Ce depistează oftalmoscopia

1 2 jpg jpeg

În ce constă

Analiza se face cu ajutorul oftalmoscopului direct sau indirect. Oftalmoscopul direct este un aparat de mici dimensiuni, care emană o lumină puternică, ce permite vizualizarea retinei, a papilei şi a maculei (suprafaţă din componenţa retinei). Întrucât pupila se strânge în contact cu lumina, sunt necesare punerea în ochi a unor picături speciale, care o vor dilata, pentru ca medicul oftalmolog să poată vizualiza în cele mai bune condiţii fundul de ochi.

Oftalmoscopul indirect este un aparat care permite vizualizarea mai profundă a straturilor ochiului. În cadrul acestei proceduri, medicul îşi pune pe cap o cască. Aceasta emană o lumină, iar ochiul pacientului este studiat printr-o lentilă.

„Un alt procedeu mai complex prin care este analizat fundul ochiului este tomografia oculară, care ne dă informaţii despre zona din jurul nervului optic şi despre maculă“, afirmă Carmen Lupu, medic specialist oftalmolog în cadrul Optimed Medical Bucureşti.

Mai poţi citi:

- Ce-i de făcut când ochii îmbătrânesc?

- 5 exerciţii împotriva oboselii ochilor

- Cum îţi îngrijeşti zona din jurul ochilor

Diagnostichează glaucomul

Printre afecţiunile care pot fi diagnosticate cu ajutorul oftalmoscopiei se numără glaucomul (alterarea câmpului vizual), dar şi edemul ocular (acumularea de lichid în maculă).

Este o analiză des întâlnită şi în cazul pacienţilor care suferă de diabet, deoarece aceştia sunt predispuşi la apariţia retinopatiei diabetice, o boală ce duce la degradarea vaselor de sânge din interiorul retinei, până la pierderea vederii dacă nu este urmat un tratament.

Oftalmoscopia mai poate depista, încă din stadii incipiente, ateroscleroza, hipertensiunea, anemiile, leucemiile sau tuberculoza. „Nu există restricţii în ceea ce priveşte vârsta sau starea de sănătate a pacienţilor care pot face această analiză, însă ea este obligatorie dacă observaţi tulburări ale vederii“, afirmă dr. Carmen Lupu.

Oftalmoscopia este o analiză de rutină în cadrul examenului oftalmologic şi durează în jur de 3 minute.