Ce trebuie să faci ca să ai plămâni sănătoşi

1 2 jpg jpeg

Renunţă la fumat! Dacă nu fumezi este excelent, însă dacă ai acest viciu şi dacă totuşi îţi doreşti să ai plămâni intacţi, îţi dau o veste proastă: va trebui să faci cumva să renunţi la el. Este bine să ştii faptul că o dată cu înaintarea în vârstă scade şi funcţia pulmonară.

Deşi acum 5-10 ani obişnuiai să alergi măcar 2 kilometri fără probleme şi să urci până la opt pe scări, acum lucrurile s-au schimbat total. Mai ales dacă fumezi.

Reuşeşti să mai alergi doar când trebuie să prinzi metroul sau autobuzul în speranţa că vei prinde un loc liber. Medicii avertizează că fumatul accelerează scăderea funcţiei pulmonare şi este principala cauză de apariţie a problemelor la nivelul plămânilor. Aşa că va trebui să alegi între pasiunea ta nocivă şi sănătatea plămânilor tăi. Să sperăm că vei alege în favoarea ta!

Deşi trăim în era vitezei, avem o viaţă extrem de sedentară. Şi mă refer mai ales la cei care au peste 30 de ani. Se trezesc, merg la job, se întorc noaptea acasă şi petrec puţin timp cu familia.

Şi asta în fiecare zi. Însă, pentru ca plămânii să funcţioneze la capacitate maximă cât mai mult timp, este esenţial să facei mişcare. indiferent de vârsta pe care o ai, aleargă în parc atât cât poţi sau plimbă-tă cu bicicleta ori înoată Orice activitate sportivă te poate ajuta să îţi menţii sănătoşi plămânii. Aşa că lasă comoditatea şi preocupă-te mai mult de tine!

Poate că-ţi plac la nebunie prăjelile, mâncarea fast-food sau mezelurile, însă am o veste proastă. Există numeroase studii care au arătat că doar o alimentaţie bogată în antioxidanţi îţi pot menţine în formă plămânii, iar produsele grase, pline de e-uri şi coloranţi fac mari pagube în organism.

De asemenea, mai există o cercetare din care a rezultat că cei care au inclus în dieta lor alimente crucifere - conopidă, varză, broccoli etc, prezintă prezintă un risc cu 50% mai mic de a dezvolta cancer pulmonar, în comparaţie cu cei care nu au aceste legume în meniul lor. Pune în balanţă şi gândeşte-te dacă merită să faci cancer pentru o shaorma!

Însă, poate că cel mai important sfat abia urmează: chiar dacă te simţi bine, fă-ţi analizele care te ajută să verifici sănătatea plămânilor. Şi asta de două ori pe an.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o boală de plămâni care cauzează anual moartea a 3 milioane de oameni la nivel mondial, şi aproape jumătate dintre pacienţi nu ştiu că au boala.

În România, aproximativ un milion de oameni suferă de BPOC. Este îngrijorătoare această statistică şi ar trebui să încercăm să o schimbăm. Schimarea o poate face fiecare dintre noi. O analiză simplă care te ajută să depistezi la timp această boală se numeşte spirometrie.