Ce s─â ┼čtii despre cistoscopie: depisteaz─â bolile vezicii urinare

1 ce sa stii despre citoscopie jpg jpeg

Prezenţa sângelui în urină, incontinenţa urinară, senzaţia de usturime din timpul urinării pot fi simtomele unor boli serioase, care pot fi depistate cu ajutorul cistoscopiei.

Test efectuat cu uretrocistoscopul, cistoscopia este o procedur─â care permite explorarea endoscopic─â a uretrei ┼či vezicii urinare. ├Än timpul investiga┼úiei, endoscopul proiecteaz─â pe un monitor imagini din interiorul aparatului urinar, concludente pentru diagnostic.

Uretrocistoscopul are diametru redus, pentru a minimiza disconfortul, iar testul se efectueaz─â sub anestezie local─â ÔÇô se introduce pe uretr─â un gel cu xilin─â, o solu┼úie cu efect anestezic ÔÇô, sau general─â.

Investiga┼úia aceasta ├«i permite medicului s─â exploreze zone ale vezicii ┼či ale uretrei care nu pot fi vizualizate ├«n cadrul unei radiografii, de exemplu.

Ce s─â ┼čtii despre cistoscopie ÔÇô C├ónd este recomandat─â investiga┼úia

Prin intermediul cistoscopiei, specialistul poate identifica leziuni, calculi, tumori vezicale sau prezente ├«n tractul urinar. ├Än caz de calculi urinari ├«n vezic─â, medicul ├«i poate ├«nl─âtura ├«n timpul cistoscopiei utiliz├ónd un emi┼ú─âtor de laser sau ultrasunete. Dup─â ce este decimat, calculul este extras mai u┼čor din corp. De asemenea, prin cistoscopie pot fi descoperite cauzele senza┼úiei de usturime la urinat, a incontinen┼úei urinare, a urin─ârii frecvente sau a incapacit─â┼úii de a urina.

Poate fi identificat prin acest test ┼či de ce corpul se confrunt─â cu infec┼úii urinare frecvente, care nu r─âspund la tratament. ├Än cazul detect─ârii prin ecografie, tomografie sau RMN a unor forma┼úiuni tumorale, se recolteaz─â prin cistoscopie mostre de ┼úesut pentru biopsie.

Cum se face testul

├Änainte de interven┼úie, medicul administreaz─â un sedativ. Urmeaz─â montarea unei branule, cu scopul de a insera ulterior medicamente ┼či fluide necesare. Pozi┼úia indicat─â este ├«ntins pe spate, cu genunchii ├«ndoi┼úi ┼či cu picioarele dep─ârtate. Dup─â dezinfectarea zonei genitale, se efectueaz─â anestezia. Dac─â este local─â, se introduce solu┼úia ├«n uretr─â. C├ónd se apeleaz─â la anestezie general─â, se introduce un ac ├«n zona lombar─â ┼či, prin el, ├«n canalul spinal, solu┼úia cu efect anesteziant.

C├ónd nu se mai simte disconfort, cistoscopul lubrefiat p─âtrunde prin uretr─â p├ón─â ├«n vezica urinar─â. Pentru a se ob┼úine o imagine mai bun─â, vezica se m─âre┼čte prin injectarea unei solu┼úii saline. De┼či cistoscopul st─â ├«n corp nu mai mult de 10 minute, ├«ntreaga procedur─â dureaz─â chiar ┼či trei sferturi de or─â.

Bine de ┼čtiut  

Dac─â s-a folosit un anestezic local, dupa cistoscopie ┼či ├«n func┼úie de evolu┼úia postoperatorie, pacientul poate fi externat ├«n aceea┼či zi. ├Än cazul anesteziei generale, pacientul poate s─â r─âm├ón─â ┼či pe timpul nop┼úii sub supravegehere medical─â.

Procedura prezint─â rar efecte adverse, cum ar fi u┼čoare s├ónger─âri, infec┼úie a tractului urinar. Trebuie s─â ┼čtii c─â poate persista un disconfort la nivelul uretrei. Aceast─â reac┼úie dispare dup─â 2-3 zile de la cistoscopie.

Cite┼čte mai multe despre ce s─â ┼čtii despre cistoscopie:

Urina cu sânge, semnal de alarmă