Cum îţi testezi tensiunea oculară

1 2 jpg jpeg

Tonometria este recomandat─â pentru a depista o eventual─â cre┼čtere a presiunii intraoculare, care predispune la apari┼úia glaucomului, afec┼úiune care se manifest─â prin alterarea nervului optic, ceea ce duce la pierderea treptat─â a vederii.

De asemenea, cu ajutorul tonometriei este monitorizat─â ┼či evolu┼úia unui pacient care sufer─â de glaucom, astfel ├«nc├ót medicul s─â vad─â dac─â r─âspunde sau nu la tratament.

Cum se efectueaz─â tonometria

Tonometria se realizează în cabinetul medicului oftalmolog. În cazul în care porţi lentile de contact, acestea trebuie scoase înainte de test. De asemenea, nu trebuie să le porţi timp de 2 ore după examenul medical. Este important să nu consumi băuturi alcoolice cu 12 ore înainte de efectuarea tonometriei.

Exist─â mai multe metode de realizare a acestui test. Medicul oftalmolog poate efectua tonometria de aplana┼úie, care const─â ├«n aplicarea unor pic─âturi oftalmice anestezice, dup─â care pacientul este supus unui test cu biomicroscopul, pentru a-i fi m─âsurat─â tensiunea intraocular─â. ├Än timpul examin─ârii, care este non-invaziv─â, pacientul trebuie s─â aib─â privirea ├«nainte, nu trebuie s─â clipeasc─â ┼či nici s─â str─ânute.

Un alt tip de tonometrie este cea efectuat─â prin indenta┼úie (├«nfundare) electronic─â, metod─â care const─â ├«n aplicarea la nivelul corneei a unui instrument asem─ân─âtor unui stilou. Presiunea ocular─â se afi┼čeaz─â la nivelul unui monitor.

O alt─â m─âsur─âtoare este cea non-contact, care este cunoscut─â ┼či drept pneumotonometrie. ├Än acest caz, nu este nevoie de pic─âturi oftalmice anestezice. ├Än timpul procedurii, medicul nu atinge direct ochiul, ci este folosit un jet de aer care aplatizeaz─â corneea.

Tonometrul m─âsoar─â presiunea intraocular─â rezultat─â ├«n urma schimb─ârii luminii care se reflect─â la suprafa┼úa corneei ├«n timp ce este supus─â la jetul de aer. Acest tip de tonometrie este cel mai u┼čor de efectuat copiilor. Info: Limitele normale ale tensiunii intraoculare sunt cuprrinse ├«ntre 10 ┼či 21 mmHg.