Cum să-ţi monitorizezi sănătatea acasă

1 2 jpg jpeg

A┼ča afli dac─â ai colesterolul m─ârit!

Ai peste 35 de ani ┼či fumezi sau ai luat anticoncep┼úionale mai mult de 1 an? Testul rapid pentru determinarea nivelului de colesterol ├«┼úi este util pentru a vedea dac─â este nevoie s─â faci schimb─âri de diet─â sau de stil de via┼ú─â. Este o metod─â simpl─â de a preveni hipertensiunea arterial─â ┼či infarctul miocardic. ├Än numai 3 minute ┼čtii dac─â nivelul t─âu de colesterol este ├«n limita normal─â. Este nevoie s─â pui o pic─âtur─â de s├ónge din v├órful degetului pe un disc de testare ┼či s─â cite┼čti rezultatul dup─â scurgerea timpului.

Pentru prevenirea bolilor de stomac

Depistarea prezen┼úei bacteriei Helicobacter pylori te protejeaz─â de inflama┼úiile cronice ale mucoasei stomacale, precum gastrita, ┼či de ulcerul gastric. Un test de s├ónge pe care-l po┼úi face acas─â va detecta bacteria ├«n numai 10 minute. Amesteci foarte bine o pic─âtur─â de s├ónge cu o solu┼úie de diluare, aplici mixtura pe caseta de testare ┼či a┼čtep┼úi rezultatul. Dac─â e┼čti purt─âtor al bacteriei, consult─â medicul de familie ┼či afl─â ce m─âsuri preventive trebuie s─â iei.

Testul ce detectează sângele din scaun

La persoanele cu v├órsta peste 45 de ani, s├óngele ap─ârut ├«n scaun poate fi semnul unor afec┼úiuni intestinale sau a cancerului colorectal. Uneori, ├«ns─â nu po┼úi s─â observe acest simptom. Testul pentru depistarea s├ónger─ârii oculte ├«n scaun ├«┼úi arat─â dac─â este cazul s─â iei m─âsuri profilactice. Ai nevoie de o prob─â de scaun ┼či de numai 5 minute. Testul are o acurate┼úe de 98%.

ÔÇ×Sunt alergic?ÔÇť

R─âspunsul la aceast─â ├«ntrebare ├«l po┼úi afla ├«ntr-o jum─âtate de or─â, f─âr─â programare la alergolog ┼či f─âr─â s─â ie┼či din cas─â. Testul ÔÇ×Depistarea alergiilorÔÇť identific─â ┼či cauza simptomelor s├óc├óitoare ca str─ânutul, ochii irita┼úi sau nasul ├«nfundat. Pui o pic─âtur─â de s├ónge ├«n solu┼úia de diluare a testului, amesteci bine ┼či o aplici ├«n caseta de testare. Peste 30 de minute, vei afla dac─â ai alergie la polen, la p─ârul de pisic─â sau la acarieni.

Balonarea poate indica intoleranţa la gluten

Simptomele ca diareea sau balonarea pot fi date de intoleran┼úa de gluten, o protein─â aflat─â ├«n mai multe alimente. Prin autotestare, afli dac─â tulbur─ârile gastrointestinale sunt pricinuite de boala celiac─â ┼či dac─â este nevoie de schimb─âri de diet─â. Rezultatul testului ÔÇ×Intoleran┼ú─â la glutenÔÇť se ob┼úine ├«n doar 10 minute.

Pentru confirmarea carenţei de fier

Un alt test rapid îţi poate depista o concentraţie scăzută de fier, mineral cu rol în alimentarea corpului cu oxigen. Carenţa lui poate duce la anemie, dar, dacă observi deja semne ca oboseala, durerile de cap, paloarea, acest test îţi poate confirma nevoia suplimentării fierului.

Prezenţa infecţiei urinare

Cel mai rapid test pe care-l po┼úi face acas─â este cel pentru confirmarea unei infec┼úii urinare. Testul con┼úine o band─â de testare pe care o introduci ├«ntr-o mostr─â de urin─â timp de 2 secunde ┼či-┼úi ofer─â dup─â 1 minut rezultatul. ├Än situa┼úia ├«n care acesta este negativ, ├«nsemn─â c─â este vorba doar de o irita┼úie trec─âtoare a vezicii urinare.

Info

Testele medicale rapide au pre┼úuri cuprinse ├«ntre 30 ┼či 100 de lei.