Ce nu ştiai despre colesterol?

1 2 jpg jpeg

Colesterolul nu se poate dizolva în apă, aşa că trebuie să fie transportat spre şi de la celule prin lipoproteine. Cele cu densitate scăzută poartă numele de colesterol „rău“ (LDL), iar cele cu densitate mare colesterol „bun“ (HDL). Acestea formează colesterolul total, care poate fi măsurat printr-un test de sânge.

Un nivel ridicat de colesterol LDL poate provoca atac de cord sau accident vascular celebral, pentră că el se depune în artere, ducând la arteroscleroză. O valoare mare a colesterolului HDL este considerată bună pentru că împiedică depunerile de calcar pe pereţii vaselor de sânge.

Şi copiii pot avea colesterol mare!

Pentru că şi copiii se pot confrunta cu această problemă, medicii recomandă evaluarea colesterolului încă de la vârsta de 9 ani. Riscul cel mai mare îl au cei supraponderali şi copiii care au în familie rude cu un istoric în dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Info

Colesterolul provine în proporţie de 20% din alimentaţie, restul fiind produs de ficat.

Uneori, poate da simptome

În general, colesterolul mărit nu are simptome. Cei care au colesterolul „rău“ mare se pot confrunta cu mici umflături galben-roşietice, care apar mai ales pe pleoape. În termeni medicali, acestea poartă numele de xentalasmă. Ele pot fi îndepărtate chirurgical (excizie-sutură) ori cu laserul. Indiferent de calea de tratament aleasă, dacă nu se operează, xantelasmele ajung la dimensiuni impresionante.

Poate creşte în sarcină

Când sunt însărcinate, femeile pot avea un nivel ridicat de colesterol. Este o situaţie fiziologică care revine la normal la circa 4 săptămâni după naştere. Este indicat ca femeile care nasc să aştepte 6 săptămâni înainte de efectuarea analizei profilului lipidic.

Poate proteja pielea

Oamenii de ştiinţă au descoperit în urma mai multor studii că această substanţă protejează tegumentul de acţiunea radicalilor liberi, care duc, în timp, la apariţia bolilor de inimă şi a cancerului. În plus, cremele care au pe lista de ingrediente colesterol apără pielea de razele ultraviolete, susţin specialiştii.

Sportul creşte colesterolul „bun“

Cercetări recente arată că exerciţiile fizice sunt eficiente în menţinerea sănătăţii organismului, iar un program sportiv, desfăşurat pe o perioada lungă de timp cresc nivelul de HDL. Cele mai recomandate activităţi sunt exerciţiile aerobice şi cele de rezistenţă.

Aşa scazi nivelul colesterolului „rău“!

Consumă cât mai multe fructe şi legume.

Include în regimul alimentar cereale integrale şi pâine neagră.

Optează pentru carnea slabă şi pentru lactate cu un conţinut scăzut de grăsime.

Stai departe de dulciuri, alimente de tip fast-food sau gustări nesănătoase precum chips-urile, snacks-urile etc.

Evită prăjelile şi optează pentru mâncarea gătită la aburi, la cuptor sau pe grill.