Ce este ecografia Doppler

1 2 jpg jpeg

Avantajul ecografiei Doppler const─â ├«n u┼čurin┼úa de a determina cauzele afec┼úiunilor chiar ┼či ├«n cazul bebelu┼čilor, doarece testarea nu presupune radierea organismului ┼či nu confer─â nicio stare de disconfort.

Potrivit dr. Gabriela Pampu, medic primar ├«n cardiologie, din cadrul Spitalului Sanador, ecografia Doppler se realizeaz─â la nivelul membrelor superioare ┼či (sau) inferioare, la nivelul cordului, abdomenului ┼či al g├ótului. Examenul Doppler este prescris, ├«n principal, ├«n cardiologie, neurologie ┼či obstetric─â.

Examinarea Doppler poate fi realizat─â prin mai multe tehnici:

ÔÇó Sistemul Doppler color este utilizat pentru aprecierea calitativ─â, cu deosebit─â acurate┼úe, a curgerii sangelui ├«n vasele mari. ÔÇó Sistemul Doppler continuu poate aprecia cu exactitate viteza de circula┼úie a s├óngelui. ÔÇó Examenul Power Doppler este o nou─â completare a sonografiei Doppler color, iar avantajul const─â ├«n sensibilitatea pe care o are la fluxurile de s├ónge cu viteze reduse.

Atunci c├ónd este efectuat asupra membrelor superioare, inferioare sau la nivel cardiac, examenul Doppler nu necesit─â nici o preg─âtire. ├Än schimb, dac─â este vorba despre o ecografie Doppler pentru zona abdominal─â, pacientul va ┼úine un regim c├óteva zile ├«nainte de examinare, care presupune restric┼úionarea meselor pe baz─â de lapte, carne ┼či legume. De altfel, analiza Doppler nu necesit─â internare, mai spune dr. Gabriela Pampu. ├Än func┼úie de zona examinat─â ┼či de tehnica folosit─â, pre┼úul ecografiei Doppler variaz─â ├«ntre 100 ┼či 200 de lei.

Ce poţi depista cu ajutorul ecografiei Doppler:

ÔÇó incompatibilitate Rh

ÔÇó sarcin─â gemelar─â sau multipl─â

ÔÇó malforma┼úii congenitale cardiace ale f─âtului

ÔÇó anomalii cerebrale

ÔÇó depuneri de gr─âsimi ┼či calciu de pe vasele sangvine

ÔÇó anevrism

ÔÇó pseudoanevrism

ÔÇó ateroscleroz─â

ÔÇó tromboz─â

ÔÇó arteriopatia diabetic─â

ÔÇó fistul─â arterio-venoas─â