De ce sunt importante analizele de urină

1 2 jpg jpeg

Prin urină se elimină substanţele toxice pe care organismul le produce în urma metabolizării alimentelor (ureea, acidul uric, oxalaţii şi creatinina), substanţe chimice provenite din mediul exterior, dar şi apa şi sărurile minerale de care organismul nu mai are nevoie.

Acestea sunt componentele care ar trebui să se regăsească în urină. Atunci când organismul este în suferinţă, compoziţia urinei se schimbă: fie concentraţia acestor substanţe este mai mare decât ar trebui, fie există şi alte componente, care nu ar trebui să se regăsească în ea.

Prin intermediul unei analize a urinei se pot diagnostica un număr foarte mare de probleme de sănătate. Acesta este motivul pentru care medicii recomandă de obicei şi efectuarea unui sumar de urină odată cu testele sanguine anuale, de rutină.

Ce poate diagnostica sumarul de urină

Sumarul de urină se efectuează dintr-o singură probă de urină, prima a zilei.

În laborator sunt analizate culoarea, transparenţa, greutatea, pH-ul, sedimentul urinar şi compoziţia sa.

Toate acestea pot semnala o problemă de sănătate. Prezenţa unei cantităţi mici sau moderate de proteine în urină semnalează o stare febrilă sau hipertensiune aterială.

Cantitatea de proteine este mare în caz de afecţiuni renale (glomerulonefrita, nefroza, cistita, pielocistita, tuberculoza renală, pielonefritele cronice, calculii) sau ale căilor urinare (ale ureterelor sau ale vezicii urinare). Prezenţa glucozei sau a corpilor cetonici în urină sugerează un diabet.

Glucoza poate semnala şi hipertiroidie. Flora bacteriană este, evident, semnul unei infecţii urinare. Pigmenţii biliari apar în bolile de ficat însoţite de icter.

Celulele epiteliale, rare în mod normal în urină, sunt numeroase atunci când există infecţii locale. Leucocitele semnalează, de asemenea, o infecţie.

Prezenţa globulelor roşii indică o sângerare la nivelul căilor urinare sau ale rinichilor. Pentru un diagnostic cert al acestor boli, sunt necesare de obicei analize suplimentare, specifice.

Urocultura depistează infecţiile urinare

Medicii recomandă efectuarea unei uroculturi atunci când suspectează o infecţie a tractului urinar, de la rinichi şi până la uretră.

Cu ajutorul acestei analize se pot identifica şi cultiva în laborator microbii care au provocat infecţia, precum şi o antibiogramă prin care sunt precizate antibioticele cele mai eficiente.

La o persoană sănătoasă, urina ar trebui să fie sterilă. Spre deosebire de sumarul de urină, urocultura nu se efectuează de rutină, ci doar la indicaţia unui medic.

Semnele care indică o infecţie sunt usturimile la urinat, senzaţia de urinare frecventă şi durerile localizate în bazin sau în zona lombară.