 litri.Plasma, componenta lichid─â a s├óngelui, e format─â ├«n principal din ap─â, dar con┼úine ┼či proteine, lipide, glucide, minerale, enzime, hormoni, factori ai coagul─ârii.Celulele sangvine se ├«mpart ├«n 3mari categorii: eritrocite, leucocite ┼či trombocite.

Eritrocitele (hematiisau globule ro┼čii) sunt cele mai numeroase celule sangvine. Sunt lipsite de nucleu, dar con┼úin ├«n schimb o mare cantitate de hemoglobin─â, care confer─â culoarea ro┼čie a s├óngelui. Rolul lor principal este de a transporta oxigenul legat de hemoglobin─â. Leucocitele (globulele albe) sunt implicate ├«n ap─ârarea imun─â ├«mpotriva bacteriilor ┼či virusurilor. Se ├«mpart, la r├óndul lor, ├«n 5 categorii, ├«n func┼úie de forma nucleului ┼či de granula┼úiile pe care le con┼úin: neutrofile, limfocite, monocite, eozinofile ┼či bazofile.

Trombocitelesau plachetele sangvineau rol ├«n coagularea s├óngelui. Provin din fragmentarea unor celule mari numite megakariocite.Toate aceste tipuri celulare se formeaz─â ├«n m─âduva osoas─â hematogen─â din oasele late ┼či provin din celule stem care se pot diferen┼úia ├«n orice fel de celul─â sangvin─â.

Cum descifrezi hemoleucograma

Cunoscut─â ┼či ca hemogram─â, hemoleucograma complet─â reprezint─â analiza complet─â a s├óngelui din punctul de vedere al celulelor care intr─â ├«n componen┼úa lui.

Valori normale

Cre┼čteri

Sc─âderi

Eritrocite (num─âr de globule ro┼čii, RBC)

Barba┼úi: 4,2 ÔÇô 5,6 milioane/mm┬│; Femei: 3,7 ÔÇô 4,9 milioane/mm┬│

Presiune mică de oxigen în sânge, boli de inimă, deshidratare.

Anemie, pierderi de sânge sau hemoragie, distrugerea măduvei osoase.

Leucocite (num─âr de globule albe, WBC)

4.000 ÔÇô 8.000 /mm┬│

Leucemie, infecţii, inflamaţii, stres.

Boli ale ficatului sau splinei, distrugerea m─âduvei osoase.

Hematoctrit (procentul de globule ro┼čii, HCT)

B─ârba┼úi: 40 ÔÇô 48%;

Femei: 36 ÔÇô 42%

Deshidratare.

Hemoragii, anemii, distrugerea m─âduvei osoase.

Hemoglobin─â (HGB)

B─ârba┼úi: 13 ÔÇô 16 g/100 ml;

Femei: 11,5 ÔÇô 15 g/100 ml

Boal─â pulmonar─â obstructiv─â, deshidratare.

Anemie, hemoragie.

Trombocite

150.000 ÔÇô 300.000/mm┬│

Boli inflamatoare, infecţii cronice, operaţii chirurgicale, hemoragii.

Intoxicaţie (alcoolică, medicamentoasă).

Dr. Ramona Voicu, medic medicin─â general─â, Polisano Clinici, Bucure┼čti

Hemoleucograma este cel mai utilizat test de laborator recomandat de medicul de familie sau medicul de specialitate înmonitorizarea stării de sănătate.

Hemoleucograma m─âsoar─â urm─âtorii parametri: num─ârul de globule ro┼čii din s├ónge ÔÇô eritrocite (RBC), num─ârul de globule albe din s├ónge sau leucocite (WBC), cantitatea total─â de hemoglobin─â (HGB), procentul de globule ro┼čii (hematocrit, HCT), media volumului globulelor (MCV), m─ârimea globulelor ro┼čii, media globular─â a hemoglobinei (MCH), concentra┼úia medie a hemoglobinei (MCHC), num─ârul de trombocite (PLT).

Valorile hemoleucogrameidifer─â ├«n func┼úie de sexul ┼či v├órsta pacientului, dar ┼či de anumite condi┼úii precum: stare de ┼čoc, v─ârs─âturi, gradul de hidratare ┼či de anumite tratamente urmate de pacient. ├Än func┼úie de modific─ârile hemogramei, se stabile┼čte diagnosticul pentru numeroase boli: anemii, alergii, boli maligne, infec┼úii acute sau cronice.