Ce utilitate are videocapsula endoscopic─â

1 2 jpg jpeg

Dispozitivele cu care putem vedea ce se ├«nt├ómpl─â ├«n interiorul corpului uman sunt un vis la a c─ârui ├«nf─âptuire medicii ┼či fizicienii lucreaz─â deja din secolul al XIX-lea. ├Äntre timp, tratamentul bolilor g├ótului, ale esofagului sau ale tractului gastrointestinal a devenit greu de imaginat f─âr─â endoscoape. Termenul endoscop este denumirea generic─â pentru aceste dispozitive ┼či ├«nseamn─â, de fapt, ÔÇ×observator din interiorÔÇŁ.

Exist─â diferite tipuri de endoscoape, de exemplu pentru uretr─â (cistoscop), pentru stomac (gastroscop) sau pentru colon (colonoscop). Cele clasice au forma unor tuburi flexibile, care sunt introduse ├«n organismul pacientului. Acum un deceniu ┼či jum─âtate a ap─ârut ├«ns─â un nou dispozitiv, menit s─â sondeze tractul gastrointestinal: videocapsula endoscopic─â. Este un dispozitiv de m─ârimea unei bomboane, format dintr-o surs─â de lumin─â, una de energie electric─â ┼či o camer─â de luat vederi minuscul─â, pe care pacientul ├«l ├«nghite.

Odat─â ajuns─â ├«n interior, capsula ├«ncepe s─â filmeze ┼či trimite imaginile c─âtre un receptor, legat ├«n jurul stomacului pacientului. Cu ajutorul acestor imagini, medicul poate s─â vad─â limpede dac─â pacientul sufer─â de cancer sau de o alt─â afec┼úiune intestinale. Dimensiunea unei astfel de capsule este adaptat─â la capacitatea esofagului. Mai precis, camera, bateria ┼či transmi┼ú─âtorul nu au voie s─â dep─â┼čeasc─â ├«mpreun─â lungimea de 26 mm ┼či un diametru de 11 mm. Cum se efectueaz─â investiga┼úia Examinarea cu videocapsula endoscopic─â poate fi efectuat─â la unele clinici specializate ├«n gastroenterologie sau la spital. Diminea┼úa, pacientul ├«nghite capsula video ca pe o pastil─â, cu pu┼úin─â ap─â. Capsula se deplaseaz─â prin tractul digestiv - esofag, stomac, intestinul sub┼úire ┼či colon -, ┼či este secretat─â apoi ├«n scaun. Ea nu va fi reutilizat─â ┼či nici nu este necesar s─â fie p─âstrat─â.

├Än timpul trecerii sale prin tractul digestiv, care dureaz─â ├«ntre 6 ┼či 12 ore, videocapsula ├«nregistreaz─â aproximativ 2 imagini pe secund─â. Acestea sunt trimise ┼či stocate pe dispozitivul de ├«nregistrare purtat pe corp. Seara, pacientul scoate dispozitivul de ├«nregistrare, pe care ├«l va duce ulterior la clinic─â, unde va fi conectat la un computer. Astfel, medicul vede imaginile video filmate ├«n sistemul digestiv. Videocapsulele moderne din zilele noastre livreaz─â deja aceste imagini la calitate HD.

La fel ca ├«n cazul colonoscopiei, pentru o examinare cu videocapsula endoscopic─â este necesar─â o zi de preg─âtire, ├«n care tractul digestiv este cur─â┼úat temeinic. ├Än acea zi, pacientul m─ân├ónc─â doar un mic dejun u┼čor. Apoi ia un laxativ ┼či bea, de-a lungul zilei, multe lichide.

├Än diminea┼úa examin─ârii are voie s─â bea ap─â, dar nu ┼či s─â m─ân├ónce. ├Änainte de ├«nghi┼úirea videocapsulei, pacientului i se administreaz─â o substan┼ú─â care stimuleaz─â activitatea gastrointestinal─â. Apoi este echipat cu dispozitivul de ├«nregistrare ┼či ├«nghite minicamera video. Un mare avantaj al endoscopiei cu capsul─â video este faptul c─â, spre deosebire de examin─ârile endoscopice conven┼úionale, nu este necesar─â anestezia.

Videocapsula endoscopică s-a dovedit a fi, deseori, soluţia pentru detectarea schimbărilor sau a sângerărilor din intestinul subţire, care nu poate fi realizată prin gastroscopia convenţională sau prin colonoscopie.

De asemenea, poate fi utilizat─â pentru depistarea ┼či diagnosticarea precoce a urm─âtoarelor afec┼úiuni: ulcere gastrice, gastrite (inflama┼úia mucoasei gastrice), afec┼úiuni inflamatoare cronice (boala Crohn sau colita ulcerativ─â), polipi intestinali, tumori intestinale, cum este cancerul de colon. Este, de asemenea, util─â pentru identificarea cauzei reale a unor simptome neclare, ca, de pild─â, o diaree persistent─â, constipa┼úie, dureri abdominale sau s├ónger─âri.

Cercet─âtorii de la Institutul german pentru Sisteme Inteligente ÔÇ×Max PlanckÔÇŁ lucreaz─â, ├«n prezent, la dezvoltarea unei videocapsule moderne, capabil─â nu doar s─â fac─â ├«nregistr─âri ├«n stomac ┼či intestine, ci ┼či s─â duc─â medicamentele direct la locul infec┼úiei sau al tumorii. Ea va putea, de asemenea, s─â preleveze probe de ┼úesut pentru biopsii.